Naslovnica / KULTURA / »Neformalne slike« v Arboretumu

»Neformalne slike« v Arboretumu

V Likovnem društvu Senožeti se tokrat predstavljajo v Arboretumu z deli, ki so nastala na likovni koloniji v Beli krajini. Sodelovalo je dvanajst avtorjev, ki so vsak na svoj način skušali pripovedovati o pokrajini, ki  jo večinoma slabo poznamo in o njej vemo zgolj to, da je dežela belih brez in metliške črnine.

Ustvarjalci so imeli na razpolago neformalna in neobičajna likovna sredstva, ki so jih našli na kraju ustvarjanja: pesek, prst, vejice, lubje, odpadni materiali kot so juta, vrvice in kakšen kos polivinila, pa seveda nekaj lepila in za konec še malo barve. Iz naštetega so skušali ustvariti prikaz krajine, kjer so preživeli štiri nepozabne dneve med prijaznimi domačini. Slike so ustvarjene v slogu »informela«, to je neformalni stil, ki se je pred več kot pol stoletja v likovni zgodovini pojavil kot odgovor na pretiran akademizem, ki  je likovne ustvarjalce preveč utesnjeval in jih potiskal v okvire predpisanih form.

 

Razstavljenim likovnim delom so dodali še del razstave »Podobe živali«, ki je nastala na likovni delavnici Javnega sklada v Šmartnem ob Paki, tako da so prikazi narave čim bolj avtentični. Podobe živali, celotna razstava je bila na ogled v Galeriji Domžale, bodo tako dopolnile razstavo pod naslovom »Moj dežnik je lahko slika« in gotovo razveselile tudi najmlajše obiskovalce Arboretuma oziroma tamkajšnje ‘galerije’ v stari upravni stavbi. Ustvarjalci so želeli pokazati, da lahko najdemo lepoto povsod v naravi, v vsakem njenem koščku, celo tam, kjer večina vidi samo nekakšne odpadke. Predvsem otroci  še ohranjajo možnost takšne zaznave, dokler jih odrasli ne naučimo občudovati le blišča trgovskih centrov in plastičnih igrač.

Razstava bo na ogled do 11. septembra, vsak dan v času odprtja Arboretuma.

Danica Šraj