Naslovnica / ŠPORT / Nestrpnost pred nedeljskim kamniškim krosom narašča

Nestrpnost pred nedeljskim kamniškim krosom narašča

V nedeljo se v Kamnik vrača gorsko kolesarski spektakel, že 23. Kamniški kros bo letos štel za državne naslove v olimpijskem krosu ter za dirko slovenskega pokala SloXcup. Organizator dirke Calcit Bike Team je na preizkušnjo že pripravljen, dobro formo pa kažejo tudi tekmovalci v vseh starostnih kategorijah.

Lani smo morali Kamniški kros odpovedati zaradi epidemije koronavirusa, zato je kamniški klub toliko bolj vesel, da je letos dirko vrnil v tekmovalni koledar in da se bodo v Kamniku pomerili najboljši slovenski gorski kolesarji.

Prva dirka bo v nedeljo na sporedu ob 9.00. Ob 12.00 se bodo na progo podale ženske elite in U23, za njimi že ženske U19, U17, veterani in amaterji. Moški elite in U23 bodo startali ob 14.00, tik za njimi še kategoriji U19 in U17.

 

Vodstvo kluba, tekmovalci, starši in podporniki kluba so v preteklih dneh precejšen del svojega prostega časa namenili urejanju proge. Novosti sta prehod čez železniško progo, ki bo znova na prehodu na Streliški, ter podaljšanje lesenega mostička na najbolj blatnem delu za Žalami.

Tekmovalke in tekmovalci so pridno trenirali za domači vrhunec sezone, dobro pripravljenost so pokazali na zadnji dirki minulo nedeljo v Samoboru na Hrvaškem, zato Kamniški kros vsi pričakujemo optimistično.

Napoved tekmovalcev pred Kamniškim krosom:

Rok Naglič, elite kategorija: »Za državno prvenstvo sem si progo že ogledal in je dobro pripravljena. Proga mi tudi ustreza, tako da komaj čakam na nedeljo, ko se bom boril za svoj četrti zaporedni naslov državnega prvaka v elite kategoriji. Pripravljen sem dobro in upam, da v nedeljo to tudi pokažem.«

Matic Kranjec Žagar, U23: »Imam dobre občutke pred državnim prvenstvom v Kamniku. Proga mi ustreza, pripravljen pa sem tudi dobro. Moja želja je uvrstitev med prve tri generalno. Na dirko si želim priti čim bolj sproščeno, upam pa na dobre noge in srečo.«

Blaž Žle, U23: »Nervoza že kar malo narašča. Pričakovanja so velika in forma je. Pripravljen sem na to, upam le še na dober dan. Brez skrivanja lahko povem, da ciljam in si želim obleči dres državnega prvaka. Proga je super in upam  da bo ostala suha in hitra. Mislim, da se nikoli nisem tako veliko treniral na progi kot letos. Pričakujem super vzdušje in lepo vabljeni v nedeljo ob 14.00 na spektakel.«

Hana Kranjec Žagar, U17: »Moja pričakovanja za Kamniški kros so visoka. Pričakujem zmago in s tem naziv državne prvakinje. Glede na vse treninge je moj namen odpeljati tekmo zbrana in po svojih najboljših močeh.«

Kamnik in Calcit Bike Team sta dirko državnega prvenstva nazadnje gostila leta 2015, ko sta naslova v članski konkurenci osvojila Tanja Žakelj in Luka Mezgec. Prvi Kamniški kros je bil sicer organiziran leta 1996, z vmesnim premorom v letih 1998 in 1999, ko dirke ni bilo, pa je kamniški klub vsako leto gostil najboljše slovenske in tudi tuje tekmovalce, saj so se vmes borili tudi za točke za Mednarodno kolesarsko zvezo UCI. Letošnji 23. Kamniški kros bo petič dirka za državne naslove.

Vabljeni ob progo Kamniškega krosa, vsi gorske kolesarke in gorski kolesarji si zaslužijo podporo navijačev. Navijače in ljubitelje športa prosimo, da se držijo navodil prostovoljcev in redarjev, ob tem pa upoštevajo veljavne odloke in priporočila pristojnih institucij za preprečevanje širjenja koronavirusa. Tako tekmovalci, člani njihovih ekipe, organizacijsko osebje in gledalci morajo izpolnjevati pogoje PCT (prebolevnost-cepljenje-testiranje).

INFORMACIJE GLEDE PROGE

COVID-19

Glede na trenutne ukrepe za zajezitev Covid-19 bodo morali vsi tekmovalci in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanja, organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanja, in gledalci izpolnjevati pogoje PCT (prebolevnost-cepljenje-testiranje).

Tekmovalci se o potrdilu PTC izrečejo že ob prijavi na tekmovanje na www.prijavim.se
Trenerji, spremljevalci, organizacijsko osebje in gledalci se izrečejo o potrdilo PTC na spletnem obrazcuhttps://forms.gle/CsLMdq1kd9Qxgdcz8

Maske so obvezne v zaprtih prostorih (info pisarna, doping kontrola,…) in na prostem, ko ni mogoče zagotoviti 1,5m razdalje.

Testiranje: priporočamo, da ga opravite že v četrtek popoldne po 12:00 (test velja 72 ur oz. 3 dni). V Kamniku imamo hitro testiranje v Domu kulture v

četrtek, 24. junij 2021, od 7.30 do 11.30 in od 12. ure do 14.30

Sicer pa je možnost tudi v soboto v Šenčurju v poslovni coni:

Šenčur pri Kranju (klinika dr. Fabjan) – Poslovna cona A32, tel.: 051 386 637 – vsak dan (tudi vikendi), 6:00 – 8:00 in 19:00 – 21:00. Glej spodnji del strani: https://www.fabjan.si/

PROGA:

Proga je že pripravljena in označena s puščicami (razen v centru). Še nekaj informacij o progi:

– U7 in U9 kategoriji vozita ponovno tudi po Evropa parku (kot leta nazaj).

– kategorija U11 gre proti Žalam, a nato takoj levo po stopnicah navzgor (podeskane bodo v petek zvečer) in večinoma po obstoječi poti do prehoda preko železnice ter po peronu nazaj v Evropa park. Pozor! V soboto še vozi vlak!

– odcepa na velikem krogu za U13 in U15 kategoriji sta označena.

– U17 in ostale višje kategorije vozijo velik krog.

Trening je dovoljen, a povsod na progi se lahko pojavijo sprehajalci, zato prosim na previdnost in uvidevnost do šibkejših. Po centru Kamnika veljajo običajni predpisi in obnašanje, prosim vozite počasi in ne mečite slabe luči na kolesarje.

Calcit Bike Team

Vsi zmagovalci Kamniškega krosa

Vsi zmagovalci Kamniškega krosa v članski elite kategorij

 • 1996 Špela Perc (Stop Team) in Sandi Srdar (Proloco Scott)
 • 1997 Andreja Mali (Calcit Rock Shox Kamnik) in Marjan Jauk (Lee Cougan Veržej)
 • 1998 dirke ni bilo
 • 1999 dirke ni bilo
 • 2000 Blaža Klemenčič (Scott) in Mauro Bettin (Ita)
 • 2001 Blaža Klemenčič (Scott) Jure Golčer (Uni Corratec) DP
 • 2002 Nina Homovec (Črni Vrh) in Rok Šolar (Swatch Extreme)
 • 2003 Blaža Klemenčič in Lenart Noč (oba UNI Team)
 • 2004 Blaža Klemenčič (Pintatim) in Matej Lovše (Energija Domžale)
 • 2005 Blaža Klemenčič (Pintatim) in Miha Šolar (Suunto Scott)
 • 2006 Tanja Žakelj (Črni vrh) in Anže Bizjak (A2U Pagatti)
 • 2007 Tanja Žakelj (Hidria Črni Vrh) in Miha Šolar (Calcit Kamnik Cult) DP
 • 2008 Natalija Krompets in Sergij Risenko (oba Ukr)
 • 2009 Nina Homovec in Luka Kodra (oba MBK Orbea)
 • 2010 Tanja Žakelj (MBK Orbea) in Matej Lovše (UNI-FBI Slovenija) DP
 • 2011 Jana Belomoina (Ukr) in Andres Soto Catriel (Arg)
 • 2012 Irina Popova (Ukr) in Piotr Brzozka (Pol)
 • 2013 Blaža Klemenčič (Calcit Bike Team) in Alexander Gehbauer (Avt)
 • 2014 Tanja Žakelj (Unior Tools Team) in Michal Lami (Slk)
 • 2015 Tanja Žakelj (Unior Tools Team) in Luka Mezgec (Giant-Alpecin) DP
 • 2016 Tanja Žakelj (Unior Tools Team) in Luca Braidot (Ita)
 • 2017 Tanja Žakelj (Unior Tools Team) in Luca Braidot (Ita)
 • 2018 Nadir Colledani (Ita) in Blaža Pintarič (Pintatim)
 • 2019 Luca Braidot (Ita) in Eva Lechner (Ita)
 • 2020 dirka je odpadla zaradi epidemije koronavirusa COVID-19