Naslovnica / NOVICE / Na Kamniškem zaenkrat še ni potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom

Na Kamniškem zaenkrat še ni potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom

Število odkritih primerov okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji narašča, vendar na Kamniškem, kljub temu, da je bilo na vstopno točko oz. testiranje napotenih tudi nekaj pacientov s širšega območja Kamnika, zaenkrat še ni bilo odkritega primera okužbe.

Koliko pacientov s Kamniškega je bilo do sedaj napotenih na testiranje, zaenkrat še ni mogoče reči, saj pristojne inštitucije tovrstnih podatkov ne objavljajo, kot nam je povedal Sašo Rebolj, direktor Zdravstvenega doma Kamnik, pa so bili vsi tovrstni primeri v Zdravstvenem domu Kamnik, obravnavani po predvidenem protokolu, se pravi, da so poklicali svojega osebnega zdravnika oz. telefonsko številko urgentne službe.

Glede na to, da je sezona gripe in drugih prehladnih obolenj, še ni nujno, da znaki prehlada, povišana telesna temperatura in drugi simptomi, ki so identični tudi okužbi z novim koronavirusom, pomenijo tudi okužbo z novim koronavirusom, vseeno pa velja upoštevati vse predvidene previdnostne ukrepe in protokole.

V vsakem primeru naj bolniki s tovrstnimi simptomi, v skladu z navodili, ne prihajajo v Zdravstveni dom Kamnik, ali k svojemu zdravniku koncesionarju, ampak naj pokličejo po telefonu svojega osebnega zdravnika oziroma, ob njegovi odsotnosti, na telefonsko številko 01 8318 600 ali 01 8318 715, nato pa dosledno sledijo navodilom in predvidenim postopkom.

Seveda pa je tudi zelo pomembno, da v primeru, če se ne počutite v redu oz. imate simptome okužbe, ne glede na okužbo, ne hodite naokrog.

Kakršna koli panika je odveč, previdnost in preventivno ravnanje pa sta povsem na mestu.

Aktualne informacije, navodila in priporočila v zvezi z novim koronavirusom si lahko ogledate tudi na spletni strani: Nacionalnega inštituta za javno zdravje oz. povezavi: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Kako ravnati ob sumu na okužbo s koronavirusom

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.