Naslovnica / NOVICE / Nove tuhinjske traktorske vinjete z blagoslovom

Nove tuhinjske traktorske vinjete z blagoslovom

Na Zalaznikovem travniku pod Velikim Hribom v Tuhinjski dolini se je v nedeljo, 17. julija 2022, odvil tradicionalni blagoslov traktorjev in prikaz delovanja različne kmetijske mehanizacije, prijetno nedeljsko druženje pa je bilo, v veselje in zabavo vseh obiskovalcev, tudi letos popestreno z različnimi spretnostnimi in družabnimi igrami ter obilo dobre volje.

Prijeten in dobro organiziran neformalni družabni dogodek, ki na zanimiv način združuje prijetno s koristnim, vsako leto privabi nekoliko več ljudi, tako da se je tudi minulo nedeljo na Zalaznikovem travniku zbralo prav lepo število obiskovalk in obiskovalcev, ne le iz Tuhinjske, ampak tudi iz sosednjih dolin in še dlje.

Stalnica vsakoletnega druženja je skupinska košnja strmega Zalaznikovega travnika, ki je kot nalašč za prikaz dela in uporabnosti različne kmetijske mehanizacije namenjene košnji in spravilu sena.

Spričo suše je otave letos sicer resda nekoliko manj, kot jo je bilo v prejšnjih letih, Zalaznikov travnik pa je, tako kot večina tuhinjskih senožeti, še vedno enako dolg in strm. Zato spravilo sena, kljub temu, da poteka mnogo lažje in predvsem hitreje kot nekdaj, od traktorista ali traktoristke, ki se v breg poda s tem ali onim priključkom, zahteva nemalo znanja in spretnosti.

Kljub zahtevnemu terenu kosci z Zalaznikovim travnikom niso imeli prav dosti dela, saj je bil pokošen, še preden se je mogel žejen obiskovalec dodobra odžejati.

Četudi je sodobna kmetijska mehanizacija pri najrazličnejših kmečkih delih v veliko pomoč, pa je glavno orodje vsakega kmeta, v izogib težavam, okvaram in nesrečam, še vedno trezna in preudarna glava, kajti njena uporaba ne koristi zgolj pri delu, ampak (že od nekdaj) tudi pri izbiri in nakupu ustrezne kmetijske mehanizacije.

Le-ta namreč ni poceni, najlepši in največji kmetijski stroj, četudi je morda večji in lepši od sosedovega, pa ni vedno tudi najboljši in najbolj uporaben. Še posebej ne na zahtevnem terenu hribovskih vasi in zaselkov, ki jih je polna tudi Tuhinjska dolina, zato so tovrstni prikazi delovanja in uporabe kmetijske mehanizacije, predvsem pa medsebojna izmenjava izkušenj, več kot dobrodošli.

Nadvse dobrodošla pri kmečkih opravilih pa sta tudi sreča in vsaj kanec božje pomoči, zato so se lastniki kakih štiridesetih traktorjev, s še večjim številom traktorskih priključkov, skupaj s svojimi družinskimi člani in prijatelji tudi letos priporočili v božje varstvo.

Blagoslov traktorjev je, kot običajno, opravil tuhinjski župnik Nikolaj Štolcer, v spomin na blagoslov pa so lastniki traktorji tudi letos prejeli spominske nalepke oz. „tuhinjske traktorske vinjete“.

Glavna tema letošnjega prikaza dela in uporabe kmetijske mehanizacije je bil prikaz uporabe gozdarskih prikolic različnih zmogljivosti in proizvajalcev.

Le-te so v zadnjem času postale skorajda obvezna oprema vsakega kmetijskega gospodarstva, ki se ponaša z večjim gozdom, tako da jih je bilo moč na prizorišču blagoslova na Velikem hribu moč našteti kar šestnajst.

Da je bil prikaz njihove uporabe še bolj zanimiv, nazoren in zabaven, pa se njihovi lastniki oz. upravljalci med seboj pomerili v spretnostni igri, tekom katere so morali preložiti „kašto“ iz debel ter, kolikor mogoče daleč, prenesti (in znova dvigniti) kakih 700 kg težko balo.

Med zabavnim in ne najbolj enostavnim spretnostnim prikazom uporabe različnih gozdarskih prikolic, ki je med obiskovalci, kot na kakih viteških igrah, prebudil tudi veselega navijaškega duha, so se nazorno pokazale razlike med posameznimi prikolicami in dvigali, neubogljivo kotrljavi hlodi, ki niso hoteli obstati na predvidenem mestu, pa so, ob manjši zadregi upravljalcev strojev, poskrbeli za zabavo in duhovite komentarje obiskovalcev.

Prijetno tekmovalno-družabno vzdušje pa se je že kaj kmalu preneslo nazaj na osrednji družabno-prireditveni prostor pred brunarico, kjer se je najprej ocenjevalo težo svežega bukovega hloda, ki je s svojo težo kar nekoliko presenetil, saj je bil precej težji od marsikatere podane ocene.

Kmalu nato so se začele družabne spretnostne igre, na katerih so se, kot nekdaj na orožnih vajah, pomerili ekipi rdečih in modrih.

 

Ekipi sta namreč branili barve dveh pokroviteljev prijetnega dogodka, ki so, kot v preteklih letih, pripomogli k izvedbi blagoslova, praktične nagrade in nenazadnje tudi brezplačno malico za vse obiskovalce.

Družabne spretnostne igre so postregle z obilico smeha in škropljenja, nekaj več športne sreče pa je imela tokrat tekmovalna ekipa v rdečih majicah.

Seveda blagoslov traktorjev in prikaz kmetijske mehanizacije na Velikem hribu ne more miniti brez osrednjega športnega dogodka, tradicionalnega odprtega prvenstva v metanju škornja, ki je tudi letos postregel z vsepovsod letečimi škornji in obilo zabave.

Potrebno pa je poudariti, da je bilo omenjeno tekmovanje letos še bolj zahtevno kot prejšnja leta, saj se je tokrat škornje metalo navkreber.

Po vseh naporih se je sproščeno druženje zavleklo v prijeten hlad poznega poletnega večera, Zalaznikovemu Robiju in Mlinarjevemu Roku pa gre čestitati, da jima je, seveda ob pomoči njunih družin in prijateljev ter vseh, ki jima pri organizaciji na različne načine pomagajo, še posebej pa donatorjem in pokroviteljem dogodka, znova uspelo pripraviti izvrstno organizirano prireditev.

Kot vedno, je bilo na blagoslovu traktorjev na Velikem hribu tudi letos nadvse luštno, zato se že vsi skupaj veselimo blagoslova prihodnje leto.