Naslovnica / KULTURA / Magični vlak, ki pelje iz Šmartnega po celi Evropi

Magični vlak, ki pelje iz Šmartnega po celi Evropi

Včeraj zvečer so se zbrani pred Osnovno šolo Šmartno v Tuhinju vkrcali na vlak glasbe, ki jih je, že tretje leto zapored, popeljal po Evropi.

Pred samim odhodom na izlet sta nekaj besed namenila predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar in kamniški župan Matej Slapar, ki je zbranim položil v srce, naj se v prihajajočih prazničnih dneh ne osredotočijo le na blišč in zabavo, ampak da se spomnijo tudi tistih, ki praznike preživijo sami in jim namenijo kakšno toplo besedo.

Kapelnik, oziroma v našem primeru strojevodja Miha Kosec je po uvodnih besedah zagnal vlak poln poslušalcev, na čelu pa je bila Godba Tuhinjska dolina. Prvo postajališče ni bilo daleč, pravzaprav sploh ni bilo postajališče, ta vlak pa je seveda poseben vlak, saj so se odpeljali po Avtocesti Slavka Avsenika proti Španiji.

V Španiji so bili na vrsti Španski gradovi in Can-Can iz Orfeja v peklu. Nekje na pol poti nazaj do Italije so se godbi pridružili še pevci mešanega pevskega zbora Mavrica in v deželi vina našli lepote opere, solist Toni Rajk pa je s svojim glasom poslušalcem pričaral občutek, da sedijo v pravi operni dvorani.

Za opero v Italiji je na vrsto prišel marš iz Avstrije, po izvedeni skladbi pa so zaigrali na svoje inštrumente še najmlajši glasbeniki, ki so odigrali nekaj skladb medtem ko so se godbeniki osvežili in odpočili.

Z obnovljenimi močmi in s polno paro naprej so se zbrani odpeljali še na Madžarsko in Hrvaško, kmalu pa je vsem postalo jasno, da je sicer povsod res lepo vendar je doma še vedno najlepše. Izlet se je tako približeval koncu s skladbo Veselo v Kamnik, malce kasneje še z Biseri Tuhinjske doline, čisto pa se je vlak ustavil šele Na Menini planini.