Naslovnica / NOVICE / Kopanje in Palačinka Party – Jadranje za jutri 2017 – 3. dan

Kopanje in Palačinka Party – Jadranje za jutri 2017 – 3. dan

Tretji dan smo se budili v prekrasno jutro sredi prespanega zaliva. Po zajtrku in učni uri smo že vsi nestrpno čakali, da se odvežemo od boj in dvignemo jadra.

Zapustili smo otok Unije in odpluli proti otoku Cres, naš cilj je bil zaliv Ustrine. Ustrine so manjše naselje na otoku Cresu, v katerem stalno živi 27 prebivalcev (popis 2001), v glavnem ovčerejci in ribiči. Naselje leži na okoli 180 mnm visokem hribu, nad jugozahodno obalo otoka, nad istoimenskim zalivom.

V zalivu, ki je primeren za sidranje, je lepa peščena plaža. Iz zaliva ali pa od naselja vodi sprehajalna pot do cerkvice sv. Martina, ki stoji okoli 1,5 km severno od naselja. V bližini cerkvice so našli ostanke rimske zgradbe s kopalnico. Vsi udeleženci, ki so si to želeli so med plovbo lahko prijeli za krmilo in se preizkusili v krmarjenju barke.

 

V zalivu smo naredili skupni privez tako, da je bil omogočen prehod med barkami. Seveda je sledilo kopanje, veslanje z gumenjaki, supanje, ribolov, kosilo, druženje, počitek…

 

Pozno popoldan smo odpluli proti mestu Cres na istoimenskem otoku. Ujeli smo zadnje žarke sonca, ki so zapuščali obalo in se privezali na mestnem privezu. Ni minilo dolgo že je bilo na pomolu vse pripravljeno za peko palačink oz. za tradicionalni Palačinka Party v organizaciji kuharske sekcije SAPPA.

 

Oglasila se je harmonika, večer pa se je šele dobro začel…

Brane Vrankar, ŠD SAPPA