Naslovnica / NOVICE / Naj živi samostojna, neodvisna in pravična Slovenija

Naj živi samostojna, neodvisna in pravična Slovenija

V parku Evropa se je popoldne odvila slavnost, s katero smo proslavili pomembna dejanja naših prednikov, ki so z našega teritorija pregnali okupatorja.

Tradicionalno proslavo in slovesnost so odprli člani Mestne godbe Kamnik z Zdravljico, zatem pa je zbrane nagovoril župan Matej Slapar, ki je izrazil veselje ob številčnem obisku slavnosti in dejstva, da se je ta po dveh letih končno odvila v vsej svoji veličini, ob spremstvu godbe, praporščakov in kulturnega programa. Zbranim je zaželel ponosno praznovanje praznika.

K pozdravu je bil povabljen tudi predsednik združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Igor Kanižar, ki je zbranim dejal da je “prepričan, da smo tukaj zbrani, ker imamo radi svojo domovino. Za njo smo pripravljeni veliko narediti. Domoljubje, tovarištvo in solidarnost so vrednote, ki nas vodijo in vem, da se mi vsi skupaj znamo boriti, da ne omagamo ob prvi preizkušnji in ne ob tistih, ki še sledijo. To smo dokazali v osamosvojitveni vojni za samostojno Slovenijo, to smo dokazali v nedeljo, bodimo pogumni, zaupajmo v nove zmage.”

 

Za mikrofonom je poslušalce nagovoril tudi slavnostni govornik podžupan Bogdan Pogačar: “Pod do osamosvojitve slovenskega ozemlja po drugi svetovni vojni je bila dolga, pretkana z mnogimi bitkami in tlakovana s krvjo. Tudi na tleh občine Kamnik so potekale mnoge bitke v katerih so v boju za svobodo izgubili življenje naši rojaki. V spomin na njihovo žrtev stojijo obeležja širom naše občine in prav je, da tega nikoli ne pozabimo… Naj živi samostojna, neodvisna in pravična republika Slovenija”. Dodal je tudi, da bo v spomin Kamničanu Edvardu Peperku, ki je bil v junijski vojni za Slovenijo ena prvih žrtev, po novem imenovana ulica v novem naselju na Poljanah.

 

Župan Matej Slapar, podžupan Bogdan Pogačar in predsednik ZB NOB Igor Kanižar so se skupaj s praporščaki s položitvijo venca k spomeniku revolucije poklonili vsem, ki so se borili za obstoj slovenske države, jezika in naroda, slovesnost pa je pospremila judovska pesem iz druge svetovne vojne, v kateri avtor sprašuje judovsko skupnost, zakaj se niso uprli in zakaj so pristajali na vse grozote.