Naslovnica / NOVICE / Nemarni perutninarski onesnaževalec Kamniške Bistrice

Nemarni perutninarski onesnaževalec Kamniške Bistrice

Ob cesti v Kamniško Bistrico perutninarski nemarnež že dlje časa odmetava plastične žaklje, ki so polni perja, vmes pa je moč najti še kake druge odpadke, v naravo zagotovo ne sodijo.

Včeraj zvečer nas ena izmed naših bralk opozorila, da se pod in ob cesti v Kamniško Bistrico, nekako od studenčka Pri koritu oz. še nekoliko niže, pa vse do grobišča na Smrekovcu, nahaja večja količina črnih plastičnih vreč z zelo smrdečo vsebino.

Zadevo smo danes preverili tudi sami in odkrili, da je na omenjenem območju nastalo domala celo smetišče oz. nelegalno odlagališče, na katerem se nahaja večja količina, vsaj nekaj deset oz. vsaj 50-60 črnih vreč, v katerih nekdo, očitno že dlje časa in redno, odlaga perutninsko perje.

Gre za belo perje, v katerega so bili najbrž nekdaj odeti piščanci brojlerji, sodeč po količini le-tega, pa narave ne smeti kak odlaga kurji tat, ki bi morda hotel prikriti sledi, ampak gre po vsej verjetnosti za resnejšega gojitelja oziroma klavca piščancev, ki na enkrat pospravi oz. predela kar precej veliko količino perutnine, s perjem katerih napolni več žakljev.

Žal pa le-teh, kljub temu, da gre za klavniške oz. živalske odpadke, katerih pravila za odlaganje so jasna, ne odloži na primerno mesto, ampak jih odmetava na poti v Kamniško Bistrico, domala tik nad največjim kamniškim zajetjem pitne vode. Sodeč po razmetanost oz. različnih lokacijah žakljev s perjem in stanjem le teh, pa mora nemarni perutninar svoje nečednosti, v različnih obdobjih oz. vsakih nekaj mesecev, izvajati že dlje časa, saj je nekaj žakljev odloženih tik ob cesti, nekaj odvrženih malo globje, še več pa jih je razmetanih globoko po bregu, še več pa se jih najbrž skriva še pod listjem.

 

Zato najbrž ne bo nič narobe, če se na teren odpravijo tudi policisti in občinski redarji, saj bi bilo najbrž moč na žakljih odkriti tudi kake uporabne sledi, ki bi pripeljale do odkritja zanikrnega onesnaževalca in njegovih morebitnih pomagačev. Pri iskanju onesnaževalca, pa bi bil policistom morda lahko v pomoč tudi kak veterinarski ali kmetijski inšpektor, saj večjih gojiteljev oz. predelovalcev perutnine, ki bi bili hkrati tudi “ljubitelji” in redni obiskovalci Kamniške Bistrice,  na Kamniškem najbrž ni prav veliko, veterinarski in okoljski inšpektor pa bi lahko, od odkritju storilca, lahko zlahka primaknila še kako vzgojno globo.

Naj ga koklja brcne, nemarneža!