Naslovnica / ŠPORT / Odbojka: Dekleta so se že prebila v polfinale

Odbojka: Dekleta so se že prebila v polfinale

Odbojkarice Calcit Volleyballa so tudi na drugi četrtfinalni tekmi končnice 1. DOL- ženske premagale ekipo Kema Puconci, toda po zmagi s 3:0 v svoji dvorani, so nocoj v gosteh za preboj v polfinale potrebovale pet nizov. V polfinalu, prva tekma bo na sporedu v soboto, 14. marca, se bodo pomerile z Luko Koprom. Prva tekma bo na sporedu v Kamniku.

Kema Puconci – Calcit Volleyball 2:3 (-18, 19, -17, 23, -10)

Puconci – Zelena dvorana Puconci. 200 gledalcev. Sodnika: Miklošič in Suljkanović (oba Maribor).

Kema Puconci: Koler – libero, Praprotnik Flisar 3, Vidonja 10, Vinkovič, Franko 10, Škraban 17, Banfi, Donša 2, Jerič – libero, Frumen 11, Sakovič 9, Kadiš 2. Trener: Bojan Novak.

Calcit Volleyball: Kranjc, Barnes 13, Božič 2, Kregar, Borko 7, Vrhovnik 11, Igličar 15, Forštnarič, Kučej, Hribar, Jerala – libero, Ščuka 22. Trener: Gašper Ribič.

Na prvi četrtfinalni tekmi končnice državnega prvenstva so se morale kamniške odbojkarice pošteno potruditi, da so zlomile odpor borbenih Pucončank, ki resda niso osvojile niza, a so bile v drugem in tretjem nizu blizu tega, da bi presenetile aktualne državne podprvakinje. Toda na drugi je po prvem nizu vse kazalo na to, da bodo Kamničanke do uvrstitve v polfinale prišle na lažji način, saj so brez večjih težav prišle do zmage. Gostujoči trener se je tokrat odločil, da bo na mestu podajalke tekmo začela Zala Kranjc, prav tako je bila v prvi postavi tudi Tamara Borko, ki na prvi tekmi ni igrala, ob njima pa še Petra Vrhovnik, Lana Ščuka, Mekana Barnes, Urška Igličar in prosta igralka Meta Jerala. V tej zasedbi so Kamničanke ob boljšem servisu in igri v bloku že v uvodu niza priigrale prednost, ki so jo nato držale do konca niza. Toda v drugem nizu so domače odbojkarice, ki so, podobno kot v Kamniku, večinoma igrale z Ano Praprotnik Flisar, Ivo Škraban, Saro Sakovič, Petro Franko, Vanjo Vidonjo, Janjo Donšo in prosto igralko Katjo Koler, popravile svoj sprejem in s hitro igro pridno prihajale do točk. Več težav s svojim sprejemom in učinkovitostjo v napadu so imele gostje, ki se nikakor niso mogle razigrati. V končnici niza so se domačinkam približale na dve točki zaostanka (19:21), vendar so zadnje štiri točke v drugem nizu dosegle domače odbojkarice. Po zmagi v drugem nizu so Pucončanke v tretji niz krenile premalo odločno, zato pa so Kamničanke ob razpoloženi Ščuki vajeti igre počasi, a zanesljivo vzele v svoje roke ter prišle do gladke zmage. Najbolj izenačen je bil četrti niz, v katerem sta se ekipi menjavali v vodstvu, za razliko od tekme v Kamniku pa so bile tokrat v končnici bolj zbrane varovanke Bojana Novaka, ki so izid v nizih izenačile. O zmagovalkah dvoboja je tako odločal peti niz. V njem so gostje povedle s 4:1, ob menjavi strani vodile s štirimi točkami prednosti, vodile pa so tudi še z 10:4. Vendar se Pucončanke niso predale. Z dobro igro v polju so se Kamničankam približale na točko zaostanka (10:11), toda v končnici so gostje le unovčile svojo večjo kakovost in se uvrstile v polfinale končnice. Sicer težje, kot so morda pričakovale, zagotovo pa bodo morale v polfinalu proti Koprčankam prikazati boljšo igro, z manj nihanji v svoji igri, če se bodo želele uvrstiti v veliki finale.

 

Izjavi po tekmi

Bojan Novak, trener Keme Puconcev: „Žalostno je, da s 4. marcem končujemo z letošnjim državnim prvenstvom. Naslednjo tekmo v državnem prvenstvu bomo imeli verjetno šele čez sedem mesecev, kar pomeni, da bomo v tem obdobju brez pravih tekem, brez prave motivacije, kar ni ravno spodbudno. Sicer pa smo se nocoj v prvem nizu nekoliko preveč ustrašili nasprotnic. Naredili smo preveč lastnih napak, imeli smo tudi preveč težav na sprejemu in proti tako kakovostni ekipi, kot je kamniška, je težko igrati. V drugem nizu smo izboljšali svoj sprejem, na ta način prišli do hitrejše igre in zmage. Žal se je v tretjem nizu ponovila slika iz prvega niza, v četrtem pa iz drugega, toda na koncu je vendarle odločala večja kakovost gostij. V tem tednu dve igralki iz prve postave sploh nista bili na treningu, ker študirata v Ljubljani in prav pomanjkanje treninga se nam je v tej sezoni najbolj poznalo. Kljub porazu smo lahko zadovoljni, da smo Kamničankam nudili več kot dostojen odpor.“

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: „Ko si uspemo priigrati nekaj točk prednost, kot je bil to primer v prvem, tretjem in petem nizu, igramo dobro odbojko, toda v drugem in četrtem nizu smo sami sebe spravili v težak položaj. Nasprotnicam smo dovolili, da so se razigrale, ampak na koncu smo vendarle zmagali in to je v tem trenutku najbolj pomembno. Priznati moram, da nisem pričakoval, da bodo Pucončanke na obeh tekmah prikazale tako dobro igro. Dejstvo je, da niso imele česa izgubiti, odlično so se borile in pokazale srčno igro, kar jim je tudi prinašalo na drugi tekmi takšen rezultat. V vsakem primeru bomo morali dvigniti svojo raven igre, če bomo želeli v polfinalu premagati Koprčanke.“

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Tine Forštnarič