Naslovnica / NOVICE / Menjava vodstva v Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

Menjava vodstva v Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik

V novem mandatu bo Bernardo Trstenjak, dosedanjo ravnateljico Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, zamenjal novi ravnatelj Branislav Rauter.

Včeraj so se na »maratonski« 33. seji sestali članice in člani Sveta šole Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra, ki so, ker je dosedanja ravnateljica Bernarda Terstenjak umaknila svojo kandidaturo, kot edinega preostalega kandidata za novega ravnatelja GSŠRM, na tajnem glasovanju z osmimi glasovi za in štirimi proti, potrdili Branislava Rauterja.

S potrditvijo novega ravnatelja, ki mora za dokončno imenovanje pridobiti še (neobvezujoče) soglasje Ministrstva za šolstvo, bo osrednji kamniški srednješolski zavod, ob koncu mandata dosedanje ravnateljice oz. ob začetku novega šolskega leta dobil novo vodstvo, s tem pa se bodo, vsaj upamo, da bo temu tako, za nekaj časa bržkone pomirili tudi hudi šolski duhovi v kamniški »Maistrovi srednješolski štalci«.

Kot je na kamniški gimnaziji in srednji šoli v navadi že nekaj desetletij, je namreč tudi tokratna menjava vodstva šole, ki mu je bil očitan predvsem prevelik oz. pretiran formalizem, potekala v znamenju številnih umazanih igric in neokusnih lobističnih potez, ki so jih, kar sami šoli zagotovo ni v čast, zaznamovale številne anonimke.

Kot je moč razbrati iz zapisnika seje Sveta šole, se je večina članov pedagoškega zbora šole, v imenu katerega je bilo podpisanih kar nekaj »dopisov«, od omenjenih anonimk sicer odločno distancirala in to kljub temu, da je prepričljiva večina profesorskega zbora, izrazila podporo imenovanju novega ravnatelja.

Žal pa posamezniki iz večno nezadovoljnega »zborničnega krožka«, ki se noče (ali ne upa) javno izpostavljati oz. stati za svojimi besedami (in obtožbami), niti prevzemati odgovornosti, ampak, v želji vplivanja na politiko in vodstvo šole, zgolj hinavsko, anonimno in pritlehno rovari iz ozadja, pri čemer,pa, povsem po makiavelijsko, za dosego svojih ciljev (in koristi), ne izbirajo metod.

Že res, da so spremembe, še posebej na bolje, vedno dobrodošle, ampak s tovrstnim načinom delovanja so »medvedjo uslugo« storili tudi »svojemu kandidatu« oz. novemu ravnatelju, saj so ga s svojim ravnanjem, ne da bi bil za to sam kriv, postavili v precej čudno luč.  Nenazadnje pa tudi zaradi tega, ker se jih mora, kot nova glava GSŠRM, bržkone »bati kot hudič križa«, saj se utegnejo takoj, ko ne bo želel plesati na njihovo žvižganje oz. ko jim bo, v želji, da v miru in po predpisih vodi šolo, odkazal »njihovo mesto«, zarotiti tudi zoper njega, kot so to storili že ničkolikokrat poprej.

Vseeno pa se nadejamo, da bo znal novi ravnatelj, predvsem v dobrobit dijakov, uspešno krmariti med Scilo in Karibdo kamniškega srednješolskega »Maistrovega hlevčka«, uspešno obvladati zdraharske zbornične »krožkarje, obenem pa, nenazadnje je le glasbenik in umetnik, v gimnazijo in srednjo šolo vnesti nekaj več sproščeno spontanega in ustvarjalnega duha, ki se bo, kot smo bili tega že vajeni pred časom, odražal ne le šoli, ampak tudi v lokalnem okolju.