Naslovnica / KULTURA / Mineva dvesto let od rojstva kamniškega čudodelnika Jurija Humarja

Mineva dvesto let od rojstva kamniškega čudodelnika Jurija Humarja

Letos se po celi Sloveniji odvijajo dogodki v spomin na Jurija Humarja, čudodelnega zdravilca, katerega grob na Primskovem, v upanju po ozdravitvi, še danes obiskujejo bolniki.

V Kamniku, nedaleč od Humarjevega rojstnega kraja, obeležitve še ni bilo, zato je bilo predavanje še toliko bolj temeljito in zanimivo. Mag. Vanda Rebolj je polni dvorani v samostanu Mekinje predstavila najprej njegovo družino, njegovo šolanje in kasneje tudi njegova dela in zdravilstvo. Viri teh informacij so pisma, ki si jih je pošiljal z družino, zapisi, knjige in pa pričanja ljudi, ki so zapisana v kamniškem govoru.

 

Jurij Humar je bil najbolj poznan po njegovi čudodelnosti oziroma homeopatiji, ki je ozdravila še najbolj bolne. Kljub temu, da je v mladih letih obesil šolo na klin, se je kasneje visoko izšolal in bil aktiven na izredno širokem območju znanosti, take ali drugačne. Ukvarjal se je z medicino, psihologijo, astronomijo in fiziko, poleg tega pa je raziskoval tudi manj znanstvena področja kot so na primer teologija in mitologija.

 

V času, ko je deloval Humar so se razvile tudi naprednejše oblike zdravljenja in medicine; sočasno z njegovim homeopatskim zdravljenjem so v bolnišnice in do zdravnikov prišla nova odkritja sterilizacije kirurških inštrumentov in anastezija. Verjel je v homeopatijo in v zdravljenje z fitoterapijo, manualno terapijo in hipnozo, posluževal pa se je tudi terapije z elektriko oziroma bliskavico, kakor je elektriki rekel on.

Poleg zdravilca je bil Humar tudi župnik, česar mu nihče ni verjel zaradi neurejenega videza prav tako pa je bil učitelj. Svojo nečakinjo je namreč učil zdravljenja, pisma pa ji je pošiljal odprta, saj je pisal v kodi, ki so jo razumeli le tisti, katerim je bilo sporočilo namenjeno.

Skrivnosten človek, vendar velik po srcu in v dejanjih je bil Jurij Humar, prav zagotovo pa si zasluži mesto v biografskem leksikonu Pomembni Kamničani, kjer dela družbo ostalim 250 pomembnim osebnostim.