Naslovnica / NOVICE / Najbolj pridni kamniški učenci in dijaki so prejeli priznanja za letošnje šolsko leto

Najbolj pridni kamniški učenci in dijaki so prejeli priznanja za letošnje šolsko leto

Na dvorišču mekinjskega samostana je danes popoldne potekala podelitev priznanj najboljšim učencem in dijakom naše občine, ki so se, kljub spremenjenemu režimu šolanja zbog koronske nevšečnosti, pridno učili ter si s trdim delom nedvomno prislužili vse pohvale in priznanja, ki so jih prejeli.

Na prijetni slovesnosti, ki pridnim šolarjem vsako leto nakazuje tudi že težko pričakovan prihod poletnih počitnic, je župan Matej Slapar podelil priznanja kar 34 učenkam in učencem ter dijakinjam in dijakom kamniških osnovnih ter srednjih šol, ki so marljivo nizali dosežke v letošnjem šolskem letu.

Prijetno popoldansko slovesnost, katere žal ni popestrila živa glasba, je povezoval Luka Korenčič, ki pa je poskrbel s prisrčnimi in smešnimi komentarji za to, da glasbenih vložkov zbrani niti niso pogrešali.

Priznanja so prejeli:

OSNOVNA ŠOLA ŠMARTNO V TUHINJU

Jošt Petek

Jošta privlačijo številke. Matematiko naravnost obožuje. Pravi, da je zabavna in logična, kar potrjuje tudi zajeten kup priznanj s področja logike in matematike. Ob premetavanju številk, reševanju fizikalnih ugank, proučevanju biologije in zgodovine pa Jošt rad igra na bobne in prebere kakšno dobro knjigo. Ko Jošt z mislimi ni v svetu številk in logičnih povezav, krepi telo in duha s športnimi aktivnostmi, kot so kolesarjenje, tek, smučanje in rolkanje, sprosti pa tudi ob igranju računalniških igric. Je odličen vodnik po okoliških krajih, saj praktično ni kotička v Tuhinjski dolini, ki ga ne bi poznal. Letos je svojo »turistično žilico« unovčil, saj je prejel zlato priznanje na tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava. Zadnja leta odkriva tudi svet gorništva. Zase pravi, da je zelo vedoželjen, brezskrben in nekoliko otročji, učitelji pa zlasti opazijo njegovo vsestransko razgledanost, zanesljivost ter pozitiven odnos do učiteljev in znanja.

Lucija Bajde

Lucija je oseba, ki ji pojmi, kot so spoštljivost, prodornost, srčnost in prizadevnost v razredu, nikakor niso tuji. Lahko bi jo opisali kot prijetno, razgledano, vsestransko prihodnjo gimnazijko mnogih talentov, ki jih z vztrajnostjo razvija. Poznan ji je svet glasbene umetnosti. Ob sedemletnem obiskovanju glasbene šole se je naučila igrati flavto, kitaro, ukulele in klavir. Premore tudi pevski talent, ki ga razdaja v raznih pevskih zborih, poleg tega pa lepo riše. To je dekle, ki ji nikoli ne zmanjka energije in idej za razne projekte, kar je letos dokazala z zlatim priznanjem na tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava. V njenem spričevalu že vsa leta prevladujejo odlične ocene, najljubša predmeta sta biologija in kemija, na tekmovanjih pa uspešno rešuje tudi matematične uganke. V prostem času se rada druži s prijatelji, se poglablja v svet književnosti ter peče odlične sladice.

Zarja Pančur

Zarja ima izredno pozitiven odnos do dela, vedno je dobre volje, kar prenaša tudi na sošolce. V razredu je priljubljena, med poukom se vključuje v pogovore in izraža svoje mnenje, sprašuje in hoče stvarem priti do dna, je skrbna, organizirana, odgovorna, natančna, kritična in samokritična. V času šolanja je osvojila številne, predvsem športne nagrade na šolskih, občinskih, področnih in državnih tekmovanjih. V letošnjem šolskem letu je kljub pandemiji sodelovala na državnem tekmovanju iz fizike in slovenščine ter osvojila bronasto priznanje iz zgodovine.

Na naši šoli Zarja blestela je,

Vesela šola in Logična pošast bili sta njena strast.

Pri Cankarju se vedno izkazala je,

v športu pa veliko prvih mest pobrala.

Kros, atletika in akvatlon

prišel bo čas, ko slišal se bo njen glas.

S kolesom žal v šolo ni hodila, je pa pokazala, kaj se je naučila.

Zarja je biser naše šole, zato priznanje gre v prave roke.

OSNOVNA ŠOLA STRANJE

Nika Lukan

Niki energije nikoli ne zmanjka. Je nadvse nadarjena, bistra in prizadevna učenka z jasno izoblikovanimi prioritetami. Tako spretno krmari med šolskimi obveznostmi in obšolskimi dejavnostmi, ki ji bogatijo vsakdan. Njena vedoželjnost se kaže z udejstvovanjem na različnih področjih. Izkazala se je kot večkratna predsednica razreda, nesebično pa je priskočila na pomoč vsem, ki so jo potrebovali. Udeleževala se je praktično vseh tekmovanj na šolski ravni, ki jih je nadgradila z odličnimi uspehi na regijskih in državnih ravneh. Bronasta in srebrna priznanja iz matematičnega področja so bila nadgrajena z visokimi dosežki s tekmovanj ostalih naravoslovnih in jezikoslovnih področij. Prav tako je vsa leta opravljala angleško in slovensko bralno značko. Poleg uspehov Niko odlikujejo tudi zrelost, odgovornost, samoiniciativnost, kar ji bo tudi po končanem osnovnem šolanju široko odprlo marsikatera vrata. Njena razgledanost pa bo ta vrata še dolgo držala odprta na stežaj.

Luka Vettorazzi

Luka je vesten učenec, ki v letih šolanja ni vzorno izpolnjeval le šolskih zadolžitev, ampak z zavzetostjo pristopil tudi k vsem drugim in jih z dobršno mero vneme tudi opravil. Predan je zastavljenim ciljem. Je zanimiv in kritičen sogovornik, s katerim je tudi v šolskem okolju prijetno kramljati. Svojo prijaznost in srčnost pa izpričuje s pripravljenostjo priskočiti na pomoč, vedno, ko je to potrebno. Osvojil je kopico bronastih in srebrnih priznanj predvsem z naravoslovnih tekmovanj. Tuja mu ni niti literatura, saj je svojo ljubezen do branja in knjig kronal z osvojeno zlato bralno značko. Izpostavljen je bil tudi na šolskih prireditvah z različnimi nastopi in povezovanjem. Zaradi iznajdljivosti in družabnosti se je večkrat izkazal kot dober predsednik razreda, s čimer je pokazal svojo priljubljenost v oddelku in nakazal težnjo po udejstvovanju na vodstvenem področju.

Pia Pestotnik

Pia je bistro dekle, ki je pri svojih letih zmožno presenetljivega razmišljanja. Vseh devet let šolanja je z nadpovprečno uspešnim opravljanjem tudi najzahtevnejših nalog na naravoslovnem, družboslovnem in jezikovnem področju potrjevala vsestranskost in razgledanost. Stvari se loteva odgovorno, natančno in temeljito, kar se kaže v lepem številu osvojenih priznanj različnih žlahtnosti, pridobljenih na tekmovanjih z naravoslovnih in jezikovnih področij. Pio krasi lepa lastnost, da je vedno pripravljena pomagati, pa naj bo to z nasveti, zapiski ali dodatno razlago učne snovi. Do učiteljev in sošolcev je prijazna, spoštljiva in vljudna. Pia je kljub skrbnemu šolskemu delu uživala v družabnem dogajanju razgibanega oddelka, v katerem se je znala sprostiti in obenem poskrbeti za svojo izobrazbo.

GLASBENA ŠOLA KAMNIK

Nadja Baša

Nadja Baša je učenje flavte v Glasbeni šoli Kamnik začela pri učiteljici Svetlani Petrović, zadnji dve leti pa jo poučuje Maša Cilenšek. V vseh letih šolanja je redno nastopala na šolskih nastopih ter na pomembnejših občinskih prireditvah v Mekinjskem samostanu ter Medobčinskem muzeju Kamnik. Bila je nepogrešljiva članica šolskega pihalnega orkestra ter mladinskega pevskega zbora, s katerima so veliko nastopali tudi izven občinskih meja.

Letos je uspešno opravila glasbeni sprejemni preizkus na umetniški gimnaziji v Celju, kjer bo nadaljevala svojo glasbeno pot.

Nino Lipičnik

Nino Lipičnik je v Glasbeni šoli Kamnik začel učenje trobente leta 2012 pri učiteljici Neži Gruden. Že zgodaj je pokazal veliko mero zagnanosti in talenta. Leta 2017 je na regijskem Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije prejel srebrno plaketo, leta 2018 je na Mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu prejel zlato plaketo, leta 2020 pa ponovno srebrno plaketo na regijskem Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije. Redno je nastopal na pomembnejših nastopih Glasbene šole Kamnik kot solist in kot član komornih skupin. Leta 2021 je pod mentorstvom Jana Grčarja opravil sprejemne preizkuse na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani tako na klasično smer kot na smer Jazz. Je član Mestne godbe Kamnik. Zaradi njegovih dosežkov na glasbenem področju in zaradi sodelovanja na prireditvah Glasbene šole Kamnik ter udejstvovanja v ljubiteljskih glasbenih zasedbah, ga Glasbena šola Kamnik predlaga za občinsko nagrado najboljšim učencem v šolskem letu 2020/2021.

Lana Bernik

Lana Bernik je tekom šolanja v Glasbeni šoli Kamnik zamenjala več učiteljev klavirja, največje pianistične uspehe pa je dosegla pod mentorstvom učiteljice Jasmine Nedeljković-Perme, pri kateri se uči zadnje tri leta. Udeležila se je vrste državnih in mednarodnih klavirskih tekmovanj, na katerih je prejela srebrna in bronasta priznanja. Med njimi izstopajo tri srebrne nagrade leta 2019, na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG, Tekmovanju Sonus v Križevcih na Hrvaškem ter na 9. Mednarodnem koroškem klavirskem tekmovanju. Po uspešno opravljenih sprejemnih preizkusih bo svojo pot nadaljevala na umetniški gimnaziji v Celju. Žal ni bila prisotna na podelitvi priznanj, je pa priznanje v njenem imenu prevzel ravnatelj.

OSNOVNA ŠOLA CIRIUS KAMNIK

Klavdija Kobal

Klavdija Kobal, učenka 9. razreda Osnovne šole Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik, je samostojna, samoiniciativna in odgovorna pri šolskem delu in učenju. Njena najboljša prijateljica je knjiga, zato je v vseh šolskih letih osvojila slovensko bralno značko S knjigo v svet. Prejela je več bronastih in eno srebrno priznanje iz angleške bralne značke Bookworms. Svojo ustvarjalnost izkazuje na literarnem in likovnem področju. Njeni prispevki bogatijo šolsko glasilo Naše življenje. Prejela je pohvalo za organizacijo učnih ur za sošolce pri učenju na daljavo. Ker pogumno premaguje vse ovire in s svojim zgledom kaže pozitiven odnos do življenja, si zasluži najvišje priznanje, ki ga podeljuje župan Občine Kamnik.

SREDNJA ŠOLA CIRIUS KAMNIK

Tilen Kolenc

Tilen Kolenc je dijak 4. zaključnega letnika srednjega poklicnega programa RAČUNALNIKAR Srednje šole Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik. Vsa štiri leta je učno zelo uspešen dijak. V oddelku in skupini izstopa s svojo mirnostjo in vedrostjo. Vedno je, ne glede na okoliščine, pripravljen pomagati sošolcem in prijateljem. Predstavlja jim oporo in sidrišče, ko potrebujejo zapiske, pomoč pri učenju ali zgolj besedo, ki razelektri. Vsi, ki ga poznamo in z njim sodelujemo, smo iskreno prepričani, da si za ves trud zasluži tudi javno priznanje.

Marko Vrhovnik

Marko Vrhovnik je dijak 5. zaključnega letnika poklicno tehniškega programa ELEKTROTEHNIK PTI Srednje šole Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik. V času izobraževanja v CIRIUS-u Kamnik je dokazal, da je s pravilnim pristopom možno odpraviti primanjkljaje, ki so lahko ovira ne le pri šolskem delu, ampak tudi na drugih področjih. Je prijazen, zgovoren, spoštljiv do profesorjev in ostalih zaposlenih in rad priskoči na pomoč sošolcem. Vseskozi dosega lepe rezultate, udeležuje se projektov izven CIRIUS-a, npr. v projektu E-voz, v katerem se je skupina dijakov srednjih šol ter njihovih mentorjev ukvarjala z različnimi možnostmi izboljšav na električnih invalidskih vozičkih. Ima jasne cilje za prihodnost, namerava študirati informatiko na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Mariboru.

OSNOVNA ŠOLA 27. JULIJ KAMNIK

Ejla Begulić

Elja Begulić je šestnajstletno dekle, ki obiskuje posebni program vzgoje in izobraževanja na osnovni šoli 27. julij. Zaradi kognitivnih primanjkljajev in drugih senzomotoričnih ovir ji je onemogočeno, da bi se dokazovala z vidnimi rezultati na intelektualnih področjih, ima pa razvite darove, ki so v današnjem času in v današnji družbi zaradi hitrega tempa življenja, prej izjema kot pravilo. Ejla se ponaša s prijaznostjo. Na kamniških ulicah jo vedno srečamo nasmejano in dobrovoljno, ki nas vljudno pozdravlja in nagovarja. Na šoli je priljubljena med vrstniki, saj s svojo komunikacijo vzdržuje prijetno in sproščeno vzdušje. V manj prijetnih situacijah zna s svojim humorjem sprostiti napetosti. Sošolcem je tudi v veliko pomoč, saj jih opominja in vodi skozi postopke dela, prav tako tujejezičnim sošolcem slovenski jezik prevaja v njihov materni jezik – srbohrvaščino, ter jim pri tem lajša razumevaje. Letošnje šolanje na daljavo je sprejela kot izziv, saj se je v okviru svojih sposobnosti izpopolnjevala v IKT tehnologiji, pri tem pa je ostale sošolce spodbujala, da so preko »Zoom srečanj« ohranjali virtualni stik s šolo. V aprilu je sodelovala na državnem tekmovanju iz računalništva in prejela srebrno priznanje. Ejlo trenutno zelo zanimajo gospodinjska opravila in kuharske veščine. Letos nas je večkrat pogostila s kakšno svojo, doma narejeno, sladico. Prepričani smo, da se bodo njeni interesi v prihodnje še krepili, zato jo z nazivom »naj učenka leta« spodbujamo k nadaljnjim uspehom.

Niko Bergant

Niko Bergant je izjemno vedoželjen, delaven in samoiniciativen učenec. Šolsko delo opravi nadpovprečno tudi v času šolanja na daljavo. Trud za osebno rast izkazuje tako v šoli kot v času izven šolskih obveznosti. Je učenec, ki ima jasno zastavljene cilje in se za slednje potrudi po svojih najboljših močeh. Ravno njegova marljivost ga je pripeljala do odličnih rezultatov na vseh učnih področjih in različnih šolskih tekmovanjih, ki se jih venomer udeleži. Učenec izkazuje izjemne sposobnosti na področju matematike, športa ter likovne umetnosti. Svoje znanje in veščine obogati tudi v prostem času, ko samoiniciativno pripravi izdelek ter ga predstavi učiteljem in sošolcem. Svoje izdelke z veseljem razstavi znotraj šolskih hodnikov. Vsako leto se je udeležil državnega tekmovanja iz matematike »Računanje je igra« in tam osvojil 3. mesto. Je izjemen športnik in ekipni mladostnik. Na regijskem prvenstvu v atletiki je osvojil 4. in 2. mesto v disciplini tek na 100 metrov. Večkrat se je tudi že udeležil Mekinjskega krosa. S svojo pozitivno energijo vedno dvigne šolske prireditve, na katerih vedno odigra eno izmed glavnih vlog.

OSNOVNA ŠOLA TOMA BREJCA

Nadja Pondelek

Nadja je vsestransko nadarjena učenka, z visoko motivacijo za dosego želenega cilja. Njene intelektualne sposobnosti in delovne navade so na zavidljivi ravni. Gre za nadpovprečno nadarjeno dekle, ki se je v vseh letih izkazovala z najboljšimi ocenami ter s sodelovanjem v  bralnem klubu le tega bogatila s svojimi tenkočutnimi in pronicljivimi idejami. Poleg šolskih obveznosti obiskuje tudi glasbeno šolo, kjer pozornost in čas posveča igranju klarineta, njena velika ljubezen pa je tudi gimnastika, ki njeno gibčnost in gracioznost poudari na vseh ravneh.

Dosežki v letu 2021:

  • zlato priznanje iz matemčka (državno tekmovanje)
  • bronasto priznanje iz razvedrilne matematike
  • bronasto priznanje iz logike
  • bronasto priznanje iz angleščine
  • zlata bralna značka

Nik Peterlin

Nik je uspešen in zelo razgledan učenec. Njegovo znanje, vestno opravljanje šolskih obveznosti in dobra organizacija se odražajo v šolskih in zunajšolskih rezultatih. Svoje znanje je pokazal javnosti v oddaji Male sive celice, kjer je s še dvema sotekmovalkama prišel med najboljših 8 ekip. Žal so nadaljnje tekmovanje zaradi epidemije odpovedali.

Prejel je nekaj državnih priznanj iz znanja zgodovine in matematike. Dobro usklajuje šolske in športne obveznosti, intenzivno se ukvarja s plavanjem. Lansko leto je postal državni prvak v plavanju na 1500 metrov ter podprvak na 400 metrov prosto, letos pa so ga vzeli v ekipo slovenske mladinske reprezentance. Poleg omenjenih dosežkov se Nik izkazuje tudi s svojimi vrednotami in odnosom do drugih. Nik ima izredno dobro razvito empatijo. Težave sovrstnikov takoj opazi, in če je le možno, ponudi svojo pomoč. Je aktiven v oddelčni skupnosti, zelo zanesljiv in odgovoren fant.

Lea Burja

Lea Burja je vsestransko nadarjena učenka, ki med drugim svoje znanje dokazuje tudi s samimi peticami pri vseh predmetih že vseh devet let osnovnega šolanja in z udejstvovanjem na mnogih tekmovanjih, kjer že vrsto let osvaja najvišja priznanja. Že od 4. razreda se redno udeležuje najrazličnejših, predvsem matematičnih tekmovanj: na Matemčku je na državnem tekmovanju dvakrat usvojila srebrno in štirikrat zlato priznanje (od tega je trikrat zasedla kar prvo mesto), na Logični pošasti pa je na državnem tekmovanju trikrat prejela zlato in enkrat srebrno priznanje. Tekmovanja Razvedrilna matematika se je Lea udeležila štirikrat in na državnem tekmovanju vsakič osvojila zlato priznanje, od tega je enkrat prejela prvo nagrado. Poleg tega je na državnem tekmovanju dvakrat osvojila tudi srebrno Vegovo priznanje, dvakrat zlato in enkrat srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz geografije, srebrno priznanje na področnem tekmovanju iz zgodovine in dve zlati priznanji na državnem tekmovanju iz Logike.

Maša Svetec

Maša Svetec kaže najvišjo raven znanja pri vseh predmetih in že vsa leta osnovnega šolanja pri vseh predmetih prejema same petice. Najrazličnejših tekmovanj, predvsem matematičnih, se Maša udeležuje že od četrtega razreda in na njih osvaja najvidnejša priznanja. Tekmovanja Matemček se je Maša udeležila šestkrat in na njem vsako leto na državnem tekmovanju osvojila zlato priznanje, od tega kar petkrat prvo mesto. Na tekmovanju Logična pošast je na državnem tekmovanju enkrat prejela srebrno, trikrat pa zlato priznanje (od tega je enkrat zasedla tudi prvo mesto). Maša je na državnem tekmovanju osvojila tudi tri zlata Vegova priznanja, štiri zlata priznanja na državnem tekmovanju iz razvedrilne matematike (od tega dvakrat 2. nagrada in letos 1. nagrada), tri zlata priznanja na državnem tekmovanju iz logike in srebrno priznanje na področnem tekmovanju iz zgodovine. Maša je nadarjena tudi na likovnem področju in je na raznovrstnih likovnih natečajih osvojila že kar nekaj najvidnejših nagrad.

OSNOVNA ŠOLA MARIJE VERE

Alen Joldić

Alen Joldić, učenec Osnovne šole Marije Vere, je uspešen fant, ki je aktiven na številnih področjih. Zaveda se, kako pomembno je raziskovati ter nadgrajevati svoje znanje in izkušnje. Izdelal je raziskovalno nalogo z naslovom KULED IN OLED, v kateri je primerjal dva televizijska zaslona in se uvrstil na državno tekmovanje mladih raziskovalcev. Izdelal je že lastno računalniško igrico, v okviru Startup vikenda na KIKštarterju pa razvil 2 podjetniški ideji, in sicer CarryMe – podjetniška ideja personaliziranih ekoloških vrečk, in GirlAdvicer – spletni priročnik  za pomoč fantom, ki želijo osvojiti dekle, s katerim je osvojil 2. mesto za najboljšo podjetniško idejo. Osvojil je tudi srebrno priznanje na državnem tekmovanju v znanju o sladkorni bolezni, bronasto Štefanovo priznanje, bronasto priznanje Bober iz znanja računalništva, bronasto priznanje iz znanja geografije ter številna priznanja na različnih matematičnih tekmovanjih. Zelo rad bere, kar dokazuje z osvojeno bralno značko v vseh razredih ter zlato angleško bralno značko. Njegov konjiček je fotografiranje. Svoje fotografsko ustvarjanje je predstavil v dveh knjigah: Gibalno ovirani otrok gre v šolo, strokovni priročnik za učitelje ter Slovenija – Perspektive drugačnosti 3. Izkazal se je kot uspešen predsednik šolske skupnosti učencev, sošolci in učitelji pa ga opišejo z besedami, kot so: vesten, skrben, olikan učenec, ki je vedno pripravljen pomagati. Prepričani smo, da Alenova želja po nadgradnji svojih veščin in znanja ne bo nikoli splahnela, želimo pa mu, da bo v prihodnosti še najprej tako uspešen.

Julija Maver

Julija je učenka, ki ji nikoli ni dolgčas in zaradi številnih dejavnosti ter obveznosti v šoli in izven nje, nima veliko prostega časa za lenarjenje. Je aktivna igralka odbojke in ena najboljših članic šolske ekipe. V njenih spričevalih že vsa leta šolanja prevladujejo odlične ocene, na številnih tekmovanjih iz znanja in športa pa je dosegla zavidljive uspehe.

Osvojila je bronasto priznanje Bober za znanje iz računalništva, bronasto priznanje za Veselo šolo in bronasto Preglovo priznanje iz znanja kemije ter 1. mesto na šolskem tekmovanju Hitro in zanesljivo računanje. Njeni najžlahtnejši priznanji pa sta iz znanja matematike, in sicer biserno priznanje Matemček in srebrno državno priznanje Logična pošast. Vendar pa Julija ni uspešna samo na naravoslovnem področju. Rada se poigrava tudi z besedami, za kar je prejela posebno priznanje za najboljše literarno delo o osamosvojitveni vojni na kamniškem natečaju KOVDO. Rada bere, najbolj angleške knjige, zato je osvojila zlato priznanje za angleško bralno značko. Julija je zanesljiva in odgovorna, s svojo pozitivno energijo pa spodbudno vpliva tudi na svoje sošolce in sošolke. Prav tako vzorno deluje kot predstavnica razreda in šole v šolskem parlamentu. Sošolci so o Juliji povedali, da je to dekle, na katero lahko vedno računaš in se zaneseš. Prepričani smo, da Julijin neugnani optimizem nikoli ne bo poniknil, v prihodnjih letih pa ji želimo še več energije in uspehov na najrazličnejših področjih.

Larisa Vrečar

Larisa Vrečar, učenka OŠ Marije Vere, je dekle, ki ji zagotovo nikoli ne zmanjka energije. Njena energičnost pride do izraza tako pri šolskem delu, šolskih tekmovanjih z uspešnimi rezultati kot tudi v zunajšolskih dejavnostih. V njenem spričevalu že vsa leta šolanja prevladujejo odlične ocene. Osvojila je bronasto priznanje na mednarodnem matematičnem tekmovanju Kenguru, srebrno priznanje iz znanja geografije in zgodovine ter srebrno Cankarjevo priznanje. V svojem prostem času pa najraje umetniško ustvarja. Obiskovala je slikarsko šolo Blaža Slaparja, ki jo je naučil številnih novih tehnik, znanje in izkušnje pa je pridobivala tudi na dodatnih urah slikanja v Likovnem ateljeju Ane Marije Horvat. Zelo rada tudi ustvarja iz gline in se udeležuje krožkov v Hiši keramike. Prejela je srebrno mednarodno priznanje na likovni koloniji Gradovi in jame in 3. nagrado na likovnem natečaju – Jenkret je biu – podobe Križnikovih pravljic.

Larisa je vestna in skrbna učenka, ki nikoli ne pozabi domače naloge in drugih šolskih obveznosti. Med sošolci deluje povezovalno, spodbudno in je vedno pripravljena pomagati. Je zagnana športnica, ki ve, kaj je dobro za njeno telo, zato trenira odbojko in ples.

Prepričani smo, da Larisi tudi v prihodnosti ne bo nikoli zmanjkalo energije, želimo pa ji novih uspehov na ustvarjalnem, športnem in tudi izobraževalnem področju.

OSNOVNA ŠOLA FRANA ALBREHTA KAMNIK

Neža Šuštaršič

Neža je zelo »povezovalna«, skrbna, vzorna in nadarjena učenka, posebej na naravoslovnem področju. Njen šolski uspeh je odličen. Zelo rada priskoči na pomoč svojim sošolcem, pa naj bo to pri razlagi učne snovi, zaupnih nasvetih in reševanju manjših razrednih sporov. Udeleževala se je različnih šolskih tekmovanj (tekmovanje iz sladkorne bolezni, kjer je osvojila srebrno priznanje, v lanskem šolskem letu pa se je udeležila geografskega tekmovanja in tudi osvojila srebrno priznanje). Vseh devet let je pridno brala in osvojila »zlato bralno značko«. Tudi glasba ji ni tuja, saj je sedem let obiskovala glasbeno šolo in v godalnem orkestru ter komorni skupini igrala violončelo.

V prostem času se ukvarja s slikanjem in hodi na dolge sprehode s svojim kužkom.

Ima jasno postavljene cilje, ki jih z majhnimi, a zanesljivimi koraki tudi uresničuje.

Marcel Kotnik

Marcel je pronicljiv fant z izrednim smislom za humor. Je zelo spoštljiv, prijateljski in zna sprejemati »drugačnost«. Je tudi odličen in nadarjen učenec, posebej ga zanima področje jezikov. Udeleževal se je različnih tekmovanj, in sicer iz angleščine, kemije, fizike, logike in tudi športa. Na tekmovanju iz angleščine je prejel bronasto priznanje. Na državnem tekmovanju v odbojki je bil del ekipe, ki je bila četrta. Na občinskem prvenstvu v dvoranski odbojki pa je bil del zmagovalne ekipe. Že vrsto let v kamniškem klubu Calcit trenira odbojko in velja za zelo obetavnega športnika, z ekipo pa dosegajo zelo lepe rezultate.

Julija Blažič

Julija Blažič je vestna, zanesljiva, marljiva in vsestransko nadarjena učenka. V času obiskovanja devetletke je s svojim izjemnim interesom za naravoslovna področja in talentom ter veseljem do glasbe posegala po najvišjih šolskih, državnih in mednarodnih priznanjih. Tako se je vsa leta udeleževala tekmovanj iz Vesele šole, matematike, razvedrilne matematike in logike, na katerih je leto za letom dosegala odlične rezultate – bronasta, srebrna in zlata priznanja. Na mednarodnem tekmovanju pihalnih inštrumentov v Požarevcu v Srbiji pa je v kategoriji klarinet gladko pometla z vso konkurenco in zmagala.

Poleg naštetih dosežkov je Julija tudi izjemno dobrosrčna in prijazna oseba, ki zelo rada pomaga svojim sošolcem; mnogim nudi pomoč pri učenju, ves čas pa tudi spremlja dogajanje v razredu in skrbi, da se vrstniki vedno izognejo nepravičnim sodbam. Samozavestno sledi svojim željam in pogumno stopa po poti zastavljenih ciljev.

Naja Dobovšek

Naja je izredno skrbna, odgovorna in vzorna devetošolka z močno empatijo in pozitivnim odnosom do znanja. Je učenka z jasnimi prioritetami in cilji. Redno je sodelovala šolskih prireditvah, kjer je blestela kot igralka in voditeljica, svoje znanje in spretnosti pa je preizkušala na številnih tekmovanjih. Vsa leta je sodelovala na tekmovanju za Cankarjevo priznanje, v 8. in 9. razredu je prejela več bronastih priznanj, in sicer iz geografije, slovenščine, astronomije, logike, biologije. Na tekmovanju iz zgodovine je prejela srebrno priznanje, na regijskem tekmovanju Popri pa zlato priznanje. Slednje je prejela tudi na državnem tekmovanju iz kemijskih poskusov. Naja je okoljsko zelo ozaveščena učenka, ki je veliko truda vložila v pripravo raziskovalne naloge z naslovom Ogljični odtis.

Opravljala je nemško, angleško in slovensko bralno značko ter pri slednji prejela zlato priznanje. Obiskuje tudi glasbeno šolo, kjer igra klavir. Naja je nadarjena učenka, ki je v vseh letih šolanja dosegala same odlične rezultate.  S svojo zanesljivostjo in občutkom za sočloveka nam lajša in bogati dneve, ki jih preživljamo skupaj. Veliko uspehov ji želimo tudi v nadaljnjem šolanju.

Gregor Parazajda

Gregor je odličen učenec, ki je s svojo zanesljivostjo, odgovornostjo in prizadevnostjo zgled številnim učencem.  Nadarjen in zelo razgledan učenec s svojim znanjem blesti na številnih področjih. Dokaz za to je tudi udeležba na številnih tekmovanjih. Srebrna priznanja je prejel na tekmovanju iz sladkorne bolezni, matematike, razvedrilne matematike in iz znanja astronomije; zlata priznanja pa iz kemijskih poskusov, na računalniškem tekmovanju ACM Bober ter iz znanja kemije. V 9. razredu se je uvrstil kar na štiri državna tekmovanja, in sicer iz kemije, fizike, angleščine in matematike. Iz kemije je pripravil tudi raziskovalno nalogo z naslovom Galvanski člen.

Je učenec z občutkom za glasbo in jezik. Kot vesten bralec je v vseh razredih opravljal angleško in slovensko bralno značko, kjer je prejel tudi zlato priznanje, z igranjem na klavir pa nam je popestril številne šolske prireditve. Gregor je učenec, ki je s svojim znanjem, empatijo in pozitivnim pogledom na svet zmeraj pripravljen pomagati sočloveku. Na Gregorja smo zelo ponosni, v nadaljevanju šolanja pa mu želimo vse najboljše.

GIMNAZIJA IN SREDNJA ŠOLA RUDOLFA MAISTRA KAMNIK

Gaja Šalamun

Gaja je vsa štiri leta gimnazijskega šolanja sistematično, prizadevno in odgovorno sledila vsem zahtevam vzgojno-izobraževalnega procesa in z nadpovprečno uspešnim opravljanjem tudi najzahtevnejših nalog izkazovala izjemno sposobnost za hitro in poglobljeno razumevanje učne snovi, natančno opazovanje in analitično mišljenje. Vse štiri letnike je končala z odličnim uspehom. S svojo mirnostjo, srčnostjo, pozitivno naravnanostjo in treznim presojanjem je sošolcem pogosto pomagala prebroditi različne težave.  Je zabavna in se rada šali, v kritičnih situacijah pa zna ohraniti mirno kri, nikoli ne obupa in vedno vztraja do konca. Srednješolsko izobraževanje je dopolnjevala z obšolskimi dejavnostmi, zlasti kikboksingom. Poleg tega, da je večkrat osvojila naslov državne prvakinje, je dosegla tudi drugo mesto na svetovnem pokalu in tretje mesto na evropskem pokalu.  Ima licenco za trenerko tega športa, tako da svojemu trenerju redno pomaga pri izpeljavi treningov.  Sodelovala je v šolski novinarski skupini PRESS, večinoma s svojimi fotografskimi prispevki, in v programu MEPI —  trenutno je na poti do srebrnega priznanja. Z vsestranskostjo svoje osebnosti je pomembno prispevala k tesni povezanosti in uspešnemu delovanju razredne skupnosti.

Anja Kosmač

Anja je vestno, prizadevno in odgovorno opravljala vse šolske obveznosti — vse štiri letnike je končala z odličnim uspehom. Z veliko osebnostno zrelostjo in iznajdljivostjo se je lotevala tudi najzahtevnejših nalog in dosegala vidne rezultate na tekmovanjih znanja. Zlasti se je izkazala kot članica šolske skupine PRESS. Še posebej uspešna je kot fotografinja, saj subtilnost in globina njene osebnosti, neizmerna energija ter čut za estetiko pomagata poglobljeno doživljati in poustvarjati različne podobe stvarnosti. S fotografijami, ki dokumentirajo tudi dogajanja sošolcev v najrazličnejših situacijah, lepša šolske prostore in podpira naše objave v različnih medijih. Njene fotografije so med drugim osrednji del zbornika GSŠRM ob 70-letnici šole, razstave na prostem na kamniški Šutni, spletne razstave Fotografije in poezija ter trajne razstave v šolski avli z naslovom Obrazi prihodnosti. S svojim fotoaparatom pušča neizbrisne pečate in dosega izjemne uspehe, naj omenimo samo najvidnejše: 1. mesto na natečaju Mladost ni norost, 3. mesto na Pokrajina za mlade fotografe 2020, 3. mesto na Pogled 2020. Ob tem, da je vsestransko športno aktivna, sodeluje tudi v programu MEPI in je na poti do srebrnega priznanja. Raznolikost njenih interesov, ki jih goji v šoli in zunaj nje, kaže na vsestransko razgledano osebnost. S svojo vedrino in pozitivnostjo uspešno premaguje težave, ki se ji postavljajo na pot, dobro voljo pa prenaša še na druge.

Tina Burja

Tina Burja je dijakinja, ki je svojim vrstnikom lahko vzor zaradi številnih kvalitet. Ne le, da njeno spričevalo krasijo najlepše ocene, Tina s svojim talentom in prizadevnostjo sega po izjemnih dosežkih, predvsem na področju matematike. Priznanja s tekmovanj iz logike, razvedrilne matematike in matematičnega kenguruja so preveč številna, da bi jih naštevali. Poleg osupljive bistrosti Tino odlikujejo tudi lepe človeške lastnosti, kot so: zrelost, odgovornost,  predanost slediti svojim visokim ciljem, samoiniciativnost in ustvarjalnost. Je razmišljujoča, pravična in strpna, hkrati pa kritična in zahtevna do sebe in svojih dosežkov. Kljub izjemnim sposobnostim in znanju Tina ostaja skromna in vedno pripravljena pomagati sošolcem v stiski. Njen občutek za sočloveka je neprecenljivo sooblikoval pozitivno razredno vzdušje, njena načelnost pa je bila spoštovana tako s strani sošolcev kot profesorjev. S svojo osebnostjo, odnosom in dosežki je Tina pustila velik pečat v  gimnazijskem okolju in verjamemo, da bo tako tudi na njeni nadaljnji poti. Srečno, Tina.

Inja Melkić Sitar

Inja je odličnjakinja v pravem pomenu besede, saj praviloma pri vseh predmetih pridobiva le odlične ocene. Najbolj uživa in blesti pri angleščini. Je izredno skrbna, odgovorna in zanesljiva dijakinja, ki je s svojo vztrajnostjo ter pozitivnim odnosom do dela in znanja lahko vzor večini dijakov. Odlikujejo jo tudi skromnost, poštenost in spoštljivost. Ne želi se postavljati v ospredje, a je sošolcem pripravljena pomagati vedno, ko jo za to prosijo. Verjamemo, da ji bo sistematičen način dela, ki ga je uspešno razvijala v preteklih letih, pomagal usklajevati študij laboratorijske biomedicine tudi z njenimi konjički, med drugim igranjem prečne flavte.

Blaž Sušnik 

Da se lahko učitelji srečamo z nadarjenim mladim umom v času prevlade materialnih vrednot, je velik privilegij. To smo v štirih letih učitelji prepoznavali v Blažu Sušniku. Je razgledan, »načitan« in »študiozen« mladenič. V štirih letih izobraževanja na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik je vsako šolsko leto zaključil z odliko. Šolsko delo je dopolnjeval  s pisanjem kratkih zgodb v slovenščini in angleščini. Prejel je pohvalo za slog in besedišče v angleški kratki zgodbi The Warlock. S kratko zgodbo In hoc signo vinces, napisano v slovenščini,  pa se udeležuje natečaja za najboljšo kratko zgodbo, ki ga razpisuje literarna revija Sodobnost. V strokovni reviji Filozofija na maturi je objavil dve strokovni besedili: Srečanje z Žižkom ali avantura skozi smetnjak današnje ideologije in O vprašanju (ne)smisla. Zadnje besedilo je prevod eseja, s katerim je sodeloval na Mednarodni filozofski olimpijadi (eIPO) leta 2020, kjer je prejel bronasto medaljo in tekmuje tudi letos. Poleg strokovnih kvalitet v njem prepoznamo sočutje, solidarnost in skromnost. Blaž s svojim ustvarjanjem, jasno mislijo, prizadevanjem za lepoto, resnico in pravico prispeva svoj del za skupno dobro.

Teja Rebernak

Dijakinjo Teo Rebernak odlikujejo mirnost, zbranost in zavzetost pri delu v šoli kot tudi pri sodelovanju na raznih tekmovanjih in v projektih.

Tea je odlična dijakinja, ki je letos dosegla srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz ekonomije. Sodelovala je tudi v projektu Erasmus Mobility in se je februarja 2020 udeležila srečanja sodelujočih šol v Istanbulu. Tam je dokazala, da ni samo vsesplošno teoretično razgledana, ampak se znajde tudi v vsakodnevnih življenjskih položajih. V razredni skupnosti je dokazala, da rada pomaga sošolcem, ki potrebujejo pomoč pri šolskem delu. Tea bo v življenju gotovo dosegla vse svoje zastavljene cilje.

Manca Tominšek

Manca je delovna in samoiniciativna dijakinja, vedno prijazna in pripravljena pomagati, spoštljiva v odnosu do profesorjev, dobra in zanesljiva prijateljica. Vse štiri letnike je končala z odličnim učnim uspehom. S svojo ustvarjalnostjo je veliko prispevala k uspešnim razrednim predstavam v okviru programa predšolske vzgoje. Njena strast je tudi glasba. Obiskuje ure solo petja. V času svojega šolanja je aktivno sodelovala pri izvedbi različnih dejavnosti in prireditev in nas razveseljevala s svojimi pevskimi nastopi. Njenemu glasu smo lahko prisluhnili  v muzikalu Sneguljčica ter Nune plešejo v izvedbi pevske šole Alenke Gotar in zanjo glasovali na pevskih tekmovanjih, tudi mednarodnem, kjer je z avtorsko skladbo dosegla viden uspeh.

Naja Hribar

Kmalu bo konec drugega šolskega leta na daljavo, ki nas je vse, posebej pa mlade, postavilo pred mnoge (šolske) preizkušnje, izzive, strahove. Ko so se v naše besede in življenja kar naenkrat prikradle nove besede in smo govorili o fizični, nekateri celo o (priporočljivi) socialni distanci. In v slednjo vsekakor ne privoli tudi Naja Hribar. Besede o Naji so pomembne ravno zaradi »nedistance« – vedno pozitivna, pripravljena pomagati, razložiti snov, posoditi zapiske, se prijazno nasmehniti, kritično zbosti sogovornika, kdaj tudi mladostniško vihravo izraziti mnenje. In ja – Naja je bila vsa leta tudi odličnjakinja.

Še enkrat čestitamo vsem prejemnikom priznanj ter jim želimo še veliko uspešnih šolskih let, prav tako pa je na mestu zahvala vsem ravnateljem in ravnateljicam šol, ki vzpodbujajo in pomagajo svojim učencem in dijakom pri njihovi učni poti do izjemnih dosežkov in ciljev.