Naslovnica / Pavliha / Mlada gasilca iz razbeljenega vozila rešila najstnico

Mlada gasilca iz razbeljenega vozila rešila najstnico

Gasilci so danes, točno ob poldne, z Glavnega trga prejeli paničen klic na pomoč, ki je zahteval nujno in takojšnje posredovanje, saj je v zaklenjenem avtomobilu, ki je bil parkiran na žgočem opoldanskem soncu, ostala ujeta mlajša ženska. S požrtvovalnim posredovanjem dvojice mlajših gasilcev, pa se je vse skupaj končalo le z nekaj razmazanimi ličili in stopljenimi obrvmi.

Po glasu sodeč mlajša ženska je dežurnemu operaterju gasilcev začela panično razlagati, da je v notranjost avtomobila po pomoti zaklenila ključe, ki so ostali v ključavnici pod volanom, zdaj pa ga ne more odpreti, avto pa je parkiran na žgočem soncu parkirišča na Glavnem trgu.

Dežurni operater je razburjeni mladenki pomirljivo pojasnil, da naj, do prihoda orodnega gasilskega vozila stopi v senco in počaka na prihod gasilcev, mladenka pa ga je pri tem, s hlipajočim glasom in domala že v solzah rotila, naj zelo pohitijo, saj je v skrbeh za svojo prijateljico, ki je ostala v zaklenjenem vozilu.

Po njenih besedah naj bi bil pogled na nemočno prijateljico, ki je ostala ujeta v avtomobilu, naravnost grozen, saj so se ji je, zaradi neznosne vročine, že začela topiti ličila, predvsem obrvi, čez nekaj trenutkov, pa ji lahko začno odstopati tudi umetni nohti.

Dežurni operater je iz povedanega ugotovil, da gre po vsej verjetnosti za voznico začetnico in sopotnico svetlejših las, zato je o dogodku nemudoma obvestil mlajša, vendar za tovrstna posredovanja dobro usposobljena in izkušena gasilca Jana in Matica, katerih pozivnika sta se, domala v istem trenutku, oglasila iz bifeja v neposredni bližini parkirišča na Glavnem trgu.

Kljub temu, da sta imela mlada kamniška heroja od vse gasilske opreme na sebi zgolj negorljive gasilske spodnjice, sta se navkljub neznosni vročini, žeji in nedavno postreženi pijači, ki ji je grozilo, da bo že čez nekaj trenutkov izgubila svežino, mehurčke in peno, še v istem trenutku brez pomisleka pognala v reševalno akcijo.

Medtem, ko je Jan poskrbel za zavarovanje prizorišča in med tem spretno lovil tudi panično in medlečo obupano voznico, se je Matic, spretno kot maček, z levjim skokom pognal skozi odprto strešno okno v notranjost razgretega vozila, le-tega odklenil in srečno ter varno iz njega pospremil vročo sopotnico.

Intervencija je še v teku, saj reševalna akcija z odklepanjem vozila in ujete potnice ni bila zaključena, ampak se je šele dobro začela, saj sta prve pomoči vešča mlada gasilca neizmerno hvaležnima mladenkama, s požrtvovalnim držanjem ogledala, pomagala najprej oskrbeti hude poškodbe njunega make upa, nato pa, iz razumljivih preventivnih razlogov, temeljito preverila tudi temperaturo in stanje njunih silikonskih vsadkov ter od vročine izmučeni ter še vedno nekoliko prestrašeni mladenki odpeljala na okrevanje v senčno zavetje Kršmančevega parka, kjer na reševalni odejici na obrežju prijetno hladne Kamniške Bistrice, nadaljujeta z nudenjem prve pomoči in umetnega dihanja.

Foto: Simbolična Fotografija