Naslovnica / NOVICE / Nagradna ekskurzija v Pivko

Nagradna ekskurzija v Pivko

V četrtek, 9. 9. 2021, smo bili učenci osmih razredov Osnovne šole Marije Vere, ki smo sodelovali na likovnih natečajih Občinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik, povabljeni na nagradno strokovno ekskurzijo v Pivko.

Na avtobusu so nas pričakali člani združenja ter župan občine Kamnik Matej Slapar, ki nam čestital za odličen dosežek na likovnem natečaju ter zaželel lep dan.

Najprej smo obiskali Ekomuzej Pivških presihajočih jezer. Ogledali smo si film o presihajočih jezerih, se preizkusili v prepoznavanju živalskih stopinj in na posebnem mlinskem kolesu spoznavali polnjenje oziroma praznjenje presihajočih jezer na kraškem svetu Zgornje Pivke.

Nato smo se odpravili v Vojaški muzej Pivka, kjer smo si ogledali veliko vojaških vozil, letala, helikopter, reševalno vozilo in motor. Nekatera vozila so bila v uporabi tudi med osamosvojitveno vojno. Na nas je poseben vtis naredila podmornica, katere notranjost smo si tudi ogledali. Vodič nam je opisal življenje v njej. Presenetilo nas je, da so podmorničarji spali sede, delali v tišini in morali skrbno ravnati z vodo ter hrano. Muzej smo zapustili polni vtisov.

Člani občinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik so nam organizirali izjemno dogodivščino v Pivki, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Nam, ki smo se rodili v samostojni Sloveniji, je svoboda samoumevna, vojna pa nekaj, kar se nas ne tiče. S takšnimi izleti in spoznavanjem kulturne in naravne dediščine se lahko bolj zavedamo, kako lepa je naša država, ter cenimo žrtev ljudi, ki so se borili zanjo.

Ela Pestotnik, Maruša Kugler, Zala Plohl in Vanja Težak, 8. a
Mentorici: Helena Brezar in Irena Zagožen