Naslovnica / NOVICE / Kulturni dan v OŠ Frana Albrehta: Bonton in spoštovanje

Kulturni dan v OŠ Frana Albrehta: Bonton in spoštovanje

Kamnik, 18. 11. 2016 – Prejšnji petek so predstavniki otroškega šolskega parlamenta skupaj z učitelji pripravili tematski dan na temo bontona in spoštovanja, ki je pet šolskih ur potekal v učilnicah OŠ Frana Albrehta.

Učenci smo po tradicionalnem slovenskem zajtrku sodelovali na delavnicah in razpravljali o spoštovanju vrstnikov, učiteljev ter starejših. Ta dan je bil še posebej zanimiv in edinstven, saj so ga v celoti pripravili in organizirali učenci otroškega parlamenta ob podpori svetovalne delavke Tine Plahutnik. Učenci od prvega do petega razreda so se ob pomoči razrednikov pogovorili in izvedli delavnice na temo kulturnega dne, učenci šestega do devetega razreda pa so s predstavniki parlamenta v sodelovanju z učitelji predstavljali in vodili interaktivne delavnice.

 

Kot vsako leto na vseh slovenskih šolah smo se tudi letos pogovarjali o tradicionalnih slovenskih dobrotah, ki smo jih zaužili za zajtrk: sveža domača jabolka, med in maslo, črn kruh ter mleko. Med zajtrkom smo učenci malo poklepetali, drugo uro pa so se začele delavnice in predavanja.

kulturni-dan-os-fa-2016-14

Najprej smo si ogledali videospot o spoštovanju, ki so ga naredili ameriški učenci. Pesem oziroma rap je vsebovala močno sporočilo. Govorila je o odnosih med učenci, prijatelji in učitelji ter o tem, da moramo spoštovati vsakogar, ne glede na njegovo barvo kože, narodno pripadnost, veroizpoved, spol, starost ali izgled. Ko smo si ogledali rap in prebrali prevod besedila, smo učenci odgovarjali na vprašanja o spoštovanju, kot je bilo prikazano v pesmi.

kulturni-dan-os-fal-2016-3

Po pogovoru smo si ogledali posnetek našega športnika Filipa Flisarja, ki je govoril o tekmovalnosti na progi in prijateljskih odnosih izven proge. Tudi po tem posnetku smo učenci odgovarjali na vprašanja ter se postavili v vlogo športnikov. Skušali smo razumeti,  kako se počutijo, ko izgubijo tekmo ali igro, in kakšni so odnosi med njimi in njihovimi nasprotniki med igro in po njej.

kulturni-dan-os-fal-2016-1

Nato smo si pogledali video z naslovom: Reakcije ljudi, ki so jim povedali, da so lepi. Spoznali smo, da lahko majhna pozornost ljudem spremeni dan in jih pozitivno preseneti. Ljudje različno odreagiramo na komplimente, in sicer glede na našo samozavest ali osebnost. Mislim pa, da se lahko vsi strinjamo, da je vsakomur prijetno slišati lepo besedo ali pohvalo, tako doma kot v šoli. Svet potrebuje več pozitivne naravnanosti, kajne? Po ogledu videa smo razdelili liste, na katere smo narisali ogledala. Nato so listi potovali po razredu in vsak je dodal svojo lepo misel o vsakem od sošolcev. Na koncu je vsak prebral svoje ogledalo in razred je bil poln nasmeškov do ušes.

kulturni-dan-os-fa-2016-4

V nadaljevanju smo trije učenci iz 9. a razreda odšli po šoli ter učencem in učiteljem zastavili nekaj vprašanj o kulturnem dnevu. Najprej smo odšli v 5. a razred, kjer smo se pogovorili z učiteljico Simono Podboršek. Vprašali smo jo, kaj si misli o kulturnem dnevu. Učiteljica je povedala, da je bil po njenem mnenju dan zelo poučen, saj se vedno več učencev zaveda, kako pomembno je spoštovanje.

kulturni-dan-os-fa-2016-12

 

Vprašali smo jo še, ali meni, da bi morali biti učenci na naši šoli bolj spoštljivi. Odgovorila je, da je odnos od učenca do učitelja in od učenca do učenca zagotovo manj kakovosten kot v preteklosti. Učence, ki niso spoštljivi, učiteljica Podborškova  vedno najprej opozori, če pa gredo čez mejo, v reševanje vključi tudi starše. Kot marsikdo tudi učiteljica meni, da je lepo prejeti kompliment. Pravi, da se počuti super, ko ji učenec nameni kakšno lepo besedo, ob tem pa poudarja, da je treba sprejeti tako pozitivno kot negativno kritiko. Tudi nekaj učencem smo zastavili podobna vprašanja in več ali manj so se vsi strinjali, da se jim zdi spoštovanje zelo pomembno. Pogovarjali smo se tudi o tem, kaj storiti, če je nekdo do nas nespoštljiv. Večina učencev meni, da ga raje pustimo na miru, če pa je bolj resno ali traja dlje časa, moramo poklicati starejšo osebo ali učitelja.

kulturni-dan-os-fa-2016-7

Za učence šestih razredov sta specialni pedagoginji Barbara Bergant in Danila Hrovat pripravili posebno delavnico, v kateri so učenci doživeli, kako se počutijo slepi in slabovidni otroci ter otroci z okvaro sluha. Uvodoma sta povedali nekaj o slepoti in gluhoti, nato pa so se učenci naučili s kretnjami, ki jih uporabljajo gluhi in naglušni ljudje, povedati dneve v tednu, preizkusili palico, ki jo uporabljajo slepi ter s pomočjo iger ostrili svoja čutila in uporabljali različne pripomočke. Ogledali so si slušni aparat in gradivo, ki ga je njihov sošolec uporabljal v predšolski dobi. Delavnica je bila izredno poučna, saj so lahko učenci izkusili slepoto in gluhoto na lastni koži.

kulturni-dan-os-fa-2016-1

 

Ob koncu dneva smo bili vsi enotni, da je spoštovanje res pomembno. Spoštovanje je stvar, ki jo dajemo in prejmemo. S spoštovanjem dajemo drugim vrednost in v njih vidimo sočloveka, ne le sošolca, učenca ali učitelja. Vsak človek ima ime in zgodbo. Spoštujmo vsakogar in povsod. To je majhen korak za vsakega od nas in velik korak za pozitivne spremembe in boljše življenje.

Erin Pirc, 9. a,
OŠ Frana Albrehta Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve