Naslovnica / NOVICE / »Komendija«: Stanislav Poglajen, župan Komende, bo šel v penzijo, ne bo pa odstopil

»Komendija«: Stanislav Poglajen, župan Komende, bo šel v penzijo, ne bo pa odstopil

Na koncu današnje izredne seje Občinskega sveta Občine Komenda je Stanislav Poglajen, ki je na seji pred štirinajstimi dnevi že podal svojo odstopno izjavo, svetnike in svetnike seznanil, da se je premislil in da ne bo odstopil, da pa bo, ko bosta imenovana dva nova podžupana, odšel v penzijo, svojo župansko funkcijo pa bo do konca mandata nadaljeval kot neprofesionalni podžupan. Ko je povedal svoje, pa je svetnicam in svetnikom, v nasprotju z določili Poslovnika, onemogočil razpravo ter samovoljno zaključil sejo.

V telovadnici OŠ Moste pri Komendi je danes popoldne potekala 3. izredna seja Občinskega sveta Občine Komenda, ki je minila predvsem v napetem in nestrpnem pričakovanju dokončne odločitve župana Stanislava Poglajna, ki je pred štirinajstimi dnevi, kot je danes znova ponovil, »pod velikimi pritiski« podal svojo odstopno izjavo, že nekaj dni zatem pa javnost obvestil, da bo o svoji odločitvi še razmislil.

Dva podžupana

Seja je obsegala štiri točke dnevnega reda, med katerimi je bil na prvem mestu predlog spremembe Statuta Občine Komenda v delu, ki bo odslej omogočal, da bo imela lahko Občina Komenda, namesto zgolj enega, kar dva podžupana.

Za sprejetje predlagane spremembe statuta po hitrem postopku je bila potrebna dvotretjinska podpora svetnic in svetnikov, ki so predlog z 12. glasovi za potrdili. Proti predlogu sta glasovala le svetnica Mojca Šraj (LMŠ) in svetnik Jožef Sušnik (TRN), saj sta oba mnenja, da je občina Komenda premajhna in premalo bogata občina, da bi potrebovala oziroma, da bi si lahko privoščila dva podžupana.

»Afera« z odškodnino

V drugi točki dnevnega reda je župan Stanislav Poglajen še enkrat strnjeno, po mnenju nekaterih svetnikov, pa s precejšnjo in nedopustno zamudo, pojasnil dogajanje v zvezi z visoko odškodnino, ki jo je morala Občina Komenda plačati za razlaščena zemljišča. Povedal ni nič bistveno novega, vse skupaj pa je vsaj nekoliko spominjalo na brezploden trud mežnarja, ki zvoni šele po toči.

Grozeči bankrot zaradi smetišča

Tretja točka izredne seje je bila posvečena še eni preteči grožnji, ki visi nad Občino Komenda, in sicer seznanitvi s pretečo, več kot 10 milijonsko grožnjo inšpekcijske izvršbe, ki lahko Občino Komenda, zaradi nepravočasne sanacije odlagališča inertnih odpadkov v Suhadolski jami, doleteti že v kratkem.

Trenutno stanje v zvezi z grozečo izvršbo je svetnicam in svetnikom precej obširno pojasnil občinski podsekretar Marjan Potočnik, ki je navedel, da gre predvsem za »stare grehe«, za katere naj bi bile, po njegovih besedah, v veliki meri odgovorne tudi različne državne inštitucije, ki so Občini Komenda, kljub omenjenemu odlagališču, izdajale različne pozitivne odločbe in mnenja.

Kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo zaenkrat pe ni jasno, razen tega, da nad Občino Komenda visi več kot deset milijonov evrov težak Damoklejev meč, ki lahko občino pahne v takojšen bankrot.

Župan ne bo odstopil

V zadnji, bržkone najpomembnejši oz. vsaj najbolj težko pričakovani točki dnevnega reda, je slednjič na vrsto prišel (ne)odstop župana, ki pa se, v nasprotju s pričakovanjem mnogih občank in občanov, ni zgodil.

Izkazalo se je namreč, da komendski župan Stanislav Poglajen o svojem (že napovedanem) odstopu ni zgolj premislil, ampak si je, ob “podpori svojih volivcev” tudi povsem premislil, svojo odločitev pa pojasnil z izjavo, ki si jo lahko pogledate v spodnjem posnetku.

»Komendija«

Da komendski občinski svet deluje bolj »po domače«, pa se je žal izkazalo tudi ob koncu tokratne seje, ki se je, podobno kot ona zadnjič, iz katere je bila javnost izključena brez prav(n)e osnove, na koncu sprevrgla v svojevrstno, če že ne kar hudo nedemokratično »komendijo«.

Župan je namreč potem, ko je povedal svoje, ne da bi odborom in delovnim telesom ter svetnikom in svetnicam, kot to predpisuje 31. člen Poslovnika Občinskega sveta Občine Komenda, omogočil razpravo, četudi so se nekateri posamezni svetniki in svetnice že želeli prijaviti k razpravi, sejo samovoljno zaključil, za nameček pa v kasnejši izjavi za medije skorajda samozavestno dejal, da pod to točko pač ni bilo razprave.

Kljub temu, da je šlo za očitno kršitev Poslovnika, pa to večine komendskih svetnikov ni pretirano zmotilo, zaradi česar se vse bolj nagibamo k misli, da si dobršen del svetniških »komendijantov« »svojega poslovnika« sploh še ni nikoli prebralo, ali pa vsaj ne s takšno pozornostjo in veseljem, kot to najbrž počno ob prebiranju bančnih izpiskov, ko je nakazana »težko zaslužena« sejnina.

Kakorkoli že, dogajanje na današnji seji bi tako še najlažje povzeli s starim reklom o rojstvu miši pod tresočo goro, še bolj natančno pa najbrž z onim o oči nekljuvajočih vranah in staro frazo, da gliha vkup štriha.

Kako se bo »Komendija« razpletala naprej in kakšne kupčije s podžupanskimi mesti in še kakim drugim »občinskim političnim privilegijem« se bodo, na račun in v neizmerno veselje občank in občanov Komende, ki so, spričo protikoronskih ukrepov prikrajšani za podrobne in poglobljene gostilniške analize komendskega notranje političnega dogajanja, na Komendskem dogajale v prihodnjih dneh, pa bo bržkone boj jasno vsaj do prihodnje seje, ko bosta že znani imeni obeh prihodnjih podžupanov, ki sta zaenkrat še skrivnost.

Celotno sejo in nekaj izjav po njej, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku, ki je nastal tekom našega javljanja v živo.

 

V kolikor vam videoposnetka seje morda ne prikaže, pa si ga lahko ogledate na povezavi: https://fb.watch/40_xWCtC4o/