Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarice Calcita kljub porazu v Italiji niso razočarale

Odbojkarice Calcita kljub porazu v Italiji niso razočarale

Odbojkarice Calcita Ljubljane so v drugem krogu skupine B lige prvakinj nudile dostojen odpor italijanski ekipi Igor Gorgonzola Novara. V prvem in tretjem nizu so popustile šele v končnici niza, z manjšim številom lastnih napak bi morda lahko prišle tudi do častnega niza. Že v soboto, 14. novembra, jih v domačem prvenstvu čaka slovenski derbi z Novo KBM Branikom, svojo naslednjo tekmo v ligi prvakinj pa bodo igrale 26. novembra, ko bodo v dvorani Tivoli gostile turško ekipo VakifBank Istanbul.

Igor Gorgonzola Novara – Calcit Ljubljana 3:0 (21, 12, 19)

Novara – Športna palača Novara, gledalcev 1800. Sodnika: Philippe Schürmann (Lihtenštajn) in Di Giacomo (Belgija).

Igor Gorgonzola Novara: Rousseaux 1, Bruno – libero, Masciullo, Wawrzyniak, Malešević 7, Cruz, Guiggi 4, Cruz 12, Bonifacio 6, Chirichella 2, Sansonna – libero, Signorile 3, Mablo, Bosio, Fabris 14. Trener: Luciano Pedulla.
Calcit Ljubljana: Grudina 8, Božič, Vrhovnik 8, Igličar 2, Forštnarič, Kučej 2, Kostić 9, Aragao 3, Hribar, Jerala, Turk, Potokar 9. Trener: Gašper Ribič.

Italijanske podprvakinje, ki so v prvem krogu izgubile na gostovanju v Istanbulu, so v dvoboj s Calcitovkami krenile brez poškodovane Caterine Bosetti, namesto katere je trener Luciano Pedulla v igro poslal srbsko reprezentantko Tijano Malešević. Na drugi strani je imel trener slovenskih državnih prvakinj Gašper Ribič na voljo vse svoje varovanke, tekmo pa je pričakovano začel s Cecilio Aragao, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Tino Grudino, Eleno Kučej, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo, ki so v prvem nizu nudile odličen odpor domači ekipi.

Odbojkarice Novare so ob prvem tehničnem odmoru vodile s tremi točkami prednosti, vendar se Calcitovke niso predale. Z dobro igro v obrambi, tudi v bloku, so na deveti točki izid izenačile, z dvojnim blokom Olivere Kostić in Elene Kučej pa so povedle z 10:9. Z asom Kostićeve so slovenske prvakinje vodile še s 15:14, z domačo ekipo pa so držale korak še vse do točke zaostanka (20:21). V končnici niza je bila nezaustavljiva hrvaška reprezentantka Samanta Fabris, sicer najbolj učinkovita igralka italijanske A-1 lige, ki je v prvem nizu dosegla sedem točk. Ljubljančanke so v uvodnem nizu naredile kar osem lastnih napak več od nasprotnic in tudi to je vplivalo na njihov poraz.

V drugem nizu je bila tekma izenačena le do pete točke, na servis italijanske reprezentančne blokerke Martine Guiggi so domače odbojkarice povedle z 10:5. Ljubljančanke so se jim z dvema zaporednima točkama še približale na tri točke zaostanka (7:10), nadaljevanje pa je bilo popolnoma v znamenju Novare. Ljubljančanke so popustile na sprejemu, največ težav jim je povzročala Portoričanka Aurea Cruz, pomagali pa jima nista polminutna odmora niti menjavi Aragaove z Mojco Božič in Kostićeve z Urško Igličar.

Slovenske prvakinje so imele v tretjem nizu priložnost, da bi po izenačenju na deseti točki, potem ko so zaostajale že za štiri točke (5:9), prišle do vodstva. Žal se je njihov protinapad končal v mreži, kar so domačinke izkoristile, dosegle še tri točke zapored, s prednostjo štirih točk so tudi odšle na drugi tehnični odmor. Po vrnitvi na igrišče so se Ljubljančanke Italijankam na servis Vrhovnikove približale le na točko zaostanka (17:18), imele priložnost za izenačenje, vendar se jim ni izšlo. Z delnim izidom 4:0 jim je Novara spet pobegnila in prišla do svoje prve zmage v ligi prvakinj.

Odbojkarice Calcita so bile v nekaterih elementih igre celo boljše od domače ekipe, žal pa so naredile preveč lastnih napak v napadu. Če bi naredile kakšno manj, bi morda prišle vsaj do častnega niza. Navkljub porazu si zaslužijo pohvale za svojo predstavo.

Na prvi tekmi skupine B lige prvakinj je v torek VakifBanka Istanbul v gosteh s 3:0 (17, 20, 18) premagala PGE Atom Trefl Sopot, turške odbojkarice pa bodo 26. novembra v dvorani Tivoli naslednje gostje Calcita Ljubljane.

Izjava po tekmi:

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: “Da bi na današnji tekmi lahko dosegli kaj več, bi morali narediti manj lastnih napak v napadu. Mi smo jih naredili 16, nasprotnice le pet. V obrambi smo sicer igrali dobro, vendar zaključek napada ni bil tako uspešen. Če želiš na tej ravni tekmovanja dobiti kakšen niz, moraš v vseh elementih igrati dobro, konstantno, kar nam še ne uspeva. Predvsem bomo morali zmanjšati število lasnih napak. Zadovoljen sem s tem, kako smo vstopili v tekmo, dekleta so prikazale všečno odbojko, bile v nekaterih elementih igre enakovredne, če ne celo boljše od Italijank, toda kot rečeno, lastnih napak je bilo preprosto preveč, da bi prišli do bolj ugodnega izida. Kljub porazu si dekleta zaslužijo pohvale, sam pa imam mešan občutek, da bi lahko iztržili kaj več.”

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec