Naslovnica / KULTURA / Kresna noč pod krošnjo z Ljobo Jenče

Kresna noč pod krošnjo z Ljobo Jenče

Na terasi Doma kulture Kamnik se je na sinočnji kresni večer, z nastopom  zbiralke in ohranjevalke ljudskega izročila Ljobe Jenče in pozavnista Tomaža Tkalca, odvil prvi v seriji poletnih četrtkovih večerov poimenovanih »Poletje pod krošnjo«.

Prireditev na teraso Doma kulture Kamnik, ki bo tekom letošnjega poletja vsak četrtek zaživela v drugačnem programskem utripu, resda ni privabila kdo ve kolikšnega števila obiskovalcev, kar je pravzaprav velika škoda, kajti v magičnem kresnem večeru obiskovalci niso imeli priložnosti prisluhniti zgolj pevsko-pripovedovalskemu nastopu, ampak tudi magično pravljičnim zgodbam in utrinkom nekdanjih kresnonočnih običajev, ki sta jih izmenjaje podajala tako Ljoba Jenče, kot tudi etnolog in vodja Doma kulture Kamnik dr. Tomaž Simentinger.

 

Žal pa je, tudi v Kamniku, kjer zna marsikdo še vedno potarnati, da se nič pametnega ne dogaja, večina izmed nekdanjih običajev kresne noči ter odsev ognjev, že zdavnaj zamenjalo migotanje televizijskih ekranov, igrivi ples isker in kresnic, pa brezosebna bleščava navideznega življenja in druženja prek zaslonov mobilnih telefonov in druge, dušo jemajoče zabavne elektronike, ki vse bolj nadomešča pristne medčloveške stike.

 

Škoda, kajti prvi poletni večer pod krošnjami platan, ki se pnejo nad teraso Doma kulture Kamnik in v katerih so svojo večerno pesem, razen mestnih zvonov, k programu prispevali tudi razigrani kosi, je bil vendarle tako prijeten, kot tudi poučen in zanimiv, da bil zagotovo vreden boljšega obiska.

Bo pa terasa Doma kulture Kamnik zagotovo bolj polna prihodnji četrtek, ko bodo na sporedu klovni in Cirkus Printi Pravi.