Naslovnica / Dogodek / Selko / Leonardi – glasba z okusom

Selko / Leonardi – glasba z okusom

SELKO / LEONARDI izvajata glasbeni program experimentalno lirične narave.

Brez predposnete glasbene spremljave in le z uporabo zvočnih efektov v živo  ustvarjata poln in zanesen zvok, ki nas popelje v bolj in manj znane sfere duha in širna polja glasbene domišlije.

Gašper Selko (X.U.L) je trobentač mlajše generacije. Po končanem Konservatoriju za glasbo v Ljubljani je študij kasneje nadaljeval na Akademiji za glasbo Ljubljana, kjer je leta 2018 magistriral pri Tiborju Kerekešu. Že v času študija se je spogledoval in ustvarjal v različnih glasbenih zvrsteh. Je član zasedbe Leni Kravac,”MUSCAH”, Good Vibration, Yanu, Mestne godbe KamniK sodeluje pa z mnogimi priznanimi umetniki in skupinami kot so Noctiferia, Murat in Jose, Igor Leonardi, Denis Beganovič, JaMirko, Damaris, Simfonični orkester Domžale – Kamnik in drugimi. Glasba je pomemben del njegovega življenja, saj vse kar posluša, ustvarja in igra je odraz njega samega, vse od energičnosti metala, popolnosti klasične glasbe, svobode jazza in raznolikosti folk in etno glasbe. Z imenom X.U.L. pa Gašper Selko ustvarja avtorsko glasbo, kjer združuje moderno klasiko, minimalizem in elektroniko ter raziskuje nove načine interakcije med glasbo in poslušalci.

Igor Leonardi je kot kitarist samouk leta 1980 naredil sprejemne izpite na akademijo za glasbo v Grazu; oddelek za jazz in klasično kitaro, kjer je študiral 4 leta pri profesorju Harry Pepl-u.
V 80-ih letih je bil član legendarnih slovenskih glasbenih skupin:Begnagrad, Quatebriga in Miladojka youneed s katerimi je koncertiral doma in po Evropi. Kasneje je prepotoval Azijo in Afriko, kjer se je izpopoljnjeval v etno glasbi na različnih strunskih inštrumentih, kot so indijski sitar, arabska lutnja oud, turški saz, afriška lovska kitara doussn gouni in 24-strunska harfa kora. Med leti 1989 in 1999 živel in deloval v ZDA, kjer se je učil pri mednarodno prizananem jazz glasbeniku Don Cherry-ju in poleg drugih znanih jazz glasbenikov sodeloval tudi s člani rock skupine Metallica. Več let je bil zaposlen kot specialist za svetovno (etno) glasbo v Oaklandu v Kaliforniji.