Naslovnica / Napovedi in obvestila / Možnost poplav: Rdeči alarm tudi za območje kamniške občine

Možnost poplav: Rdeči alarm tudi za območje kamniške občine

Zaradi bližajočih se obilnih padavin je Agencija za okolje razglasila najvišjo stopnjo ogroženosti za celotno državo. Na Arsu, zaradi spreminjajočih se razmer, sicer ne morejo natančno napovedati, katera območja bodo najhuje prizadeta, se pa znotraj rdečega opozorilnega polja, kjer utegne jesenski dež povzročiti največ težav, nahaja tudi Kamnik z okolico.

Glede na slabe izkušnje iz preteklosti, ko so tudi na Kamniškem pustošile jesenske poplave, gre opozorila vremenoslovcev jemati z vso resnostjo. Še posebej pozorni morajo biti občani na območjih, kjer se težave z naraslimi vodami pojavljajo ob vsakih večjih padavinah. Ne smemo namreč pozabiti, da je ob bregovih vodotokov še vedno zelo veliko podrtega in nestabilnega drevja, ki ga utegne narasla voda odnašati s seboj, zaradi česar lahko pride do mašenja strug in prelivanja vode tudi na neobičajnih mestih. Zato nekoliko previdnosti in pozornosti najbrž ne bo odveč.

Danes naj bi največja količina padavin padla na zahodu države, močno deževje pa nas bo na Kamniškem zajelo v četrtek, ko lahko pade tudi prek 200 litrov dežja na kvadratni meter, v hribovitih predelih, pa še precej več.

Zaradi napovedanih obilnih padavin in povečanih možnosti nastajanja zemeljskih plazov, je opozorilo izdal tudi Geološki zavod Slovenije, še posebej za območja, kjer je do tovrstnih pojavov prihajalo že v preteklosti. Navodila in priporočila za ukrepanje v primeru zemeljskega plazu najdete na spletni strani zavoda: http://www.geo-zs.si

Deževje naj bi se nadaljevalo do vključno sobote.

Nadejajmo se, da je bila jutranja mavrica, ki se je pela nad kamniškim koncem obet, da se bomo tudi tokrat izognili najhujšemu.

Aktualne podatke lahko spremljate na straneh Agencije RS za okolje: http://www.arso.gov.si/

Opozorila Agencije za okolje

Močno jesensko deževje

Začelo se je večdnevno obdobje izrazito nestabilnega in pogosto deževnega vremena.

Pričakovana večja količina padavin in posledično naraščanje rek bodo lahko v večjem delu države povzročali težave.

Danes (v sredo) čez dan bo deževje najmočnejše v zahodnih krajih, predvsem v Posočju. Tam lahko do noči že pade do okoli 100 litrov dežja na kv. meter.

V noči na četrtek se bodo padavine še okrepile in postopno zajele večji del države. Četrtek bo deževen, vmes bodo tudi nevihte in nalivi. Tudi v južni in osrednji Sloveniji lahko pade od 50 do 100 l dežja na kv. meter, lokalno pa celo več. Posebej intenzivno bo vremensko dogajanje v Kvarnerju, kjer bodo pogosto nastajale nevihte, južni do jugozahodni višinski vetrovi pa bodo nato močne padavine nosili proti osrednji in delu vzhodne Slovenije.

V hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije bo lahko skupna količina padavin v naslednjih dneh tudi presegala 200 ali celo 300 litrov na kvadratni meter.

Padavinsko obdobje se bo predvidoma nadaljevalo do vključno sobote 8.11.2014.

Priporočamo previdnost in redno spremljanje meteoroloških in hidroloških napovedi in opozoril.

meteo_opozorilo_kamnik

Porast rek in povišano plimovanje morja

Ob obilnem deževju, ki se obeta v prihodnjih dneh, bodo reke po državi močno naraščale. Ob močnejših nalivih lahko hitro in močno narastejo tudi manjše reke in hudourniki. Pri tem lahko posamezne reke presežejo opozorilne pretoke in poplavijo.

V noči na četrtek bodo lahko ob intenzivnih padavinah močneje narasle reke na območju severozahodne in jugozahodne Slovenije, zlasti reke v Zgornjem Posočju, Goriških Brdih, v porečjih Vipave in reke Reke.

V četrtek čez dan se bo naraščanje rek razširilo v osrednjo, severno in južno Slovenijo.
Močneje lahko narastejo reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah in predalpskem hribovju Julijskih Alp, na Koroškem, Zasavju in Notranjskem.

Visokovodne razmere po državi se bodo nadaljevale tudi v petek in soboto, ko lahko ponovno močneje narastejo reke v osrednji Sloveniji in tudi na vzhodu države.

Danes in v prihodnjih dneh bo gladina morja ob jutranji in večerni plimi povišana. Ob tem lahko morje na mareografski postaji Koper preseže višino 300 cm in poplavi nižje dele obale.

Vir: Državna meteorološka služba RS (meteo.si – ARSO)

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve