Naslovnica / NOVICE / Na državni praznik smo počastili Rudolfa Maistra in borce za severno mejo

Na državni praznik smo počastili Rudolfa Maistra in borce za severno mejo

Na dan Rudolfa Maistra se v Kamniku, rojstnem mestu generala in pesnika Rudolfa Maistra Vojanova, spominjamo poguma, zaradi katerega je severna slovenska meja danes tam, kjer je.

Na slavnostni prireditvi, ki se je odvila na Trgu talcev, sta župan Matej Slapar in Ivan Miroslav Sekavčnik odkrila spominsko obeležje Maistrovim borcem, ki obeležuje stoletnico bojev za severno mejo.

Slavnostni govornik, predstavnik in nekdanji predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik je zbrane nagovoril in jih opomnil, da se general ni predal in je vztrajno sledil svojim ciljem, a pri tem ni bil sam: v bojih so mu pomagali hrabri soborci, petdeset imen pa je za vedno vklesanih v nov spomenik, ki stoji ob boku Maistru.

Preden se je slovesnost končala so ob kip Rudolfa Maistra Vojanova položili še venec v znak spoštovanja in zahvalo, zatem pa se je množica napotila v Dom kulture Kamnik, kjer se je odvila osrednja slovesnost včerajšnjega dne.

 

V veliki dvorani so praporščaki že čakali na goste, katerim so se kmalu po pričetku slavnostnega večera pridružili še župan Matej Slapar in slavnostna govornica Lučka Lazarev Šerbec, Karla Urh, Matej Tonin, Jernej Markelj, Aleksander Uršič, Alenka Iskra in Brane Golubović, med vsemi pomembnimi gosti pa sta bila tudi častna občana Občine Kamnik Jože Berlec in Aleksander Doplihar.

Prvi je na odru spregovoril gostitelj, župan Matej Slapar, ki je zbranim položil na srce, naj živijo skladno s tem, v kar je verjel general, vojak in pesnik Maister. Naj svoja življenja usmerijo v ohranjanje tega kar imamo, tega, kar so si priborili naši borci; morda ne ravno s puško in pištolo temveč s skrbjo za okolje, naravo in sočloveka.

Za njim je na oder stopila predsednica Zveze društev General Maister magistra Lučka Lazarev Šerbec, ravnateljica Osnovne šole borcev za severno mejo v Mariboru. S svojim delom in s pomočjo ekipe sodelavcev pedagogov spodbuja osnovnošolce k izobraževanju o delih in dosežkih Rudolfa Maistra. Na šoli so redne ekskurzije, prireditve in projektni tedni, ki so namenjeni spoznavanju generala in zgodovine Maribora.

Za tem je bila na vrsti podelitev spominskih priznanj za večletno delo oziroma za izjemne zasluge pri ohranjanju spomina, sporočilnosti ter veličine generala Rudolfa Maistra. Kamniški župan, podžupanja Maribora Alenka Iskra in Lučka Lazarev Šerbec so skupaj podelili priznanji, ki sta jih prejela OŠ Ivana Cankarja Trbovlje in Stane Kocutar.

Osnovna šola Ivana Cankarja Trbovlje je priznanje prejela za velik prispevek pri ohranjanju spomina na generala Rudolfa Maistra in utrjevanju domoljubja med mladimi, Stane Kocutar pa za dolgoletno širjenje domoljubja in sporočilnosti generala Maistra in njegovih borcev v medijskem prostoru.

V spremljevalnem programu, ki ga je povezoval Anže Slana, so nastopili še Prvo slovensko pevsko društvo Lira Kamnik pod vodstvom profesorja, doktorja Andreja Missona, recitator Jaka Kovačič, pevka Klara Koprivec, tolkalec Anže Žurbi in spremljevalne pevke iz Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik pod mentorstvom Matica Smolnikarja.

 

»Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko!« General Rudolf Maister Vojanov