Naslovnica / Pavliha / Občina odločno v boj proti alkoholizmu na mestnih ulicah

Občina odločno v boj proti alkoholizmu na mestnih ulicah

Letošnje poletje bo v Kamniku zaznamoval odločen boj proti alkoholizmu in drugih nezaželenih pojavih na kamniških ulicah, na svoj račun pa bodo lahko prišli tudi najbolj spretni občani in občanke.

Nemalo prebivalcev in obiskovalcev našega prelepega mesta, ki so v minulih dneh obiskali Glavni trg, se je z začudenjem, nekateri pa tudi s precejšnjimi težavami, soočilo z nenavadno inštalacijo, ki krasi mestno srčiko.

Zanimiva ter morda celo politično pomenljiva rdeče-belo inštalacija v središču našega mesta, ki vse bolj spominja na velik eksperimentalni labirint, na prvi pogled deluje kot atraktivna umetniška postavitev, vendar se za vsem skupaj skriva precej globlja, poduhovljena in namenska vsebina.

Gre namreč za zgolj enega v vrsti številnih predvidenih ukrepov, katerih namen je zmanjšati prisotnost alkohola na kamniških ulicah. Po uvedbi obvezne vožnje mimo Žal, ki neprevidne in alkoholizirane voznike opominja na neizprosno minljivost našega bivanja, vendar zaenkrat še ne daje željenih rezultatov, so se odgovorni na občini namreč odločili, da v središču mesta, v dobrobit pestrejšega poletnega dogajanja in preventive, dodatno postavijo še labirint.

Kot smo izvedeli, naj bi šlo pri vsem skupaj za nekakšen mobilni alkotest, ki naj bi ga v občinskem prometnem laboratoriju že tri leta preizkušali na tamkajšnjih podganah, in s pomočjo katerega je moč domala v trenutku preveriti psihofizično stanje udeležencev v prometu, tako ali drugače omamljenim pa preprečuje izhod iz mesta.

Sodeč po prvih rezultatih naj bi bilo stanje na mestnih ulicah precej zaskrbljujoče, saj ima precej občank in občanov, ob prvem stiku z namenskimi ovirami, s premagovanjem labirintskih zank, nemajhne težave, zaradi česar se zmedejo, kar pa nima zgolj negativnih posledic, ampak tudi pozitivne, saj občutno vpliva na turistični razvoj mesta, v katerem se obiskovalci, četudi skorajda nehote, zadržijo nekoliko dlje, kot so načrtovali. Po neuradnih informacijah naj bi na Glavnem trgu nekaj občank in občanov obtičalo že od ponedeljka, vendar spričo dobre gostinske ponudbe v središču mesta ne trpijo pomanjkanja, začasno pa prenočujejo v Kavarni Veronika.

Ima pa nova glavnotrška pridobitev oz. postavitev tudi večnamenski značaj, saj nekoliko spretnejšim občanom in občankam, nudi tudi užitke mestnega športnega poligona. Zato je že padla ideja, da bi se na Glavnem trgu v kratkem odvilo odprto občinsko prvenstvo v spretnostni vožnji in pešačenju, na katerem se bodo avtomobilisti, motoristi, kolesarji in pešci, skupaj in na enkrat, pomerili v slalomu za pokal trezne Veronike, ki utegne postati prepoznavna mednarodna športno-preventivna prireditev.