Naslovnica / NOVICE / Od ovce do toplih nog

Od ovce do toplih nog

Danes v Snoviku potekata razstava in prikaz izdelave izdelkov iz ovčje volne, kjer si lahko ogledate različne tehnike obdelave tega mehkega materiala.

Pred vhodom v Terme Snovik danes čakajo stojnice za katerimi prijazne gospe pletejo šale, kvačkajo nogavice in filcajo prikupne izdelke, prav rade pa odgovorijo tudi na vsa vprašanja. Na stojnicah so razstavljeni izdelki, ki so jih “sfilcali” sodelujoči na različnih delavnicah in so tako danes ter jutri na ogled v sklopu etnološke prireditve Ovčjereja v Tuhinjski dolini.

 

Ob obisku razstave lahko izveste marsikaj o samem postopku striženja živali, namakanja, pranja in česlanja volne ter o njeni nadaljnji uporabi za predenje, tkanje ali pletenje. Na eni stojnici je prikazano štrikanje oziroma, lepše rečeno, pletenje in kvačkanje volnenih nogavic, na drugi pa se lahko poglobite v umetnost polstenja oziroma filcanja, kar je postopek s katerim se iz volne izdeluje najrazličnejše izdelke; od nakita, copatov, oblačil in drugih dekorativnih elementov.

 

Zanimiva razstava v Snoviku je prav zagotovo odličen uvod v jutrišnje dogajanje, na parkirišču pod šotorom pa že pridno gradijo prizorišče za obiskovalce, ki si bodo lahko ogledali avtohtone pasme ovc in se poučili o pomenu reje ter različnih tehnikah obdelave volne.