Naslovnica / NOVICE / Nezavidljivo stanje vodovoda v Nevljah

Nezavidljivo stanje vodovoda v Nevljah

Prebivalci Nevelj so zaskrbljeni nad stanjem vodovodnih cevi, po katerih prihaja voda do njihovih gospodinjstev, k sreči pa vse skupaj, četudi ni videti prav lepo, ne ogroža zdravja, ampak gre za običajne vodne usedline.

Pozornost krajanov Nevelj, kjer pri šoli poteka izgradnja krožišča, sočasno pa tudi obnova vodovoda, so pred nedavnim pritegnile razkrite vodovodne cevi, ki ne kažejo prav “lepe” oz. “okusne” podobe, saj so videti zarjavene in polne različnih usedlin.

Četudi gre za dokaj običajen pojav, s katerim se je zagotovo srečal vsak, ki je kdaj čistil hišni bojler, so krajani Nevelj vseeno nekoliko zaskrbljeni nad stanjem njihovega vodovoda, zato smo za pojasnilo zaprosili Komunalno podjetje Kamnik.

Komunalno podjetje Kamnik nam je posredovalo odgovor, v katerem je navedeno:

»Na območju Nevelj se, v sklopu izvedbe projekta »Varna šolska pot Nevlje«, izvaja obnova dela vodovoda (zgrajen l. 1962) pri OŠ Nevlje. V večini vodovodnih cevi se čez čas, zaradi številnih vplivov (spremembe pritiska idr.), izločajo v vodi raztopljene snovi, ki se vežejo na stene vodovodnih cevi.

Te privedejo do oblog v obliki npr. vodnega kamna in drugih naravno prisotnih raztopljenih snovi iz vode. Pojav je povsem normalen, sploh če je govora o starejši infrastrukturi (v tem primeru je takšnih oblog še več).

Kot upravljalec javnega vodovodnega sistema redno nadzorujemo kvalitetno pitne vode na celotnem območju občine Kamnik. Bistvenega pomena je, da redne analize kažejo, da je voda na omenjenem območju v celoti skladna. Skladne so tudi zadnje analize pitne vode iz novega cevovoda, ki se napaja iz obstoječega starega vodovoda. Obnovo obstoječega vodovoda načrtuje oz. je v domeni lastnika infrastrukture iz zato namensko pobranih sredstev.«

Skratka, tovrstne obloge ne predstavljajo nevarnosti za zdravje, če se nekoliko pošalimo, pa bi morda lahko rekli, da krajanom Nevelj ne manjka železa in mineralnih snovi. Glede na to, da je Neveljski vodovod, kot še marsikateri vodovod na območju občine Kamnik, že v častitljivih letih, pa je bržkone potreben prenove.

Prenova vodovodnih sistemov, vseh skupaj naj bi bilo na območju Občine Kamnik kakih 180 kilometrov, je izključno v pristojnosti Občine Kamnik, ki pa bi morala, med drugim, čim prej poskrbeti tudi za menjavo okoli 12 kilometrov azbestnih vodovodnih cevi.