Naslovnica / NOVICE / O prevzemu mekinjskega samostana bo odločal Občinski svet Občine Kamnik

O prevzemu mekinjskega samostana bo odločal Občinski svet Občine Kamnik

V zvezi z informacijo, da so sestre uršulinke, ki so v nedeljo zapustile samostan v Mekinjah, le-tega pripravljene podariti Občini Kamnik, smo za mnenje oz. stališče o darilu uršulink zaprosili Občino Kamnik.

Iz Občine Kamnik so nam poslali sporočilo, da je provincialat uršulink rimske unije župana Marjana Šarca obvestil, da so Občini pripravljeni podariti stavbo mekinjskega samostana in zemljišče znotraj obzidja.

Župan se je uršulinkam že zahvalil za dopis ter jih obvestil, da bo o možnostih pridobitve omenjene nepremičnine v jesenskih mesecih seznanil člane kolegija Občinskega sveta Občine Kamnik ter jih pozval, da skupaj poizkušajo najti možne rešitve.

O morebitnem prevzemu stavbe in dvorišča samostana v Mekinjah bo tako bržčas razpravljal Občinski svet Občine Kamnik, do oblikovanja ustreznega stališča članov kolegija, pa Občina Kamnik zaenkrat še ne more podati odgovora, ali je omenjeno nepremičnino pripravljena prevzeti v last in posest.

Da prevzem darila sester uršulink obravnavajo in potrdijo svetniki in svetnice, ki darila po vsej verjetnosti ne bodo zavrnili, je smiselna odločitev občinske uprave, kajti zavedati se je potrebno, da je mekinjski samostan velik, star in spomeniško zaščiten objekt katerega vzdrževanje, predvidoma pa tudi obnova, bo v prihodnjih letih zahtevala precejšen finančni zalogaj, predvsem pa bo treba najbrž zbrati tudi čim več idej o novih, ustreznih programskih vsebinah, ki bodo ponovno napolnile in oživile staro samostansko poslopje.