Naslovnica / NOVICE / Marjan Šarec (zaenkrat?) še naprej ostaja župan Kamnika

Marjan Šarec (zaenkrat?) še naprej ostaja župan Kamnika

Volivci in volivke so na včerajšnjih volitvah odločili, da bo Borut Pahor še naprej ostal predsednik države, njegov najresnejši protikandidat Marjan Šarec, pa župan Kamnika.

Po 99,99 % vseh preštetih glasov, je slabih 42 % volilnih upravičencev, ki so se včeraj vseeno potrudili do volišč, Borutu Pahorju namenilo 52,94 % glasov, medtem ko so jih Marjanu Šarcu namenili 47,06 %.

Vir grafike: Državna volilna komisija

Glede na to, da je stari/novi predsednik še nedavno tega veljal za domala nepremagljivega, je kamniški župan, kljub temu, da ni zmagal, zagotovo dosegel več kot izvrsten volilni rezultat, največ glasov pa so mu namenili volivci iz volilnega okraja Kamnik in Kamniku bližnjih občin.

Velika podpora v domačih krajih

V volilnem okraju Kamnik, ki je z 58,22 % zabeležil tudi najvišjo volilno udeležbo v državi, je za Marjana Šarca glasovalo kar 11.825 volivk in volivcev oz 73,49 % volilnih upravičencev, medtem ko predsednik Borut Pahor na Kamniškem prejel vsega 4.266 oz. 26,51 % glasov.

Vir grafike: Državna volilna komisija

Precej zanimiv je tudi podatek, da je Marjan Šarec prejel največ glasov v prvih osmih volilnih okrajih, kjer je bila zabeležena najboljša volilna udeležba in je le-ta obenem presegala tudi udeležbo na prejšnjih volitvah, kar kaže na to, da je dobršen del volivcev vendarle naklonjen spremembam.

Hiter pregled števila prejetih glasov po volilnih okrajih pa obenem pokaže, da je Marjan Šarec, ki je suvereno pobral večino glasov na Gorenjskem in v širši okolici kamniške občine, za razliko od Boruta Pahorja, glasove izgubljal z oddaljenostjo volišč od Kamnika, kar kaže, da v bolj oddaljenih krajih z njegovim županskim delom niso tako dobro seznanjeni.

Občinske zadeve trpijo

Velika podpora, ki so jo volivke in volivci svojemu županu namenili v kamniški občini, pa za Marjana Šarca ni zgolj vzpodbuda, ampak tudi velika obveza, kajti občinske zadeve so bile, spričo predvolilne kampanje in obveznosti, v katere ni bil vključen zgolj župan, ampak tudi nekateri člani njegovega županskega kabineta, resnici na ljubo, vsaj nekoliko, če že ne kar precej potisnjene na stran. V prid tej trditvi priča tudi podatek, da je bila zadnja seja kamniškega občinskega sveta junija, bržkone pa se je v teh mesecih nabralo kar nekaj zadev, ki zahtevajo tudi svetniško obravnavo.

Ena izmed najbolj perečih in aktualnih je zagotovo prostorska ureditev nekdanje smodnišnice, kjer že od zadnje seje naprej v ozadju (in precej prikrito) potekajo številne aktivnosti ter lobiranja, župan, ki ima očitno precej višje politične ambicije od županovanja, pa se bo znašel med kladivom in nakovalom agresivnih interesov kapitala in interesom občine oz. občanov.

Glasove prinaša dobro župansko delo

Glede na dober volilni rezultat, ki ga je Marjan Šarec dosegel na predsedniških volitvah, se namreč že pojavljajo ugibanja o njegovi udeležbi na parlamentarnih volitvah, na katerih bi s svojo stranko utegnil doseči zelo dober rezultat, česar se nekatere že uveljavljene stranke že precej bojijo, tega pa nas je, vsaj v neki meri, lahko strah tudi v Kamniku, saj bi Kamničani, skupaj z občino, lahko mimogrede in nehote postali nekakšna kolateralna škoda političnih ambicij svojega župana.

Župan je namreč s svojo kandidaturo pokazal, da svoje politične oz. karierne interese, četudi povsem dobronamerno in v smislu širših pozitivnih sprememb, na nek način vendarle postavlja pred interese svoje občine in občanov, ki ga pri vsem skupaj tudi podpirajo. Zato bi bilo od župana povsem upravičeno pričakovati, da se slednjič odloči, ali se bo, kot v preteklosti, 100% posvetil županovanju, ali pa bo v prihodnje županski položaj poskušal predvsem čim bolje vnovčiti za svojo nadaljnjo politično kariero. V tem primeru je morda bolje, da se že zdaj profesionalno posveti politiki, vodenje občine pa prepusti komu drugemu.

Bržkone noben delodajalec, v tem primeru občani občine Kamnik, v svoji firmi ne bi z odobravanjem gledal zaposlenega, ki na (tudi) rovaš tekočega dela intenzivno išče novo službo v smislu, češ, če mi ne uspe, pa pridem nazaj. V primeru, da bi Marjan Šarec včeraj zmagal, bi se na občinski ravni vse skupaj precej zakompliciralo, saj bi morali najkasneje v šestih mesecih izvesti nove županske volitve, kar bi zagotovo vplivalo tudi na tekoče delo občine. Glede na to, da so parlamentarne volitve domala pred vrati, pa obstaja bojazen, da se utegne zgodba že kaj kmalu ponoviti.

Zato se iskreno nadejamo, da se bo župan, kljub svojim kariernim in političnim ambicijam, ki mu jih seveda nikakor ne odrekamo, ter po nedvomno uspešnem izletu v visoko politiko, v prihodnjih mesecih z vso potrebno mero, predanostjo in pozornostjo posvečal predvsem občinskim zadevam, ne pa morebitni nadaljnji kampanji za bližajoče se parlamentarne volitve.

Morda so mu v vzpodbudo v tej smeri lahko tudi rezultati včerajšnjih volitev, ki neizpodbitno kažejo, da mu največ glasov volivk in volivcev prinaša ravno dobro župansko delo, kajti največ glasov je dobil prav na voliščih, kjer ga volivci poznajo predvsem kot župana, ne pa kot akterja iz predvolilnih soočenj, ali kot zabavnega in uspešnega zabavljača iz preteklih let.