Naslovnica / ŠPORT / Kolesarstvo: Četrti mesti za Kranjca in Peršetovo v Samoboru, Hribovšek ob vrnitvi 13.

Kolesarstvo: Četrti mesti za Kranjca in Peršetovo v Samoboru, Hribovšek ob vrnitvi 13.

Gregor Krajnc in Tina Perše se na premierne evropske igre v Baku podajata z lepo popotnico, saj sta v nedeljo na mednarodni dirki UCI C.1 v hrvaškem Samoboru osvojila četrti mesti. To sta bili najboljši uvrstitvi štiričlanske ekipe Calcit Bike Teama, veseli pa tudi povratek državnega prvaka Boštjana Hribovška, ki si je marca na treningu v Langenloisu zlomil čeljust. Samobor je končal na 13. mestu. Luka Tavčar je osvojil 27. mesto.

V vročih, pravih poletnih temperaturah se je na moški elite dirki najbolje znašel Madžar Andras Parti, ki je za eno minuto in 28 sekund premagal Ukrajinca Sergeja Risenka in za dve minuti in 41 sekund Poljaka Piotra Brzozko. Krajnc je na četrtem mestu, to je njegova najboljša uvrstitev na dirkah UCI C.1, zaostal pet minut in sedem sekund. Hribovškov zaostanek je bil pričakovano precej večji, saj je bila to šele njegova prva dirka in še ni v pravem tekmovalnem ritmu, medtem ko je Tavčar imel dvakrat defekt, sicer bi bil verjetno višje.

»Sem zadovoljen, ampak bilo je res vroče. Prvi krog sem se dobro počutil, držal sem se skupine v ospredju, na spustu sem bil tretji, vedel pa sem, da bodo enega diskvalificirali, ker je sekal progo. Držal sem svoje mesto. Nato me je dohitel Poljak, nisem mogel držati njegovega ritma. Šel sem raje svoj tempo,« je razložil Krajnc, ki se na visoke temperature ni posebej oziral: »Vroče je bilo, tudi v Bakuju bo. To je bil en dober test.«

»V redu je bilo za prvo dirko po treh mesecih. Proga ni ravno mojega tipa. Potrudil sem se po najboljših močeh. Na spustih sem pazil, saj so bili kar težki. Malo hitrosti in tehnike tu mi po premoru manjka, zato nisem tvegal,« je dejal Hribovšek. Padec je le še spomin, vendar se ga bo spominjal za zmeraj: »Šive sem dal ven, ploščice pa ostanejo za večno. Lahko jim dam ven po kakšnem letu ali dveh. Ampak je to čisto moja odločitev. Lahko se odločim, ampak bo spet treba rezati. Spomin za večno bom imel, tudi vidi se.«

Žensko dirko je dobila stara znanka Kamniškega krosa Ukrajinka Jana Belomojna. Za njo je končala Slovenka Tanja Žakelj, ki je zaostala 58 sekund, Ukrajinka Natalija Krompets je zaostala 8:23 minute, minuto in dve sekundi več pa Peršetova.

»Pred startom sem imela težave s kolesom. Bila sem živčna, start mi ni uspel. Našla sem ritem, prvi krog sem padla, v drugem krogu sem šla v drevo. Ukrajinka je na vzponu naredila razliko, na spustih sem jo lovila in se ji približevala. Na zadnjem spustu sem jo ujela, dohitela ter prešprintala,« je bila zadovoljna Peršetova.

Calcit Bike Team

perse kranjc1