Naslovnica / Črna kronika / Kriminalisti razbil hudodelsko združbo avtomobilskih tatov
Foto: PU Ljubljana

Kriminalisti razbil hudodelsko združbo avtomobilskih tatov

V obsežni policijski preiskavi, ki je potekala tudi na območju Kamnika, so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana prejšnji  teden  zaključili  del  večmesečne in obsežne kriminalistične preiskave  kaznivih dejanj povezanih s krajami avtomobilov in avtomobilskih delov.

Že pred dnevi smo poročali, da je (tudi) na območju Kamnika potekala obsežna policijska preiskava, v kateri so kriminalisti pridržali dve osebi ter opravili več hišnih preiskav, kar je pritegnilo tudi precej pozornosti občanov. (Povezava: Policisti v Kamniku aretirali dve osebi)

racija

Trojica osumljenih

V  kriminalistični  preiskavi,  v  kateri so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni  ukrepi,  je  bilo   ugotovljeno,  da  so tri osebe delovale v hudodelski  združbi,  ki  je  izvrševala  tatvine  osebnih  avtomobilov in preprodajala avtomobilske dele.

Kot policisti navajajo v izjavi za javnost, je prvo  osumljeni,  45-letni moški iz okolice Ljubljane (neuradno iz okolice Kamnika), ki je omenjeno združbo vodil ter usmerjal druga dva osumljenca iz združbe (stara 26 in 55 let), ki  sta po njegovih navodilih izvrševala tatvine vozil z uporabo specialnih naprav  za izvrševanje tatvin vozil in zanj opravljala transporte ukradenih avtomobilskih  delov.

Omenjeni osumljenci tatvin niso izvrševali zgolj na območju Ljubljane, temveč tudi v njeni širše okolici oz. domala po celi Sloveniji.

Dele prodajali tudi prek podjetja

Kot so na današnji novinarski konferenci povedali policisti, je 45-letni osumljenec odtujene dele vozil shranjeval na različnih lokacijah ter jih nato prodajal tudi preko podjetja, katerega  glavna  dejavnost  je prodaja avtomobilskih delov in v katerem je bil osumljeni tudi zaposlen.

Po navedbah Policije je preiskava trajala več mesecev, naj pa ob tem spomnimo, da so policisti že v začetku letošnjega leta (februarja) na Duplici, na različnih mestih, tudi v prostorih na območju nekdanje tovarne Stol, opravili hišne preiskave, ob katerih so zasegli prek 200 različnih avtomobilskih delov. (Povezava: Policisti so v preiskavi na območju nekdanjega Stola zasegli več kot 200 avtomobilskih delov)

avtomobilski deli

Osumljenci povzročili za preko 200.000 evrov škode

Ob  zaključku akcije je bilo v preteklem tednu opravljenih skupno 13 hišnih preiskav na 10 lokacijah v okolici Ljubljane, v katerih je sodelovalo preko 50  kriminalistov  in  policistov  Policijske uprave   Ljubljana. Najdenih in zaseženih  je  bilo  preko  240  delov  vozil,  tudi cela vozila, dokumente odtujenih  vozil  itd.  Za  določene  dele  vozil je bilo že ugotovljeno in potrjeno,  da  izvirajo  iz  kaznivih dejanj, za določene dele  se še izvor ugotavlja.  Za  do  sedaj  identificirane  dele  vozil smo ugotovili, da ti pripadajo vozilom, ki so bila odtujena v večini večjih slovenskih mest.

Vozila,  ki  so  bila  odtujena  in  deli vozil, so iz višjega srednjega in srednjega  cenovnega  razreda,  predvsem Renault (Clio, Megane), VW (Golf), Audi in Škoda (Octavia).

Policisti ocenjujejo, da  so osumljenci z izvršenimi kaznivimi dejanji povzročili za več kot 200.000 evrov materialne škode, njihov zaslužek oz. protipravno pridobljeno premoženjsko korist pa še preiskujejo.

tatvine-vozil-policija-5

Foto: PU Ljubljana

Zahtevna preiskava

Po podatkih Policije je bila kriminalistična  preiskava  izredno  zahtevna, saj so osumljenci specialni  povratniki kaznivih dejanj zoper premoženje, ki so bili že večkrat obravnavani in tudi pravnomočno obsojeni. Nekateri deli vozil  so  imeli  bodisi delno bodisi v celoti odstranjene identifikacijske označbe,  kar  kaže  na  njihovo  zavedanje  in predrznost, da se onemogoči sledljivost  torej  identifikacija  odtujenega  vozila,  kateremu  so  deli pripadali.

45 in 55-letnik v priporu, 26-letnik pa je umrl že pred koncem preiskave

Dva  osumljenca  (45  in 55 –letni moški) sta bila s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega  suma  storitve  34  kaznivih dejanj Prikrivanja in 5 kaznivih dejanj  Velike tatvine privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je  zoper oba odredil pripor, medtem ko je tretji 26-letni osumljenec je že pred zaključno akcijo umrl.