Naslovnica / NOVICE / Komunalni vestnik: Kdor dela, včasih tudi greši

Komunalni vestnik: Kdor dela, včasih tudi greši

Dela prenove Glavnega trga se prevešajo v sklepno fazo, nadaljuje se gradnja kanalizacije in vodovoda v Tuhinjski dolini, prebivalci nekaterih vasi in zaselkov na območju kamniške občine pa se do svojih domov lahko znova vozijo po nekoliko bolj urejenih cestah.

Tedenski vestnik KPK (od 25. 9. 2018 do 1. 10. 2018)

Obnova Glavnega trga

Na kamniškem Glavnem trgu, na katerem so pogoste tudi različne prireditve, potekajo še zadnje priprave na ulivanje armirane betonske podlage, ki bo služila kot čvrst temelj za položitev novih kamnitih plošč, na katere bo lahko, brez bojazni, da bi povzročalo škodo, občasno zapeljalo tudi kako večje tovorno vozilo. Gre za precej natančno in zahtevno delo pri katerem je, v izogib morebitnim kasnejšim težavam, potrebno biti precej pazljiv in pozoren.

Kdor dela, pa včasih tudi greši in tako je v prejšnjem tednu prišlo do manjšega zapleta, saj je bilo potrebno odstraniti del že položene asfaltne podloge, za katero je bilo s ponovnimi meritvami ugotovljeno, da so jo delavci v preveliki delovni vnemi položili pod nekoliko napačnim naklonom, kar je med posameznimi občani vzbudilo nekaj pozornosti in različnih vprašanj.

 

Ampak kar brez skrbi, spodrsljaj je bil pravočasno ugotovljen in hitro odpravljen, prenova Glavnega trga pa zaradi tega, kot je morda zaskrbelo nekatere občane, ne bo nič dražja. Nekaj stroškov in dodatnega dela so si s preveliko zagnanostjo delavcev nakopali zgolj izvajalci, ki bodo dela, kljub omenjenemu zapletu, izvedli v predvidenem roku in kvalitetno oz. tako kot je treba, da bo prenovljeni Glavni trg dobro in dolgo služil svojemu namenu.

Gradnja kanalizacije in vodovoda v Tuhinjski dolini

V Tuhinjski dolini se nadaljujejo dela izgradnje kanalizacije in vodovoda v vaseh Vrhpolje, Buč in Loke v Tuhinju. V Buču so se delavci Komunalnega podjetja Kamnik v večjem delu že uspešno prebili skozi zahteven skalnat teren, na Lokah pa dela, spričo mehkejšega terena potekajo brez posebnosti, predvsem pa precej hitreje, tako da se bo izgradnja kanalizacije že v kratkem začela tudi v Srednji vasi.

 

Vzdrževanje občinskih cest in javnih poti

V preteklem tednu je vsaj nekoliko lepšo podobo dobilo še nekaj izmed 416 kilometrov občinskih cest in javnih poti, ki jih, kot koncesionar, v okviru odobrenih sredstev, ureja in vzdržuje Komunalno podjetje Kamnik.

Hrupa gradbene mehanizacije zagotovo ne bodo pogrešali prebivalci ceste Treh talcev v Mekinjah, kjer so bila obnove cestišča dokončana že v začetku prejšnjega tedna, v Tunjicah pa bo, zaradi dokončanja sanacije dela cestišča, dostop do cerkve sv. Ane lažji, udobnejši in varnejši.

Po bolj urejeni, predvsem pa manj luknjasti cesti se do svojih domov lahko pripeljejo tudi krajani Brezij in Krivčevega, na Brezjah pa se gradi tudi novo cesto, ki bo v veliki meri izboljšala težave dela tamkajšnjih prebivalcev.

Na novo nasute in utrjene ceste so se prejšnji teden zagotovo razveselili tudi prebivalci Okroglega, odmaknjenega idiličnega zaselka pod Kamniškim vrhom, ki se jim do domov vsaj nekaj časa ne bo več potrebno voziti prek globokih jam in jarkov, ki jih naredijo nevihte in meteorna voda.

 

Podobno bržkone velja tudi za vse uporabnike makadamske ceste čez Šunce oz. med Krivčevim in Kranjskim Rakom, na cesti med Mekinjami in Godičem, pa so bile v prejšnjem tednu do konca urejene tudi bankine.

Razen naštetega, pa so delavci in ekipe Komunalnega podjetja Kamnik v preteklem delu opravili še vrsto drugih, manjših, vendar prav tako pomembnih del, med katerimi naj omenimo zgolj ureditev že precej zaraščenega mostu v Šmarci, ki od začetka prejšnjega tedna dalje kaže precej bolj urejeno podobo.

Okvirni plan dela KPK v prihodnjem tednu

V tednu med  2. in 9. oktobrom 2018 v Komunalnem podjetju Kamnik načrtujejo;

  • Sanacija dela cestišča: BREZJE + polaganje cevi za optično omrežje
  • Krpanje asfalta ŽALE, MOTNIK – ZAJASOVNIK
  • Ureditev makadamskih cest JP ŠPITALIČ, JP BELA

Opomba: Tedenski načrt vzdrževalnih del je zgolj okviren, saj se v primeru kakih nujnih interventnih del, denimo po neurjih, nepredvidenih večjih okvarah ali podobnih situacijah, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje in posredovanje večjega števila delavcev Komunalnega podjetja Kamnik, načrtovana dela lahko za kak teden zamaknejo.

Prihaja zima

Jesen je lepa in zaenkrat še ne kaže, da bo kaj kmalu tudi snežilo. Ampak, ker vemo, da zna biti vreme precej muhasto najbrž ne bo nič narobe, če se vsi skupaj pripravimo tudi na sneženje in zimsko službo.

Delavci in kooperanti Komunalnega podjetja Kamnik, ki bodo tudi to zimo skrbeli za pluženje in posipanje cest v občini Kamnik, bodo imeli namreč precej lažje delo, če se na prihod zime pripravimo tudi občani in od robov cest ter ulic še pravočasno odmaknemo in pospravimo stvari, ki bi ob prvih snežnih padavinah morebiti utegnile ovirati nemoteno pluženje.