Naslovnica / NOVICE / Konec preplaha: Pobegli orel je znova pod nadzorom

Konec preplaha: Pobegli orel je znova pod nadzorom

Orel, ki si je za nedeljsko kosilo želel v bližini Kamnika privoščiti čivavo, je znova v rokah njegovega lastnika, tako da na dvorišče lahko znova brez bojazni spustite svoje kokoši, pse in mačke.

V zgodnje popoldanskih urah v okolici Kamnika manjši preplah povzročil orel, ki je s kremplji zagrabil manjšega psa ter ga poskušal odnesti, vendar ga je k sreči kmalu spustil, nenadejani in precej prestrašen pasji letalec, pa jo je k sreči odnesel brez vidnih poškodb.

pobegli-orel-10

Preplah je povzročil udomačeni planinski orel, ki je lastniku z Jesenic ušel pred šestnajstimi dnevi, nato pa svobodno prijadral vse do Kamnika, kjer si je poželel »Okusov Kamnika« z mehiškim pridihom, vendar z malico ni bilo nič, poskus ugrabitve kamniške čivave, pa ga je stal tudi svobode.

Lastnik orla je namreč ob informaciji, da je v Kamniku na lovu orel, z Jesenic nemudoma prihitel v Kamnik, kjer ga je orel prepoznal, se ga razveselil in se mu domala takoj spustil na posebno usnjeno rokavico.

Kot nam je ob mimobežnem srečanju povedal lastnik orla, je le-tega dobil v Kazahstanu, kjer imajo celo pregovor,  da bi pravi moški moral imeti tri stvari – hitrega konja, lovskega psa in orla. Lov z orli, ki ima nekaj tisočletno tradicijo, je namreč v Kazahstanu ponovno v polnem razcvetu, tamkaj živeči prebivalce pa orle vse pogosteje uporabljajo tudi pri lovu na volkove.

 

V naših krajih se ob pomanjkanju volkov orli očitno zadovoljijo tudi s kužkom, kljub nekoliko neprijetnemu dogodku, s katerimi so bili seznanjeni tudi policisti, pa je bil lastnik orla zelo vesel, da je pogrešano ptico ponovno našel, medtem ko orel nad naglavno čepico in vrvjo, predvsem pa odvzemom svobode, najbrž ni bil povsem navdušen, saj se je temu, da bi se na Jesenice peljal v prtljažniku avtomobila, namesto letel, kar nekoliko upiral.

Le kdo bi mogočni ptici, ki kraljuje nebu nad vrhovi gora, lahko zameril.

Gre pa lastniku orla, poleg dobre in predane skrbi za njegovo ptico, priznati tudi dobre manire, saj je po tistem, ko je uspel pobeglega orla ponovno ujeti, nemudoma poklical lastnike čivave, ki je zadišala njegovemu orlu, povprašal, če je s kužkom vse v redu, lastnikom pa se opravičil za neljubi dogodek ter se jim hkrati tudi zahvalil, da so obvestili policijo, s pomočjo katere je svojega orla lahko ponovno izsledil.