Naslovnica / NOVICE / Na Firštovem golažu v Kamniški Bistrici

Na Firštovem golažu v Kamniški Bistrici

Turistično društvo Kamniška Bistrica je tudi letos z golažem pri Firštovi mizi obeležilo spomin na obisk nadvojvode Karla, ki je v Kamniški Bistrici, na današnji dan daljnega leta 1564, obedoval nedaleč stran.

Kotliček golaža, ki naj bi bil skuhan po starem ohranjenem receptu, s kakršnim naj bi, kot pravi izročilo, postregli tudi nadvojvodi Karlu, je k Firštovi mizi privabil kar nekaj obiskovalcev, ki jim je šel golaž v prijetni gozdni senci prav dobro v slast.

 

Med obiskovalci je bilo letos, najbrž tudi na račun zares lepega vremena, moč opaziti tudi precej motoristov, ki so prišli na golaž, obenem pa voščit tudi kopiškemu Srečku, avtorju zdajšnje Firštove mize, katere izvirnik naj bi rokovnjači, ki jim oblast ni bila nikoli prav pri srcu, svoje dni vrgli v globočine bližnje soteske.

Srečko Žagar namreč prav danes, na isti dan, ko je pred stoletji v naših koncih jagal in obedoval nadvojvoda Karl, praznuje rojstni dan. Srečko, vse najboljše!

Golaž je bil dober, družba prav tako, luštna prireditev, ki bi ji lahko pripisali že kar tradicionalni značaj, pa je še eden izmed simpatičnih in dobrih razlogov, ki nas v teh dneh vabi v dolino reke Kamniške Bistrice, ob katere izviru bo v torek potekalo tudi tradicionalno delavsko srečanje, ki obeležuje že domala celo stoletje praznovanja praznika dela.