Naslovnica / NOVICE / Medgeneracijsko druženje: Učenci OŠ Toma Brejca na obisku pri lovcih

Medgeneracijsko druženje: Učenci OŠ Toma Brejca na obisku pri lovcih

KULTURNI DAN, delovna sobota na OŠ TOMA BREJCA KAMNIK – MEDGENERACIJSKO DRUŽENJ

Lovska družina Kamnik je pred časom praznovala svoj jubilej, 60 letnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti so se njenemu vabilu, med drugimi, odzvali tudi učenci in učitelji 9. b razreda OŠ Toma Brejca.

Otroke so v lovski dom v Zgornjih Palovčah, pripeljali nekateri od staršev. Lovci so jih prijateljsko sprejeli. Pogostili so jih s prigrizki in osvežilnimi napitki, saj je bil dan sončen in topel.

Srečanje se je nadaljevalo s kratko predstavitvijo zgodovine delovanja lovske družine, o njeni organiziranosti, o poznavanju lovišča, dela v njem, o lovskih šegah in navadah, o načinu lova in o lovskem strelstvu.

Nadaljevali so z vodenim ogledom lovskega doma in razstave, nato pa so izkušeni lovci učencem predstavili tudi lovsko strelno orožje.

os tb lovci2

Sledila je predstavitev dela Kamniškega puškarja, ki je učencem razkazal in obrazložil kako se izdelujejo lovska kopita.

Učenci so, po pričakovanjih, največ interesa pokazali pri demonstraciji lovskega strelnega orožja in ogledu razstave prepariranih živali, z zanimanjem so prisluhnili puškarju, veliko zabave pa so bili deležni ob svojih poskusih igranja na lovski rog.

Iskreno se zahvaljujem vsem lovskim tovarišem, ki so sodelovali in prispevali k uspešnosti srečanja.

Posebej pa izpostavljam:

-mentorja Mateja Raka in Janeza Klemenca,
– lovca Damjana Trebušaka in Marjana Raka,
– puškarja Roberta Flerina.

Najlepše in s hvaležnostjo pa se zahvaljujem svojemu očetu Janezu Dolinšku in OŠ Toma Brejca za povabilo.

Barbara Koželj, pripravnica LD Kamnik

 

——————– kratek spis učenca———-

Obisk Lovskega doma v Zgornjih Palovčah

V soboto, 11.10.2014 smo učenci 9.b. razreda Osnovne šole Toma Brejca iz Kamnika, imeli delovno soboto.

Odpravili smo se v Zgornje Palovče, kjer ima Lovska družina Kamnik svoj dom. Do lovskega doma so nas odpeljali nekateri starši učencev našega razreda, ki so se prostovoljno javili za prevoz. Ves ogled je vodila moja mami Barbara Koželj, ki je pripravnica LD Kamnik. Pomagali so ji njeni lovski tovariši Marjan Rak, Janez Klemenc, oče Janez Dolinšek in njen prijatelj puškar Robert Flerin.

Najprej nas je pozdravil lovec Marjan. Povedal nam je , da ima Lovska družina Kamnik 54 članov, ter da njihovo lovišče meri 4241 ha. Lovišče Kamnik ima znotraj upravljanja in zaradi izvajanja nadzora v lovišču 4 revirje. To so: Tunjice, Podgorje, Mekinje in Palovče. Nato nam je povedal več o delovanju družine in o njihovih navadah. Razkazal nam je opremo lovca. Med opremo je bila za marsikoga od nas najzanimivejša puška z daljnogledom. Predstavil nam je tudi lovski kroj, ki ga je nosil moj dedi Janez.

Ob zvoku na stari lovski rog, nas je rogist Janez Klemenc ( mentor moje mami ), povabil v notranjost lovskega doma. S sošolci in sošolkami smo bili zelo presenečeni, ko smo v sobi videli razstavo nagačenih živali. Pri razstavi sta sodelovala lovec Damjan in gospodar Lovske družine Kamnik, Matej Rak ( tudi on je mentor moji mami ). Razstavljena je bila lisica, jazbec, zajec, divji prašič, sova, kuna, srnjak in medvedka.. Najbolj zanimiva nam je bila medvedka, ki jo je uplenil sam gospodar družine Matej. Sošolke bi najraje medvedko odpeljale kar domov.

Ogledali smo si še lovsko kuhinjo in lovske spalne prostore.

Po ogledu notranjih prostorov, smo se vrnili na teraso lovskega doma. Lovec Marjan nam je dovolil, da pogledamo skozi daljnogled lovske puške. Skupaj z učiteljem Sandijem in učiteljico Mojco smo vsi sme pogledati. Zdelo se nam je zelo dobro.

Kasneje se nam je pridružil puškar Robert Flerin. Pokazal nam je, kako se dela kopito pri puški. Razložil nam je kateri les se za to uporablja in kakšno orodje potrebuje za to. Pove nam, da je kopit več vrst in da so za vsakega lovca narejeni po meri.

Po končanem ogledu Lovskega doma v Zgornjih Palovčah smo se poslovili in skupaj s starši odpravili domov.

Hvala Lovski družini Kamnik za ogled vašega doma, moji mamici in vsem ostalim lovcem pa za povabilo v vašo družino.

Lepo mi je bilo med vami in tudi jaz bom lovec, kot moj dedi in moja mami.

Jan Fink, 9.b.

os tb lovci3

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve