Naslovnica / NOVICE / Krajani zahtevajo vrnitev gola in odstop predsednika KS Srednja vas

Krajani zahtevajo vrnitev gola in odstop predsednika KS Srednja vas

V Srednji vasi, kjer so se pred dnevi, zaradi odstranitve gola na športnem igrišču v Loka, strasti razvnele domala do vrelišča, sta se sinoči odvila izredna seja Sveta KS in izredni zbor krajanov, na katerem so zbrani krajani od predsednika krajevne skupnosti zahtevali takojšnjo vrnitev odstranjenega gola in njegov odstop s funkcije predsednika.

Pri krajevnem domu v Srednji vasi se je včeraj zvečer, ko sta bila sklicana izredni sestanek Sveta krajevne skupnosti ter izredni zbor krajanov, zbralo kakih petdeset krajank in krajanov, ki so z zanimanjem, predvsem pa z veliko nestrpnostjo pričakovali pojasnila glede odstranitve domnevno nevarnega gola na športnem igrišču, kar je med krajani Lok in Srednje vasi sprožilo burne odzive in proteste.

Srečanje krajanov se je začelo s sestankom KS, ki so se ga, razen Damijana Zdovca, predsednika Krajevne skupnosti Srednja vas, udeležila le še dva od sedmih krajevnih svetnikov, in sicer Matej Mali, ki je sestanek sklical ter Janez Pavlič, medtem ko se preostala četverica krajevnih svetnikov: Irena Koncilja, Mira Drolc, Olga Bergant in Branislav Mavsar, sestanka ni udeležila, kar so jim zbrani sokrajani, kot se je izkazalo v nadaljevanju, precej zamerili.

Razen omenjenih krajevnih svetnikov so se sestanka udeležili še predstavnik Športnega društva Srednja vas in predstavnika PGD Srednja vas, vsi skupaj pa so od predsednika krajevne skupnosti zahtevali predvsem pojasnilo, zakaj je odstranil gol na športnem igrišču ter tudi, zakaj je šel predlog prenove športnega igrišča na Občino Kamnik brez sodelovanja in vednosti krajanov.

Predsednik Damijan Zdovc je poskušal pojasniti, da je gol odstranil zaradi tega, ker je bil majav in nevaren, to pa je storil predhodnem sklepu Sveta krajevne skupnosti, kar je dokazoval tudi z zapisnikom seje. Pojasnil je tudi, da bosta, v dogovoru z Občino Kamnik, na športnem igrišču že do t.i. krompirjevih počitnic postavljena dva povsem nova gola ter tudi, da dobronameren predlog prenove športnega igrišča, ki je bil posredovan na Občino Kamnik, ni dokončen, ampak predstavlja zgolj osnovo za morebitno in še kako dobrodošlo pridobitev sredstev, ki bo, med drugim, razen menjave igral in športnih rekvizitov, omogočila tudi izgradnjo toaletnih prostorov, medtem ko bodo k izdelavi dokončnih načrtov povabljeni vsi krajani oz. vsa zainteresirana krajevna društva in organizacije.

Pojasnila predsednika KS Srednja vas pa prisotnih na uvodnem sestanku niso zadovoljila, še več, predsedniku je bilo, kot dokaz nezaupnice vodstvu krajevne skupnosti, predloženih kakih 240 podpisov krajank in krajanov, zaradi česar je krajevni svetnik Matej Mali podal predlog, da se Svet krajevne skupnosti, ki je med krajani očitno izgubil vse zaupanje, razpusti ter da se izvedejo nove volitve.

Še manj razumevanja in posluha do vseh pojasnil predsednika KS Srednja vas, ki je kljub temu, da je bil pravzaprav sam proti vsem, pokazal dovolj volje in pripravljenosti, nenazadnje tudi poguma, da poda pojasnila in razreši neljubo nastalo situacijo, pa so nekoliko kasneje, na izrednem zboru krajanov, pokazali krajani in krajanke, ki so tekom razprave očitno pokazali, da predsedniku in sedanjemu vodstvu svoje krajevne skupnosti ne zaupajo več.

Sprva še dokaj umirjena razprava se je, žal, kot si lahko ogledate v posnetku sinočnjega zbora krajanov, ki smo ga, v dobrobit obveščenosti vseh občanov, v živo prenašali na FB profilu našega portala, občasno spustila tudi na precej osebno raven medsebojnega obračunavanja, bitko egov, razčiščevanja starih zamer, iskanja grešnih kozlov in iskanja takšnega ali drugačnega osebnega zadoščenja, tako da je na trenutke že skorajda dišalo po katranu in perju.

 

Burna razprava, tekom katere so, namesto argumentov, povečini govorila čustva, pa ni prinesla kakih konkretnih sklepov in zaključkov, razen zahteve po odstopu predsednika krajevne skupnosti, ki pa ga predsednik Damijan Zdovc na zboru krajanov, vsaj nekoliko trmasto, še ni hotel podati, ampak je dejal, da si bo vzel čas za proučitev potrebnih postopkov ter odstopil potem, ko bo uredil odprte zadeve.

Po naših, za enkrat še neuradnih informacijah, naj bi več krajevnih svetnikov KS Srednja vas, zaradi vseh nedavnih zapletov in dogajanja, že podalo oz. ponudilo svoje odstope, tako da lahko pričakujemo, da bodo v omenjeni krajevni skupnosti bržkone že v kratkem, če se ne najde kake druge ustrezne rešitve, potrebne nove oz. predčasne volitve.

 

Ne glede na to kako se bodo trenutne krajevne napetosti razpletle, nadaljnje dodatno zaostrovanje razmer in odnosov med (upamo, da zgolj trenutno) sprtimi stranmi in posameznimi krajani, na noben način ne bo pripomoglo k mirnemu sobivanju in sožitju ter medčloveškim odnosom v krajevni skupnosti.

Za kraj, predvsem pa za vse trenutno sprte sokrajane in sosede, ki svojemu kraju, vsak na svoj način, zagotovo želijo le najboljše, nenazadnje pa bodo morali še dolga leta in desetletja sobivati drug z drugim, bi bilo najbrž precej bolje in lažje, da najprej nekoliko ohladijo vso nejevoljo, jezo, strasti in  hudo kri, vse skupaj v miru prespijo in premislijo, nato pa, v dobrobit prijetnega (so)bivanjskega vzdušja v svojem domačem kraju in lepšega ter manj stresnega življenja, brez želje po uveljavljanju (zgolj) svoje volje, nagajanju, javnemu pranju umazanega perila ali celo maščevanju, stopijo korak nazaj, pokopljejo tako stare, kot tudi nove zamere, se drug drugemu opravičijo za morebitne hude in žale besede ter morebitna v jezi storjena dejanja, obenem pa drug drugemu tudi odpustijo.

Dogodke in zaplete minulih dni namreč lahko, zgolj z nekaj dobre volje, prizanesljivosti in razumevanja drug do drugega, izkoristijo za kot priložnost za nov začetek in vsesplošno vaško oz. krajevno spravo, se na novo organizirajo, vse skupaj proslavijo s skupnim prijateljskim druženjem na svojem športnem igrišču, ki bi bilo lahko z nekaj sreče na razpisu, v zadovoljstvo vseh njegovih uporabnikov in tudi sosedov, že v kratkem obnovljeno, posodobljeno in na novo urejeno.