Naslovnica / NOVICE / Mednarodni humanitarni projekt: “Mirno morje – flota miru in tolerance”

Mednarodni humanitarni projekt: “Mirno morje – flota miru in tolerance”

»Mirno morje« je največji svetovni mirovni projekt na morju za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Sodelujejo otroci in mladostniki iz cele Evrope. Iz Slovenije prihaja okoli 160 udeležencev iz osnovnih šol, šol s prilagojenim programom, zavodov, društev. Vseh udeležencev Mirnega morja pa je okoli 1200, ki so nameščeni na več kot 100 plovilih.

Posadke v povprečju s šestimi otroki ali najstniki, z dvema skipperjema in učiteljem so cel teden plule na jadrnicah od marine do marine.

Z OŠ Marije Vere sta se projekta udeležila Nevena Trifunović iz 7. razreda in Rok Letnar iz 6. razreda.

Jadralsko izkušnjo smo začeli v marini Kaštela, kjer so se nam na jadrnici pridružili še trije učenci in učiteljica z OŠ Duplek. V osmih dneh smo se naučili veliko novega in spoznali številne prijatelje. Sodelovali smo v različnih aktivnostih, ki so se odvijale na kopnem in na morju.

V nedeljo smo se vsi udeleženci zbrali v marini Frapa v Rogoznici, kjer je bila tudi uradna otvoritev projekta, ki ji je sledila plesna zabava.

Na zabavi ni bilo pomembno, kakšne čevlje nosiš ali sediš na invalidskem vozičku ali imaš koordinacijske težave pri hoji, vsi smo se premikali v istem ritmu. V ponedeljek je slovenska flota okupirala marino Maslenica na Šolti.

Za nastop smo sestavili tudi himno naše jadrnice.

Mi mornarji smo, na Korini jadramo.
Skiper Ivo je super, to ni kaj, a glej, da nas ne spraviš v raj.
Učiteljica Katarina letos v kuhinjo ne sme,
saj Rachel kuharica prva je postala in učiteljici mesto je pobrala.
Učiteljica Nina na kopnem zabavo gor drži,
ko naredimo napako, pa na eno oko zamiži.
Zato pa Simon skoz molči, le pri hrani se smeji.
Rok za puncami nori, v glavi se mu vse vrti.
Rachel slovensko se uči, prijazna je do vseh ljudi.
Iris novinarka je naša in novice okrog raznaša.
Neveni je skoz slabo, zato radi z njo počivamo.
Zdaj poslavljamo se od vas, napočil je vrnitve čas.
Jadra dvignili bomo vsi, saj se nam domov  mudi.

Skupaj z ekipo otrok z Bavarske smo pripravili morsko modno revijo in »palačinka party«, seveda nismo pozabili na morski krst udeležencev. Obiskal nas je sam Pozejdon in nas sprejel med mlade mornarje, saj smo mu obljubili, da bomo čuvali morje in pomagali vsem, ki bodo pomoči potrebni.

V torek smo pot nadaljevali proti marini Kaštela. Popoldan smo se lahko zabavali na različnih delavnicah.

Sreda je dan, namenjen igram in druženju. Učili smo se oživljanja, vožnje z invalidskim vozičkom med ovirami, risali tatuje, postavljali leseni most in iskali svoj par med vsemi udeleženci. Popoldan nas je skipper Ivo peljal še na sladoled v Split, preden smo prisluhnili predstavitvam ekip na velikem odru.

Pravi vrhunec mirovne flote je sledil v četrtek, ko vse jadrnice udeleženke hkrati zapustilo pristanišče in zaplulo v kaštelanski zaliv. V znak prijateljstva, miru in tolerance smo vsi dvignili zastave in razprli jadra. S tem dejanjem smo se poslovi od celotne flote in pot nadaljevali na otok Brač, kjer smo preživeli še en s soncem obsijan dan. Petek je bil dan za kopanje in jadranje. V soboto pa smo se polni novih izkušenj in doživetij vrnili domov.

In kaj sta o projektu napisala udeleženca?

Ta teden, ki sva  ga preživela skupaj s prijatelji in učitelji na Mirnem morju, se nama bo za zmeraj vtisnil v spomin. Bilo je super zabavno, saj sva spoznala veliko novega.  Naučila sva se ogromno o jadrnici, lahko sva jo tudi vozila in uspešno sva opravila skipper junior izpit. Za naju je bilo to nepozabno doživetje in če bi imela priložnost, bi z veseljem še kdaj šla. Zahvalila bi se tudi vsem sponzorjem, ki so finančno podprli ta projekt in nama omogočili to nepozabno izkušnjo. Vesela sva bila tudi, ker sva spoznala nove prijatelje. Za naslednje leto bi vsem otrokom, ki se bodo udeležili tega projekta, svetovala, naj uživajo, se zabavajo, izkoristijo vsako sekundo v tem tednu, naj spoznajo čim več novih prijateljev, naj invalidnih otrok ne sodijo po zunanjosti, saj so prav tako ljudje kot mi in naj jih spoštujejo ter jim pomagajo, ko potrebujejo pomoč.

V tem tednu smo spoznali, da življenje na jadrnici omogoča intenzivno socialno učenje ter nudi možnost za pridobivanje novih in drugačnih, a za življenje pomembnih izkušenj ter znanj. Morje, jadrnica in posadka zahtevajo medsebojno skrb, upoštevanje in spoštovanje. Takšen način preživljanja časa nudi mladim možnost učenja, prevzemanja odgovornosti zase in za druge, timskega delovanja, krepitve socialnih veščin, reševanja konfliktov na ustrezen način, obvladovanja strahu ali skrbi in izražanja zdrave tekmovalnosti.

V tem tednu nič ni nemogoče. Vsako leto sproti nas prevzame neka čarovnija, ki se razleze čez celotno floto – tujci postanejo prijatelji, strahovi zaradi nepoznanega izginjajo eden za drugim. Na Mirnem morju vsakdo šteje.

Želimo si, da bi čim več otrok imelo možnost sodelovanja na takšnih projektih.

HVALA VSEM, KI NAM POMAGATE!

Katarina Komatar, učiteljica OŠ Marije Vere Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve