Naslovnica / ŠPORT / Matic Romšak na svetovnem prvenstvu do 6. mesta

Matic Romšak na svetovnem prvenstvu do 6. mesta

Zadnjo nedeljo je v mestecu Šamorin, blizu Bratislave potekalo svetovno prvenstvo v seriji CHALLENGE 70.3, na katero sta se uvrstila tudi člana TK TRISPORT Matic Romšak in Marko Hren. Da gre za veliko tekmovanje pove že podatek, da je bilo za prvenstvo kar 29 kvalifikacijskih tekem, 15 v Evropi, 14 pa v Mehiki, Braziliji, Maleziji, Tajski, Arubi, Australiji, Tajvanu, Novi Zelandiji in ZDA. Pravico do nastopa so imeli le najboljši tekmovalci, iz posameznih kategorij, v Romšakovi kategoriji je nastopilo 57 tekmovalcev.

Prvenstvo je potekalo v prekrasnem športnem centru, ki vključuje pokrite in odprte bazene, športne dvorane, hipodrom, atletsko stezo in štadion. Tekmovalce je pričakalo sončno vreme, vročo nedeljo pa je motil tudi močan južni veter, ki je dodobra razburkal že Donavo, v kateri je potekal 1.9km dolg plavalni odesek.

Romšak je povedal: »Plavanje v Donavi je bilo kar malo stresno, saj smo plavali na delu reke, ki je široka vsaj kilometer, voda je bila motna, tok pa precej močan. Sam večjih težav nisem imel, je pa Helena po tekmi povedala, da so imeli slabši plavalci velike probleme na polovici odseka, kjer so plavali proti toku. Enako je bilo na kolesu, ko nam je prvi del 90 kilometrskega ravninskega kroga pihalo v hrbet, ko smo vozili nazaj, že utrujeni, pa v prsi. Ravnina ni dopuščala počitka, noge so iz kilometra v kilometer bolj pekle in takrat se je pkazalo pomanjkanje dolgih, intenzivnih treningov (TRISPORTOVA kolesarska runda).

Vseeno sem 90km prevozil s povprečno hitrostjo 38km/h in po solidnem plavanju, v kategoriji M50-54, tek začel z desetega mesta. Veter, ki je »pil« vodo iz preznojenih mišic smo preklinjali tudi na teku, se borili s 30-imi stopinjami vročine, a po svoje tudi uživali. Midva z Markom sploh, ob navijanju Helene in Sandre, pa tudi druge slovenske skupinice, so nas spodbujale ves mali maraton. Rezultat 1.35 ni bil najboljši, sicer pa zanj niti ni bilo pogojev, saj smo se ustavljali na praktično vseh okrepčevalnih postajah, pili in popili nenormalne količine tekočine in se tako izogibali dehidraciji.

 

Med tekom sem prehitel še nekaj tekmovalcev in prvenstvo, med 54-imi uvrščenimi tekmovalci iz 17-ih držav, končal na šestem mestu. Rezultata med deset najboljših Challenge triatletov na svetu, sem bil vesel, tako kot drugi Trisportovec, Marko Hren, svojega 12. mesta.

Bi se pa še posebej rad zahvalil ženi Heleni za spremljanje na tekmi in vsem pokroviteljem, ki so mi omogočili nastop.”