Naslovnica / KULTURA / Nov izletniški vodnik: KAMNIŠKE PRAVLJIČNE POTI

Nov izletniški vodnik: KAMNIŠKE PRAVLJIČNE POTI

Matična knjižnica Kamnik in založba Sidarta sta izdala nov družinski izletniški vodnik Kamniške pravljične poti avtorice Irene Cerar. Vodnik vsebuje 20 izletov po Kamniku in okolici, ki so pokrajinsko in kulturnozgodovinsko izjemno raznoliki. Poti nas bodo vodile do razvalin in ohranjenih gradov ter številnih cerkva. Obiskali bomo mlin, pili vodo iz pravih izvirov in hodili ob šumečih potokih, rekah in slapovih. Spoznali bomo alpske doline, plezali po skalah in balvanih, kukali v temačna korita, soteske in jame. Povzpeli se bomo na razgledne vrhove in pohajkovali po planinah, kjer poleti še pasejo.
S pomočjo knjige bodo otroci nevsiljivo spoznavali različne oblike naše kulturne dediščine in bogastvo ljudskih pripovedi; izleti pa so primerni tudi za vse odrasle, ki imajo radi dobre zgodbe.

pravljicne-poti-pressIzhodišče za vsak potep je namreč ljudska pravljica ali povedka, izlet pa nas popelje na kraje, omenjene v zgodbi, ki so dodatno predstavljeni s kakovostnimi fotografijami, preglednim zemljevidom ter opremljeni z vsemi potrebnimi podatki za pripravo in izvedbo »pravljične poti«. Predlagani izleti so različnih težavnostnih stopenj, od kratkih in nezahtevnih sprehodov do planinskih izletov v sredogorje, zato lahko v vodniku vsaka družina najde svojim izkušnjam in željam primeren izletniški cilj.

Družinski izleti iz knjige so že preizkušeni na terenu, saj je vodnik rezultat projekta Kamniške pravljične poti, ki ga od leta 2010 izvaja Matična knjižnica Kamnik v sodelovanju z Ireno Cerar. Knjižnica je med drugim tudi zaradi tega projekta prejela nagrado Slovenske sekcije IBBY 2013 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.

Ilustracije v knjigi so delo akademskih slikarjev Polone Lovšin ter Milana Eriča, ki vsak s svojo prepoznavno likovno govorico oživljata ljudske pripovedi ter jih dopolnjujeta. Knjiga je opremljena tudi z vrhunskimi fotografijami različnih avtorjev, ki večinoma še niso bile objavljene. Izčrpen uvod o raziskovanju bogate slovstvene folklore Kamnika in okolice je prispevala mag. Breda Vukmir Podbrežnik; knjigo pa je strokovno pregledal veliki poznavalec kamniških pešpoti Bojan Pollak.

Dr. Janez Bogataj je o konceptu pravljičnih poti zapisal: »Pred leti je Irena Cerar presenetila s svojo prvo knjigo o Pravljičnih poteh in menda prva pri nas pokazala, kako lahko »uporabimo« pravljično bogastvo oziroma kako nas lahko to bogastvo usmerja k spoznavanju pestrosti in različnosti naše Slovenije, odkrivanju vsakdanjikov in praznikov, izročil, ki so jih pripovedi ali zapisani spomini ohranili vse do današnjih dni. /…/ Tako je ustvarila posebno zvrst vodiča in literature hkrati ter ponudila turizmu Slovenije tisto, kar tako pogosto in brez premisleka le navajamo kot trajnostne in sonaravne sestavine, ob tem pa niti najmanj ne pomislimo, kaj to pomeni in kako je treba ta dva pojma preliti v tako resnične vsebine, da postajajo spet pravljične. To pomeni, da so njena prizadevanja obrnjena v sooblikovanje najbolj žlahtnih vsebin turističnega prizadevanja, ki je v Sloveniji sicer še zelo »industrijsko«, a se postopoma usmerja v človeku prijazno smer, ki ne potrebuje adrenalinskih in vodnih parkov, velikih hotelov in raznih agresivnih naselij, ampak prave zgodbe o poteh, ki te vodijo k novim spoznanjem o tvoji vpetosti v naravna in kulturna okolja.«

Irena Cerar - Foto: Mitja Sodja

Irena Cerar – Foto: Mitja Sodja

Irena Cerar (1970), diplomirana literarna komparativistka, je avtorica Sidartinih priljubljenih in večkrat ponatisnjenih vodnikov Pravljične poti Slovenije in Pravljične poti v zgodovino. Obe knjigi s pomočjo ljudskih pripovedi raziskujeta naravno in kulturno dediščino Slovenije ter spodbujata pristna doživetja.
Od leta 2003 je odgovorna urednica otroške revije National Geographic Junior. Je planinska vodnica PZS, v letih 2007–2013 pa je bila stalna sodelavka Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale (poteka pod okriljem Društva za gorsko kulturo), na katerem je zasnovala ter izvajala otroški program.

Knjigi sta jo speljali tudi na pripovedovalska brezpotja. Pripoveduje ob različnih priložnostih, a najbolj jo zanimajo »pravljice na potepu« oziroma pripovedovanje v naravi. V sodelovanju z Matično knjižnico Kamnik vodi Kamniške pravljične poti, družinske izlete s pripovedovanjem pravljic. Je ena od soustanoviteljic Križnikovega pravljičnega festivala v Motniku, pa tudi redna gostja številnih pripovedovalskih srečanj, festivalov in večerov.

Podatki o knjigi: 170 strani Ÿ   15 x 24 cm   Ÿ   26 ilustracij Ÿ   20 zemljevidov   Ÿ 139 barvnih fotografij

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve