Naslovnica / NOVICE / Neprijetno presenečenje: Za božične in novoletne praznike bo moč na Veliko planino priti le peš

Neprijetno presenečenje: Za božične in novoletne praznike bo moč na Veliko planino priti le peš

Današnji preventivni oz. izredni tehnični pregled nosilnih vrvi nihalke na Veliko planino je pokazal, da so nosilne vrvi tako dotrajane, da do zamenjave nič več ne dopuščajo varnega obratovanja in prevoza potnikov z nihalko na Veliko planino. Bodo pa nosilne vrvi, ki so že kupljene, zamenjane v najkrajšem možnem času.

Na nihalki, ki vozi na Veliko planino je bil danes opravljen izredni tehnični pregled vrvi nihalke, ki ga je družba Velika planina d.o.o. preventivno naročila pred podaljšanjem obratovalnega dovoljenja nihalke za 6 mesecev.

Rezultati pregleda pa so postregli z neprijetnim presenečenjem, saj so pregledniki Zavoda za gradbeništvo Ljubljana (ZAG), pri pregledu obeh nosilnih vrvi z rentgensko napravo, ugotovili večje varnostne napake, kajti pri obeh nosilnih vrveh nihalke so bile najdene popokane posamezne nitke, zaradi česar je bilo odrejeno takojšnje prenehanje obratovanja. Obstaja namreč potencialna nevarnost, da bi katera izmed obeh nosilnih vrvi, ob morebitni nenadni večji obremenitvi, lahko tudi počila.

Po navedbah Leona Kedra, direktorja družbe Velika planina, pa neustreznost nosilnih vrvi ni presenetila le zaposlenih na Veliki planini, ampak celo preglednike ZAG-a, saj so bile vrvi do sedaj tehnično in varnostno vedno brezhibne, po domnevah preglednikov, pa bi se lahko vzrok za nenadno poslabšanje stanja nosilnih vrvi skrival tudi v večji obremenjenosti nihalke, saj zadnjih nekaj let na Veliki planini beležijo rekordno število obiskovalcev in prepeljanih potnikov.

Zamenjavo obeh nosilnih vrvi, so v družbi Velika planina sicer načrtovali po koncu zimske sezone oz. aprila prihodnje leto, glede na ugotovitve današnjega preventivnega pregleda, pa bodo morali z menjavo nosilnih vrvi precej pohiteti.

Ker je menjava nosilnih vrvi dokaj zapleten, predvsem pa zamuden in dolgotrajen servisni poseg, ki lahko traja tudi do enega meseca in pol, vse skupaj žal pomeni, da nihalka na Veliko planino, v najboljšem primeru oz. če bo šlo vse po načrtih, ne bo obratovala vsaj do sredine januarja prihodnje leto.

K sreči pa ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled. Kot nam je v telefonskem pogovoru povedal Leon Keder, direktor družbe Velika planina d.o.o., so nove nosilne vrvi so že kupljene, ter da jih bodo dobili že v nekaj dneh, v tem času pa se bodo v družbi potrudili, da bodo na planino pripeljali ustrezne delovne stroje s katerimi bodo lahko opravili menjavo vrvi tudi v primeru, če bi cesta na Veliko planino zaradi morebitnega snega postala neprevozna.

Če vse po sreči, bodo nosilne vrvi nihalke zamenjane že do sredine januarja, vseeno pa to pomeni, da se bodo vsi obiskovalci, ki bi želeli božične in novoletne praznike preživeti v kočah na Veliki planini, primorani, da se na priljubljeno planino podajo peš.

Bodo pa, po besedah Leona Kedra, v družbi Velika planina, kljub temu, da nihalka ne bo obratovala, po svojih najboljših močeh, poskušali priskočiti na pomoč lastnikom koč s katerimi imajo sklenjen sporazum o sodelovanju, in sicer na način, da bodo obiskovalcem koč, če bodo to dopuščale vremenske razmere, ponujali tudi možnost prevoza prtljage in oseb z vozili družbe.

Družba Velika planina je o nenačrtovani prekinitvi obratovanja nihalke že obvestila javnost, obenem pa se je vsem obiskovalcem priljubljene planine, ki je v prihajajočih prazničnih dneh še posebej čarobna, opravičila tudi za morebitne nevšečnosti.