Naslovnica / NOVICE / Ne le v Kamniški Bistrici, v zimskem času so zaprte še nekatere druge občinske ceste in javne poti

Ne le v Kamniški Bistrici, v zimskem času so zaprte še nekatere druge občinske ceste in javne poti

Po podatkih Občine Kamnik je promet na javni poteh med Jerinčkom in Koncem v Kamniški Bistrici omejen že od leta 2011, v zimskem času pa so zaprte še nekatere »gorske« lokalne ceste in javne poti na območju kamniške občine.

Prometna ureditev na javnih poteh v Kamniški Bistrici je v zadnjem času, v večji meri predvsem zaradi tega, ker so policisti pogosteje preverjali spoštovanje cestno prometnih pravil, dvignila nemalo prahu in pozornosti. Dodatne informacije in pojasnila, ki nam jih je posredovala Občina Kamnik pa kažejo, da je tovrstna prometna ureditev, vendar zgolj v času zimske sezone, v veljavi že od leta 2011.

Ker v prejšnjih prispevkih, ki smo jih namenili zaprtju ceste oz. prometni ureditvi na javnih poteh med Jerinčkom in Koncem v Kamniški Bistrici, ni bilo razvidno od kdaj in zakaj je omenjena prometna ureditev dejansko sploh v veljavi, smo Občino Kamnik zaprosili za dodatne informacije ter kronološki pregled sprememb prometne ureditve v preteklih letih.

Iz prejetih informacij in pojasnil je razvidno, da so javne poti v Kamniški Bistrici, tako kot še nekatere »gorske« ceste na območju kamniške občine, že od leta 2011 za promet zaprte izključno v času zimske sezone.

Ker je, predvsem zaradi preslabega obveščanja javnosti, v zvezi s tem prišlo do številnih nejasnostih in zapletov, je Občina Kamnik, kot lahko preberemo iz spodnjega odgovora, na našo pobudo zagotovila, da bodo spremembe prometnih ureditev na območju kamniške občine v prihodnje objavljene tudi na občinskih spletnih straneh.

Pojasnilo Občine Kamnik

“Od leta 2011 dalje je bil vsako leto izdan sklep o prepovedi vožnje v zimskem času na JP št. 660724 Kamniška Bistrica. Poleg omenjene ceste se v času zimske službe začasno prepove vožnja še na naslednjih cestah:

 • LC št. 107081 BOČNA–MENINA PLANINA–OKROG-ČEŠNJICE–GOLICE izven naselja Zg. Okrog (na koncu asfaltirane ceste) v smeri Menine Planine,
 • LC št. 161101 MOTNIK–ZGORNJI MOTNIK–BELA, popolna zapora ceste (makadamski del od stanovanjskega Zgornji Motnik- Vrhe do hiše Slapnik)
 • LC št. 161161 KRANJSKI RAK–MARJANINE NJIVE–MAČKOV KOT,
 • JP št. 660421 BISTRIČICA–ZAKAL iz smeri Bistričice,
 • JP št. 660726 KAMNIŠKA BISTRICA,
 • JP št. 660727 KAMNIŠKA BISTRICA,
 • JP št. 660728 KAMNIŠKA BISTRICA,
 • JP št. 661181 RAKOV ROB–PLANINA KISOVEC,
 • JP št. 661191 KRIVČEVO–KRANJSKI RAK, se 10 m od odcepa z JP št. 661196 Krivčevo v smeri Kranjskega Raka.

Vse te ceste se nahajajo v višje ležečih predelih in so nepredvidljive, zaradi snežnih zametov, velike količine snega, poledice, močnega vetra, itd. v skladu z Zakonom o cestah, ki v 102. členu določa »Če na občinski cesti ali njenem delu ni mogoč varen promet vozil zaradi zimskih razmer, močnega vetra, prometne in druge nesreče ter izrednega dogodka ali če to terjajo drugi utemeljeni razlogi, ki se nanašajo na zavarovanje ceste in varnost prometa na njej, lahko upravljavec občinske ceste začasno prepove uporabo občinske ceste za vse ali posamezne vrste vozil ali skupin vozil, oziroma dovoli vožnjo samo tistih vozil, ki so ustrezno opremljena.

O prepovedi uporabe občinske ceste mora v roku ene ure po elektronski poti obvestiti pristojno policijsko upravo, občinsko redarstvo in pristojni inšpekcijski organ za ceste ter javnost na krajevno običajen način.« Znak prepoved prometa v obe smeri je postavljen že več let, občinska uprava v zimskem času iz utemeljenih razlogov, ki se nanašajo na zavarovanje ceste in varnost prometa na njej izda sklep, da se na JP št. 660724 KAMNIŠKA BISTRICA (pri odcepu za stanovanjski objekt Kamniška Bistrica 8) predvidoma od 15. 11. do 15. 3. začasno prepove in omeji promet vseh vozil.

Na podlagi odločbe št. 371-0001/2020-3/9 z dne 11. 2. 2020 je bila postavljena prometna signalizacija z dopolnilno tablo, in sicer na JP št. 660724-KAMNIŠKA BISTRICA se pri dovozni poti za stanovanjski objekt Kamniška Bistrica 8, na obstoječi prometni znak namesti dopolnilna tabla št. 4603 »razen za lastnike zemljišč in oskrbo planinskih domov«. Komisija za tehnično urejanje prometa v občini Kamnik je namreč v letu 2019 prejela pobudo od Agrarne skupnosti meščanska korporacija Kamnik za postavitev dopolnilne table, saj lastniki zemljišč zaradi nameščene začasne prometne signalizacije v zimskem času niso mogli dostopati do svojih zemljišč. Na podlagi sprejetega sklepa Komisije je pristojni oddelek izdal odločbo o postavitvi dopolnilne prometne signalizacije na podlagi katere je bil lastnikom zemljišč in oskrbnikom koč omogočen dostop tudi v času zimskih razmer, ko je sicer promet na tem odseku v celoti prepovedan. Na podlagi omenjene odločbe je koncesionar izvedel omenjeno prometno ureditev.

O spremembah tovrstne prometne signalizacije v zimskem času se obvešča Policijsko postajo Kamnik, občinsko redarstvo oz. inšpekcijsko službo, pa tudi sosednje občine. Javnosti se doslej ni posebej obveščalo in opažamo, da je to pomanjkljivost, ki jo bomo v prihodnje odpravili in tovrstne odločbe in sklepe objavljali tudi na naši spletni strani, poleg začasnih sprememb prometnega režima, ki pa se redno objavljajo na spletni strani www.kamnik.si.

 

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Shrani nastavitve