Naslovnica / ŠPORT / Kratko poročilo – XCC Austria Youngster Cup Stattegg

Kratko poročilo – XCC Austria Youngster Cup Stattegg

V nedeljo, 22. 8. 2021 smo se udeležili MTB XC tekme v avstrijskem Statteggu, ki šteje za avstrijski mladinski pokal (Austria Youngster Cup). Tekma je potekala na poligonu v obliki kratkega krosa s tehničnimi ovirami. Dečki in deklice U13 so vozili tri kroge, U15 pa pet krogov. Vsak tekmovalec je v svoji kategoriji štartal dvakrat (skupinski štart). Prva tekma je določila štartno mesto za drugo. Seštevek časa obeh tekem je določil uvrstitev.

Maks Majnik in Joža Matjaž Šerkezi (oba Pogi Team) sta tekmovala v kategoriji U13, ki jo je zastopalo 15 tekmovalcev. Maks je obe tekmi zaključil kot drugi in na koncu skupno zaostal 41 sekund za svojim dolgoletnim avstrijskim tekmecem Rubenom Friedlom (Giant Stattegg). Joža je zasedel 6. mesto, z zaostankom +2:54 za Friedlom. V isti kategoriji je vozilo še nekaj Slovencev, in sicer Kristjan Anclin Zupanc (Energijateam.com), ki je zasedel 5. mesto (+2:21 zaostanka) in Jon Golob (Calcit Bike Team), ki je tekmo končal kot 8. (+4:21 zaostanka). Med dekleti v kategoriji U13 pa je slovenske barve zastopala Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team), ki se je uvrstila na skupno 6. mesto (v konkurenci 11 deklet, +1:33 zaostanka).

Maruša Tereza Šerkezi (BTC City Ljubljana Scott) je vožnjo v kategoriji U15w (uvrščenih 9 deklet) odlično začela in se iz tretjega štartnega mesta v štartnem krogu prebila na prvo mesto. Usodo obeh tekem so krojila štiri dekleta, poleg Maruše Tereze še dvojčici Grangl iz BIKECLUB Giant Stattegg in Eva Trpin iz MBK Črni Vrh. Prvo tekmo je Maruša zaključila kot prva v odličnem ciljnem šprintu. V drugem pa je Eva Trpin izkoristila trenutek, skočila v predzadnjem krogu naprej, takoj za njo je Maruša naredila napako in tekmo zaključila kot druga z zaostankom 10 s za prvo Evo. Skupno je na najvišji stopničko stopila Eva s časom 34:21, Maruša Tereza na drugo (+0:08), tretjo Magdalena Grangl (+0:17) in četrto Magdalenina sestra dvojčica Antonia (+0:32). Dekleta so tako resnično poskrbela za dvig krvnega tlaka vsem gledalcem in pokazala, da z njimi ni češenj zobat.

Med U15m (uvrščenih 24 tekmovalcev) sta barve Slovenije zastopala Nik Golob (Calcit Bike Team), ki se je uvrstil na odlično 6. mesto (+2:16 zaostanka) za prvo uvrščenim Valentinom Hoferjem (UNION Maria Schmolln KTM), ki praktično ni imel konkurence, saj je drugo uvrščenega tekmovalca pustil za sabo kar za minuto. In Luka Maksimović (Calcit Bike Team), ki je zasedel 16. mesto (+5:35 zaostanka).

Povezava do rezultatov: https://my.raceresult.com/178202/#0_8674FF

Matjaž Šerkezi