Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / »Leskovački žar Kordun« – dobrote z žara na kamniški obvoznici

»Leskovački žar Kordun« – dobrote z žara na kamniški obvoznici

Za vse ljubitelje jedi iz žara utegne biti »Leskovački žar Kordun«, ki se nahaja na kamniški obvoznici, nadvse prijetno in dobrodošlo kulinarično odkritje, saj ponuja vrsto pravih in okusnih žar specialitet, ki vam jih, po povsem sprejemljivih cenah, pripeljejo tudi na dom ali v službo.

Kamnik je v zadnjem času doživel pravi razcvet ponudbe balkanske kuhinje, saj je moč dobre čevapčiče, pleskavice in podobno hrano dobiti na kar nekaj mestih, pri čemer pa »Leskovački žar Kordun«, ki se nahaja na kamniški obvoznici, na Perovem 27, desno od Tuševega diskonta, zaradi svoje ponudbe zagotovo dobrodošlo kar nekoliko izstopa.

Pujs je kralj živali tudi v Kordunu

Tudi v srbski oz. leskovački kulinariki je namreč, podobno kot v naših krajih, prašič še vedno kuhinjski kralj živali, svinjsko meso, na različne načine pripravljeno nad vročo žerjavico pravega žara, pa še posebej okusno.

Saj veste, še v ričet ali zelje mora pujs, kot se temu reče, vsaj stopiti, da je jed okusnejša, svinjski čevapčiči, ki jih je moč dobiti v »Leskovačkem žaru Kordun«, pa so svojevrstna posebnost v ustaljeni kamniški ponudbi čevapčičev in jedi z žara.

Od vojnega begunca do podjetnika

»Leskovački  žar Kordun« vodi Mladen Bućan, po rodu iz Korduna, ki ga je moral v času zadnjih balkanskih vojnih viher zapustiti kot begunec ter se umakniti v Srbijo, dokler ni pred desetimi leti, kot se temu reče, s trebuhom za kruhom prišel v Slovenijo, kjer se je lotil podjetništva oz. gostinstva ter sredi lanskega decembra v lokalu na kamniški obvoznici, desno od Tuševe trgovine, kjer so še malo pred tem plesale eksotične plesalke, brez kakega velikega oz. pretiranega medijskega pompa odprl »Leskovački žar Kordun«, kamor se z zadovoljstvom vrača vse več rednih gostov.

Od čevapčičev do Karadjordevega zrezka in svinjskih rebrc na žaru

Da se gostje radi vračajo v »Leskovački žar Kordun« ni nič nenavadnega, saj je ponudba pestra, predvsem pa dobra in okusna, obenem pa cene niso pretirane, ampak povsem sprejemljive oz. glede na solidne porcije, celo ugodne.

Cene jedi so povsem sprejemljive, lahko bi rekli, da celo ugodne.

Za porcijo okusnih petih čevapčičev, bodisi svinjskih, bodisi junječih, boste morali odšteti 3,5 evra, če pa ste nekoliko bolj lačni in boste zmazali veliko porcijo, ki vsebuje 10 čevapčičev, pa boste zanje odšteli 4 evre in pol, kar je, glede na to, da zraven dobite še lepinjo in priloge, najbrž res povsem sprejemljiva cena.

Podobne cene veljajo tudi za pleskavice, mala pleskavica z lepinjo in prilogami stane 3,5 evra, velika pa 4,5 evra, kot že rečeno, pa so priloge brezplačne.

Okusne posebnosti, ki jih je vredno poskusiti

Ko smo že ravno pri pleskavicah, nikakor ne smemo pozabiti hišne specialitete, izjemno okusne 300 gramske »Gurmanske pleskavice«, ki je izdatno »našpikana« s sirom in slanino. Le-ta se je namreč znašla tudi na našem jedilniku in brez zadrege ter pretiravanja lahko rečemo, da je bila izvrstna.

Gurmanska pleskavica – pleskavica polnjena s sirom in slanino.

Takšna dobra, okusna, prava… in če bi nam ob naši malici, pravzaprav kosilu, kajti porcija je res obilna, igrali še kaki dobri trubači, bi si človek zlahka domišljal, da se je znašel na zboru trobentačev v Guči, ali Leskovački roštiljadi. Še posebej, če bi ga po obedu preveč zaneslo k degustiranju še ene odlične zadeve, ki jo ponuja Leskovački žar Kordun, izvrstne domače rakije iz kutin.

Seveda pa se na jedilniku »Leskovačkega žara Kordun« ne nahajajo zgolj čevapčiči in pleskavice, ampak tudi številne druge jedi: od piščančjih beder na žaru, ki so lahko tudi polnjena, do piščančje rolade s slanino, ali belega zrezka oz. »vešalice«, ki je lahko bodisi svinjska, bodisi telečja, hkrati pa lahko tudi polnjena, svinjske vratovine in ražnjičev s pomfrijem, Karadžordževega zrezka, žar in pikantnih klobas ter hišne posebnosti svinjskih reberc na žaru.

 

Občasno je v ponudbi »Leskovačkega žara Kordun« tudi »Leskovačka mučkalica«, ki pa jo najraje naredijo po naročilu, saj »gazda« Mladen, ki meso nabavlja pri lokalnih ponudnikih, sosednjem mesarstvu Rešet in Meso Kamnik, prisega izključno na sveže sestavine in svežo pripravo jedi.

Mešano na žaru

Med zanimivejšimi ponudbami »Leskovačkega žara Kordun« na kamniški obvoznici, je tudi zagotovo tudi priljubljeno mešano meso na žaru. Za kilogram le-tega je potrebno odšteti povsem sprejemljivih 15 evrov, pri čemer je zanimiva možnost, da si lahko kombinacijo sestavin poljubno izberete sami in povsem po svojem okusu.

Spričo tega ni nič nenavadnega, da je prav mešano na žaru pravi prodajni hit, saj omogoča, da človek hkrati poizkusi več različnih jedi, hkrati pa se ob tem lahko nasiti tudi večja druščina, bodisi v »Leskovačkem žaru Kordun« na kamniški obvoznici, bodisi v pisarni, na delovišču, ali kje drugje.

 

Dostava na dom ali v službo

V »Leskovačkem žaru Kordun« namreč svoje specialitete z žara dostavljajo tudi na dom ali v službo. Minimalna vrednost naročila za dostavo znaša 15 evrov (toliko kot denimo stane kilogram mešanega na žaru), sama dostava pa je v Kamniku in njegovi bližnji okolici brezplačna, medtem ko je za dostavo v Mengeš potrebno odšteti 2 evra, za v Domžale pa 3 evre.

Ob tem pa ne smemo pozabiti še ene dobrodošle posebnosti, ki nam utegne priti prav še posebej v lačnih večerih vikenda, Leskovački žar Kordun je namreč odprt vsak dan, ob petkih in sobotah pa kar do 3. ure zjutraj.

Skratka, če ste ljubitelj raznovrstnih jedi z žara, vam obisk “Leskovačkega žara Kordun” z veseljem priporočamo, kajti sami ob obisku nismo bili razočarani, ampak nenazadnje je potrebno tovrstno ponudbo najbolje preizkusiti kar na lastna usta.

X