Naslovnica / Črna kronika / Nezaslišano: Popivanje in razbijanje na pokopališču Stranjah

Nezaslišano: Popivanje in razbijanje na pokopališču Stranjah

Kamniški policisti intenzivno zbirajo informacije in iščejo neznane storilce, ki včeraj ponoči na pokopališču v Stranjah popivali pri mrliški vežici, okolico le-te dodobra pobruhali, razbijali steklenice, nato pa se v svoji pijansko-razdiralni vnemi podali še na uničevalni pohod po stranjskem pokopališču, kjer so razbijali in uničevali sveče, steklene lanterne, vaze in drugo opremo grobov.

Prebivalci fare sv. Benedikta, še posebej pa lastniki poškodovanih in oskrunjenih grobov, so bili danes zjutraj dobesedno šokirani, obenem pa upravičeno tudi nadvse zgroženi nad razdejanjem, ki ga je na pokopališču v Stranjah razkrilo jutro.

Kot je bilo razbrati iz sledi in razdejanja, si je namreč skupina neznancev, obstaja domneva, da gre za lokalno »mularijo«, za kraj svojega popivanja izbrala stranjsko mrliško vežico, saj je bila okolica le te zjutraj nasvinjana s steklovino razbitih steklenic alkoholnih pijač, ploščad pred mrliškimi vežicami in tamkajšnje stopnišče pa za nameček tudi dodobra pobruhana.

In če bi, ampak z res zgolj z zelo veliko mero razumevanja in tolerance, kljub povsem neprimerno izbranemu mestu, »pokopališko žurko« in pijančevanje pri mrliški vežici morda lahko še nekako razumeli, je povsem nerazumljivo in vsega obsojanja vredno razdejanje, ki so ga neznani storilci povzročili na stranjskem pokopališču.

V pijanskem besnilu, predvsem pa ob pomanjkanju najbolj osnovnih moralnih vrednot in spoštovanja do preminulih, so se namreč pijani vandali podali na uničevalni pohod po pokopališču, na katerem so, na vsaj nekaj deset grobovih, uničevali, razmetavali in razbijali sveče, vaze, lanterne in drugo opremo grobov, bržkone pa je še več povzročene škode skrite še pod snegom.

 

Kot nam je v mimobežnem pogovoru na pokopališču dejala vidno ogorčena Karla Urh, predsednica Krajevne skupnosti Kamniška Bistrica, ki upravlja s pokopališčem, se s problemom popivanja in vandalizma pri mrliški vežici v krajevni skupnosti ne soočajo prvič. V preteklosti namreč so ob mrliški vežici že večkrat našli sledove popivanja, največkrat pločevinke in steklenice, zaradi česar so, po besedah Urhove, z občasnimi obhodi v nočnem času poostrili tudi nadzor pokopališča in mrliških vežic, ampak na takšno razdejanje, kot smo mu bili priča danes, še niso naleteli.

Posledice pijansko-razbijaškega divjanja na pokopališču v Stranjah so si ogledali tudi kamniški policisti, ki nezaslišano dejanje raziskujejo in intenzivno zbirajo informacije, ki jim bodo pomagale pri odkritju storilcev, pri tem pa jim utegnejo biti v pomoč tudi številne sledi, ki so jih storilci, ki so jih storilci pustili na prizorišču.

Vsekakor storilcem, ki so se v alkoholni omami ponoči očitno izgubili vso razsodnost, iskreno predlagamo, da se policistom čim prej javijo kar sami, nato pa se vsem prizadetim krajanom opravičijo za dejanje, poskrbijo za poravnavo in odpravo škode ter se ob tem, v znak iskrenega kesanja ponudijo, da prostovoljno vsaj eno leto skrbijo za urejanje pokopališča in njegove okolice. V vsakem primeru pa je za alkoholične stranjske nočne zlikovce najbrž precej bolje, da jih čim prej odkrijejo in najdejo policisti, kajti če prej padejo v roke kakega najbolj razjarjenega krajana, bi se kaj lahko zgodilo, da bodo bogatejši vsaj za mavec, če že ne kar za prezgodnje stalno prebivališče v senci cerkve sv. Benedikta v Stranjah.