Naslovnica / ŠPORT / Najboljša gorska tekača sezone 2017 sta Mojca Koligar in Miran Cvet, najuspešniši klub pa KGT Papež

Najboljša gorska tekača sezone 2017 sta Mojca Koligar in Miran Cvet, najuspešniši klub pa KGT Papež

Domu kulture Kamnik so najboljšim gorskim tekačem in tekačicam v sezoni 2017 sinoči podelili priznanja Atletske zveze Slovenije.

Zaključno prireditev ob koncu letošnje gorsko tekaške sezone je organiziral Klub gorskih tekačev Papež, ki je, kot vrhunec sezone, poleti organiziral tudi Evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino.

Priznanje za najboljša gorska tekača v sezoni 2017 sta prejela Mojca Koligar in Miran Cvet, podeljena pa je bila tudi vrsta priznanj v posamičnih kategorijah, med klubi pa je bil znova najuspešnejši Klub gorskih tekačev Papež.

Zbrani tekači in tekačice, predstavniki klubov in gostje, so bili tekom prireditve seznanjeni s koledarjem prireditev v prihodnjem letu, na seznamu tekem, pa sta tudi Češnjiški tek, ki bo letos maja, ter gorski tek na Grintovec, ki se bo odvil konec meseca julija.

V nadaljevanju programa so si zbrani z zanimanjem ogledali igrano-dokumentarni film Po stezi pastirjev in tekačev, ki je nastal tekom 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino, v katerem se je lahko prepoznal in našel tudi marsikdo izmed prisotnih.

Ogledu filma je sledila podelitev priznanj najboljših, ki so se na šestih tekmah v letošnji sezoni, ki so štele za pokal, najbolje odrezali.

Poleg priznanj so najboljši trije v vsaki kategoriji prejeli pokal-čeveljček, spominski koledar, CD-film Po stezi pastirjev in tekačev ter himno, ki jih je prispevalo podjetje Avtoličarstvo in avtokleparstvo Papež, zmagovalec pa je prejel še vrednostni bon v višini 100 evrov za nakup tekaške opreme ICEBUG.

Priznanja so prejeli:

 

MLAJŠE DEKLICE

 1. mesto: ŽIVA SLAPŠAK, AK Sevnica – Zmagovalka petih tekem, državna prvakinja v disciplini gor in gor/dol. Zbrala je 400 točk.
 2. mesto: GAJA LEBAN JEŽ, AD Posočje – Udeleženka vseh tekmovanj, skupaj je dosegla 315 točk, tudi zmagovalka tekme v Podbrdu.
 3. mesto: VIKTORIJA DOLINŠEK, KGT Papež – Udeleženka vseh tekmovanj, skupaj je dosegla 255 točk.

MLAJŠI DEČKI

 1. mesto: TANEJ FATUR, AK Postojna  -Udeleženec vseh tekmovanj, skupaj je dosegel 370 točk. Zmagal je tri tekme in je državni prvak v disciplini navkreber.
 2. mesto: ŽAN ŠUBIC, ŠD Tabor Žiri -Udeleženec vseh tekmovanj, skupaj je dosegel 360 točk. Zmagal je tri tekme in je državni prvak v disciplini gor/dol.
 3. mesto: NIK ROMŠAK, KGT Papež -Udeleženec vseh tekmovanj, skupaj je dosegel 240 točk.

DEKLICE

 1. mesto: LOTI ROTAR, TK Šmarnogorska naveza – Udeleženka vseh tekmovanj, zmagovalka dveh tekem. Skupaj je zbrala 345 točk. Je tudi državna prvakinja v disciplini gor-dol.
 2. mesto: LUCIJAMEDJA, AK Radovljica – Udeleženka vseh tekmovanj, skupaj je dosegla 255 točk.
 3. mesto: AJDA SLAPŠAK, AK Sevnica – Je zbrala 242 točk in je državna prvakinja v disciplini navkreber.

DEČKI

 1. mesto: IZAK POLJANŠEK, KGT Papež – Zmagovalec štirih tekem, državni prvak v disciplini gor/dol. Skupaj je zbral 385 točk.
 2. mesto: TOMI BAJC, AK Sevnica – Udeleženec pet tekem, skupaj je dosegel 330 točk. Tek na Krvavec mu je prinesel naziv državnega prvaka v disciplini navkreber.
 3. mesto: JON VELKAVRH, ŠD Tabor Žiri –Udeleženec petih tekem, skupaj je dosegel 245 točk.

STAREJŠE DEKLICE

 1. mesto: MAJA PER, Atletski klub Domžale –Udeležila se je pet tekmovanj, zmagala na treh in si pretekla naslov državne prvakinje gor/dol. Zbrala je 360 točk.
 2. mesto: ZOJA LEVEC, Atletski klub Postojna –Udeležila se je petih tekmovanj, zmagala na dveh in si pretekla naslov državne prvakinje. Zbrala je 330 točk.
 3. mesto: SARA DURN, ŠD Nanos –Se je udeležila vseh tekem in je zbrala 255 točk.

STAREJŠI DEČKI

 1. mesto: ALJAŽ LUZNAR, ŠD Tabor Žiri –Udeleženec vseh tekem, skupaj je dosegel 345 točk. Zmagovalec dveh tekem, državni prvak v disciplini gor/dol.
 2. mesto: TOBI GABERŠČEK, Tekaško društvo Bovec  –Udeleženec treh tekem, na katerih se je povsod povzpel na najvišjo stopničko. Skupaj je dosegel 250 točk.
 3. mesto: KERKOČ PAVEL, ŠD Nanos – Udeleženec vseh tekem, skupaj je dosegel 227 točk.

STAREJŠE VETERANKE

 1. mesto: MIHAELA TUŠAR, ŠD Nanos –Udeležila se je vseh tekmovanj in zmagala kar na vseh. Zbrala je maksimalno število točk. 400. Je državna prvakinja navkreber, bila je članica reprezentance na EP in na SP v gorskem maratonu.
 2. mesto: URŠKA TROBEC, KGT Papež –Udeležila se je petih tekmovanj, na vseh si je pritekla 2. mesto. Zbrala je 200 točk.
 3. mesto: IVICA ŽLOGAR, brez kluba –Se je udeležila štirih tekem in je zbrala 182 točk.

STAREJŠI VETERANI

 

 1. mesto: SIMON STRNAD, ŠD Nanos –Udeležil se je vseh tekem in zmagal kar na vseh. Zbral je maksimalno število točk – 400. Je državni prvak navkreber ter član reprezentance na SP za veterane, kjer je dosegel naziv svetovnega prvaka v kategoriji M50.
 2. mesto: MILAN VIVOD, ŠD Team – Udeležil se je vseh šestih tekem, na vseh si je pritekel 2. mesto. Skupaj je zbral 315 točk.
 3. mesto: FRANCI TERAŽ, KGT Papež –Udeležil se je štirih tekmovanj, skupaj je dosegel 195 točk.

MLAJŠE VETERANKE

 1. mesto: MARIJA TRONTELJ, TK Šmarnogorska naveza –Udeležila se je štirih tekmovanj in zmagala kar na vseh. Zbrala je 400 točk. Je državna prvakinja v disciplini navkreber.
 2. mesto: NATALIJA OBERČ GRMEK, brez kluba –Udeležila se je treh tekmovanj. Zbrala je 147 točk.
 3. mesto: VIDA DROLE, Planinsko društvo Podbrdo –Udeleženka dveh tekem, na katerih je zbrala 95 točk.

MLAJŠI VETERANI

 1. mesto: MIRAN CVET, KGT Papež –Udeležil se je štirih tekmovanj in zmagal kar na vseh. Zbral je 400 točk. Je državni prvak v teku navkreber ter član reprezentance na EP in član ekipe na tekmi v Morbegnu.
 2. mesto: SIMON ALIČ, ŠD Nanos –Udeležil se je štirih tekem, na vseh je dosegel 2. mesto. Skupaj je zbral 255 točk.
 3. mesto: BOŠTJAN PINTAR, Gorenja vas –Udeležil se je vseh tekmovanj, zmagal v Podbrdu in skupaj dosegel 235 točk.

MLADINKE 

 1. mesto: KATJA PODOBNIK, ŠD Tabor Žiri –Udeležila se je pet tekmovanj, postala državna prvakinja v disciplini gor/dol. Skupaj je zbrala 360 točk. Katja je bila tudi članica mladinske reprezentance na SP.
 2. mesto: NUŠA MALI, Športno kulturno društvo Sela –Udeležila se je pet tekem, zmagala na dveh. Je državna prvakinja v disciplini navkreber. Skupaj je zbrala 355 točk.
 3. mesto: ANA META DOLINAR, AD Mass –Udeležila se je dveh tekem in skupaj dosegla 90 točk. Ana Meta pa je bila tudi članica reprezentance na mednarodni tekmi mladih v Italiji in reprezentance SP.

MLADINCI

 1. mesto: TINE HABJAN, KGT Papež –Udeležil se je petih tekmovanj, zmagal je na treh in zbral 345 točk. Je državni prvak navkreber , član reprezentance na mednarodni tekmi mladih, na svetovnem in evropskem prvenstvu.
 2. mesto: TINE HREN, Tekaški klub Šmarnogorska naveza –Udeležil se je pet tekem, na finalu na Šmarni Gori je tudi zmagal. Skupaj je zbral 325 točk. Tine je bil tudi član reprezentance mladincev na evropskem in svetovnem prvenstvu.
 3. mesto: NEJC URŠIČ, KGT Papež –Udeležil se je petih tekmovanj in skupaj dosegel 237 točk. Nejc je bil tudi član treh reprezentanc: na mednarodni tekmi mladih, na SP in EP.

ČLANICE

 1. mesto: MOJCA KOLIGAR, KGT Papež – Udeležila se je pet tekmovanj, skupaj je zbrala 300 točk. Mojca je bila članica reprezentance na EP in na SP v gorskem maratonu.
 2. mesto: TINA KLINAR, brez kluba –Udeležila se je štirih tekem, zmagala na dveh. Je dvakratna državna prvakinja v disciplini navkreber in gor/dol . Skupaj je zbrala 237 točk.
 3. mesto: MAJA PEPERKO, TK Šmarnogorska naveza –Udeležila se je štirih tekem in skupaj dosegla 152 točk. Maja je bila tudi članica reprezentance evropskega in svetovnega prvenstva.

ČLANI

 1. mesto: GAŠPER BREGAR, KGT Papež – Udeležil se je petih tekmovanj, zmagovalec teka v Češnjicah in na Šmarni gori, zbral je 340 točk. Je državni prvak gor/dol ter član reprezentance na SP in EP. Gašper je bil tudi član ekipe, ki je nastopila v Morbegnu.
 2. mesto: TIMOTEJ BEČAN, KGT Papež –Udeležil se je štirih tekem, na DP na Krvavcu je tudi zmagal in si pritekel naslov državnega prvaka. Skupaj je zbral 245 točk. Bil je tudi član reprezentance na svetovnem prvenstvu. Timotej je bil tudi član ekipe, ki je nastopila v Morbegnu.
 3. mesto: DOMEN POTOČNIK, KGT Papež –Udeležil se je petih tekmovanj in skupaj dosegel 212 točk.
 1. PODELITEV PRIZNANJ ZA EKIPNO PRVENSTVO SLOVENIJE

Za ekipno državno prvenstvo so štele tekme Pokala. Točkovale so se uvrstitve v posameznih kategorijah. Seštevek točkovanja po posameznih kategorijah je dal vse-ekipnega zmagovalca.

 

  VSEEKIPNO TOČK
1. KGT PAPEŽ 18
2. TK ŠMARNOGORSKA NAVEZA 12
3. AK SEVNICA 5

PRIZNANJE ZA OKROGLO ŠTEVILO REPREZENTANČNIH NASTOPOV

Letos je okroglo število nastopov nanizal GAŠPER BREGAR – Zlata plaketa za 20 nastopov (15 krat kot član , 5 krat kot mladinec; 11 krat na evropskih in 9 krat na svetovnih prvenstvih.

PODELITEV PRIZNANJ, ZAHVAL ORGANIZATORJEM TEKEM 2017
 

5. tek Socka ŠD Socka g. PETER ŠPEGELJ
4. tek na Čaven Triatlon klub Ajdovščina g. UROŠ MEDVEDEC
22. tek na Ratitovec Atletsko društvo Železniki g. BRANE ČENČIČ
16. gorski maraton Štirih občin ŠD Podbrdo  JOŽE DAKSKOBLER
8. tek na Krvavec ŠD T.E.A.M.  JAKA ZAJŠEK
 12. češnjiški tek ŠD Češnjice  RAJKO JEGLIČ
18. tek Smlednik OŠ Smlednik  SEBASTJAN KOSEC

PETER LAMPIČ

38. tek na Šmarno goro Tekaški klub Šmarnogorska naveza & Gostilna Ledinek  NUŠA ČEŠNOVAR

TOMO ŠARF

15. evropsko prvenstvo v gorskih tekih Klub gorskih tekačev Papež DUŠAN IN MIRA PAPEŽ

POSEBNA ZAHVALA MARJANU KASTELICU 

MARJAN KASTELIC je bil dolgoletni član Izvršnega odbora Združenja za gorske teke. Kot član odbora je s svojim delom veliko pripomogel k razvoju in obstoju gorskega teka, med drugim je bil dolgoletni delegat tekme na Smledniku. Zaradi osebnih družinskih razlogov odhaja iz Združenja za gorske teke.

Tudi danes je zaradi družinskih razlogov žal odsoten.

POSEBNA ZAHVALA TOMU ŠARFU

Tomo Šarf je s svojim organizacijskim delom postavil temelje organiziranega gorskega teka pri nas. V 25 letih vodenja Združenja za gorske teke (prej Sekcije) pa je pokazal izjemno predanost, požrtvovalnost, odgovornost, strokovnost, ki je vodila v profesionalnost kljub dejstvu, da je vedno delal kot amater in prostovoljec.

Zaupanje svetovne zveze za gorske teke (WMRA), ki je Toma Šarfa na letošnjem kongresu izvolila za svojega generalnega sekretarja, je dokaz za njegovo plodno delo na področju gorskega teka v Sloveniji in svetu.

RAZGLASITEV NAJ GORSKE TEKAČICE IN TEKAČA LETA 2017

Naj gorska tekačica leta 2017 je MOJCA KOLIGAR.

Njeni dosežki so:

 • Pokal Slovenije v gorskih tekih – 1. mesto
 • Nastop na evropskem prvenstvu
 • Nastop na SP v gorskem maratonu

 

Naj gorski tekač leta 2017 je MIRAN CVET.

Njegovi dosežki so:

 • Pokal Slovenije v gorskem teku – 1. mesto
 • Državni prvak v disciplini navkreber
 • Nastop na evropskem prvenstvu
 • mesto v svetovnem pokalu v gorskih tekih

PRIZNANJA ZA ODLIČNE DOSEŽKE

PETRA TRATNIK je letos svojo veliko formo dokazala že na gorskem maratonu štirih občin, kjer je zmagala in celo izboljšala rekord. Bila je tudi zmagovalka 50-Km ultra maratona Vipavska dolina. Kot članica reprezentance pa je na Svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v Premani v Italiji zasedla odlično 4. mesto.

SIMON STRNAD je na Svetovnem prvenstvu v gorskih tekih za veterane na Slovaškem zmagal v starostni skupini 50-54 let. Tako smo Slovenci kot organizatorji veteranskega svetovnega prvenstva leta 2018 poleg zastave svetovne zveze domov prinesli še Simonovo zlato medaljo.

Podelitvi priznanj je sledilo še družabno srečanje s pogostitvijo, ki so jo pripravile žene iz Društva podeželskih žena Kamnik –Komenda.