Naslovnica / NOVICE / Oči osemletnika, ki jih ne bo nikdar pozabil

Oči osemletnika, ki jih ne bo nikdar pozabil

Policijski inšpektor Tomaž Tomaževic je danes v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa z interaktivnim predavanjem zbranim v Mekinjah predstavil svoje zgodbe s krajev prometnih nesreč, ki jih je kot policist obravnaval v svojem delovnem stažu.

Predavanje, na katerega so bili načeloma vabljeni motoristi pred začetkom sezone, je Tomaževic predstavil v obliki različnih videoposnetkov, ki prikazujejo zaigrane prometne nesreče, dejanskih posnetkov z naših cest in nazorne fotografij, ki so bile posnete na kraju različnih trkov.

Obiskovalci, ki so se nadejali kakšnega žugajočega prsta gospoda policista in obnovitve teorije ter napotkov za pripravo motornega kolesa na novo motoristično sezono so bili najbrž nekoliko šokirani ob Tomaževicevem direktnem pristopu k predavanju. Policist je namreč po nekaj kratkih zaigranih videoposnetkih pričel z deljenjem svojih osebnih zgodb, z diaprojekcije so zrle oči njegovega sina, sam pa je opisal prometno nesrečo, v kateri je nek osemletnik preminil v njegovem naročju, ko je gledal vanj z enakimi rjavimi nedolžnimi očmi.

Tomaževic je v uri in pol zgolj na hitro preletel nekaj osnovnih pravil, ki bi jih načeloma mogel poznati sleherni udeleženec v prometu. Ostali čas je posvetil zgodbam s cest in nazornim fotografijam s kraja nesreč. Brez filtrov, cenzur in olepšav so s projekcije zrli mrliči, mladi in stari, moški in ženske, krivi in nedolžni.

Mnoge zgodbe, a prav vse z istim žalostnim koncem. Težka tema, kateri se najraje izognemo, a prav zagotovo je policist dosegel mnogo več s takim pristopom do nje, kakor s puhlicami in ponavljanjem cestnoprometnih predpisov. V dvorani, kjer je bilo poleg tišine občasno zaslišati zgolj kakšen tih smrk ob šokantnih osebnih zgodbah ter izpovedih Tomaževica, ni prav nihče ostal ravnodušen, z gotovostjo pa lahko tudi trdimo, da so se vsi udeleženci odličnega predavanja domov odpeljali s čisto drugačnim pogledom tako na cesto, kot soudeležence v prometu, na pasti, nevarnosti in tudi smrt.