Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Minister Počivalšek v Kamniku: »Turizem je timsko delo«

Minister Počivalšek v Kamniku: »Turizem je timsko delo«

V ponedeljek, 28. maja, si je v organizaciji Podjetniškega kluba Kamnik in Zavoda za turizem, kulturo in šport Kamnik naše mesto ogledala turistično- gospodarska delegacija z namenom povezovanja glavnih turističnih ponudnikov in izmenjave izkušenj iz turizma, ki jih je z nami delil aktualni minister Zdravko Počivalšek (MGRT). Najpomembnejše turistične destinacije, ki jih domačim in tujim gostom ponuja Kamnik, si je ogledal tudi novi član Podjetniškega kluba Kamnik Valery Arakelov, lastnik Rimskih term, ki je s svojimi pogledi in izkušnjami prav tako pripomogel k bogati in zanimivi debati o kapacitetah in potencialih za povezovanje turističnih ponudnikov med slovenskimi kraji.

V ponedeljek so glavni možje, ki uspešno vodijo kamniške turistične destinacije, znova pokazali, da si želijo dobrega medsebojnega povezovanja in prestavitve turistične ponudbe našega mesta visokemu gostu in ostalim udeležencem delegacije.

Urnik ogledov kamniških biserov je bil zelo natrpan, saj bi si prav vsaka destinacija zaslužila daljšega postanka in spoznavanja zgodovinskih, kulturnih, kulinaričnih in turističnih značilnosti.

Najprej je goste toplo sprejela direktorica ZTŠK Božena Peterlin s svojo predano ekipo sodelavcev. Delegacija si je ob vodenju in predstavitvi turistične vodičke skozi glavne turistične zanimivosti starega mestnega jedra ogledala prekrasno razstavo cvetličnih skulptur, ki so jih ustvarjali najboljši floristi Slovenije v okviru prireditve Igra rož. Ta je te dni pritegnila precej gostov in tudi turistov.

Druga destinacija je bila obisk Slovenia Eco Resorta, ki si jo je ogledal tudi minister Zdravko Počivalšek, ki se je s prisotnimi kamniškimi podjetniki, pod vodstvom lastnika Matjaža Zormana, sprehodil po resortu. Minister pozdravlja podjetniško idejo, ki jo razvija in trži lastnik, ampak je lastnika tudi pozval in opozoril, da mora nemudoma urediti vso potrebno gradbeno dokumentacijo, da bo lahko aktivneje sodeloval na razpisih in bil deležen medijskega oglaševanja destinacije ter okrepljenega povezovanja s strani Slovenske turistične organizacije. Ministru je lastnik povedal, da Občini Kamnik že sedaj plačuje turistično takso in tudi to, da – kot je njemu znano – Občina namerava na eni od občinskih sej spremeniti Občinski prostorski načrt tudi tega področja, da bo gradnja ustrezala namembnosti zemljišča.

Minister Zdravko Počivalšek in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa si v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo prizadevata, da se vse turistične destinacije, tudi Kamnik, turistično razvijejo in povežejo, saj so le tako konkurenčne in uspešnejše pri promociji in pridobivanju gostov. Občina Kamnik ima izredno velik turistični potencial, ki ga je potrebno izkoristiti za dobrobit občine in njenih prebivalcev, seveda v sožitju z naravo – razvoj trajnostnega turizma.

Zaradi obnove in zapore ceste na Stari grad, si te lepe razgledne turistične točke delegacija tokrat ni uspela ogledati in – kot pa so se strinjali vsi prisotni – si jo bodo z veseljem ogledali v bližnji prihodnosti.

Svoje gostoljubje sta tudi tokrat izkazala Petra Zlatoper, direktorica in Ivan Hribar, solastnik Term Snovik, kjer je delegacija po ogledu term in pa apartmajskega naselja imela delovno kosilo z okroglo mizo o turizmu.  Predstavila sta zgodovino in delovanje Term Snovik. Svoje izkušnje sta lahko izmenjala z Valery Arakelovom, lastnikom Rimskih term, ki je udeležencem predstavil razlike v vodenju svojega hotela in term v Sloveniji in pa na Češkem. Teme o previsokih davkih v Sloveniji se ni bilo moč ogniti.

Goste je na okrogli mizi pozdravil tudi Matej Slapar, generalni sekretar Podjetniškega kluba Kamnik in podžupan Občine Kamnik in poudaril pomembnost odprtih pogovorov in izmenjave izkušenj z akterji, ki v turizmu kažejo vidne rezultate. Poudaril je, da ima Kamnik veliko turističnih biserov in  tudi še potencial, za katerega verjame, da ga bomo v prihodnosti dodatno izkoristili. Z ministrom sta izmenjala tudi poglede na razvojne možnosti, ki jih prinaša nov sveženj evropskih sredstev, ki bi jih lahko namenili tudi za razvoj žičniških naprav v smislu sofinanciranja javnega žičniškega prevoza, s čimer bi obogatili osnovno infrastrukturo, ki daje posredne učinke vsem okoliškim ponudnikom.

V močni razpravi in v svojih odgovorih na številna vprašanja glavnih predstavnikov kamniškega turizma, je minister Počivalšek izpostavil predvsem, da se je v vsakem trenutku potrebno zavedati, da je turizem timsko delo na dolgi rok. Po njegovih besedah so skupaj s predano ekipo vložili ogromno energije, da so s sodelovanjem turističnih ponudnikov uspeli povezati skupnost s Termami Olimije. Na koncu jim je uspelo. Ob tem je minister dodal, da je to za Kamnik še težja naloga, ker ima občina Podčetrtek okoli 3.000 prebivalcev, Kamnik pa 30.000, vendar je prepričan, da je vredno vlagati energijo, entuziazem posameznih akterjev, inovativne in pa trajnostne pristope v razvoj turizma občine, saj na dolgi rok takšno povezovanje postavi regijo na širši turistični zemljevid.

V skoraj dve-urni razpravi so se dotaknili tudi  dilem, ki jih ima kamniška občina že desetletja glede trajnostnega turizma na Veliki planini, sodelovanja med vsemi deležniki / koristniki planine, povezovalne ceste do Rakovega roba, rekordne sezone prepeljanih gostov in pa tudi glede črnih točk  kamniškega turizma, kot sta opuščen hotel Šimnovec in pa hotel malograjski dvor, ki že nekaj časa išče novega lastnika. Ss takšnimi in podobnimi dogodki lahko pomagamo pripeljati v Kamnik tudi prave investitorje.

Direktorica ZTKŠ Božena Peterlin je predstavila številne dogodke, ki se skozi vse leto odvijajo v Kamniku, in prizadevanja posameznikov, ki s svojim entuziazmom in energijo poskušajo svojo turistično ponudbo dvigniti še na višji nivo.

Delegacija je imela organiziran prevoz na Veliko planino, kjer bi jo pričakoval direktor podjetja Velika planina d.o.o., Leon Keder, a se zaradi bližajoče hude nevihte tokrat nismo povzpeli na planino, ker je varnost na prvem mestu. Tako smo si pustili tudi to točko za ogled v bližnji prihodnosti.

Ker je v dolini vreme še vedno kazalo svoj lepi obraz, se je delegacija s Kam-Busom odpeljala do Arboretuma Volčji potok, ki so si ga gostje lahko ogledali iz prijaznega rdečega vlakca. Dolgoletni direktor Aleš Ocepek je pokazal svojo gostoljubnost, nanizal pa je tudi nekaj perečih tem, ki jih imajo javni zavodi pri svojem poslovanju.  Žalosti ga, da svojih predanih delavcev, ki delajo »v petek in svetek« ne more ustrezno nagraditi kot bi jih za predano delo v realnem sektorju. Povedal pa je, da je v 30-ih letih, od kar je direktor javnega zavoda, s svojo ekipo lahko realiziral svoje zamisli in bogate ideje, ker je vedno razmišljal podjetniško, čeprav je direktor javnega zavoda in sicer po logiki »če vložim 1 evro, moram dobiti iz tega 1,5 evra«. Prav tako mu delo ni tuje in sam poskrbi, da so ideje realizirane hitro. S takšnim načinom vodenja je dejansko ustvaril uspešno in unikatno zgodbo, na katero smo posebej ponosni predvsem Kamničani, prav pa bi bilo, da bi tudi država predvsem pomagala in ne ovirala javnih zavodov z okorelo in neživljenjsko zakonodajo.

Aleš Juhant, predsednik Podjetniškega kluba Kamnik, se je ob slovesu vsem udeležencem zahvalil za gostoljubje in konstruktivne razprave in potrdil, da kamniški turizem še kako potrebuje takšna povezovalna, izobraževalna in hkrati prijetna srečanja na tako visokem nivoju. Tudi v Kamniku imejmo vse čas pred očmi, da »smo turizem ljudje«. S sodelovanjem je gostom predano pomembno sporočilo – da se turistični ponudniki v Kamniku želijo in znajo povezovati.

Za odlično sodelovanje pri organizaciji  se zahvaljujemo tudi direktorici kamniškega prevoznega podjetja Kam-Bus, Sonji Zore in ekipi Zavoda za turizem, kulturo in šport Kamnik ter njihovi direktorici Boženi Peterlin, Primožu Repniku, Marku Šimnovcu in Dušanu Papežu.

Zapisala: Nina Irt, strokovna sodelavka PKK

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve