Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarice Calcita premagale Vital

Odbojkarice Calcita premagale Vital

Odbojkarice Calcita Ljubljane so na Galjevici v sedmem krogu 1. DOL za ženske s 3:1 (16, 20, -18, 15) premagale domači UOK Vital Ljubljano. Varovanke Gašperja Ribiča bodo v sredo, 11. novembra, v Novari igrale svojo drugo tekmo v ligi prvakinj, danes teden pa bodo v dvorani Tivoli v derbiju slovenskega državnega prvenstva igrale proti Novi KBM Braniku.

UOK Vital Ljubljana – Calcit Ljubljana 1:3 (-16, -20, 18, -15)

Ljubljana – Športna dvorana Galjevica. 100 gledalcev. Sodnika: Dugar (Kanal), Potočnik (Kočevje).

UOK Vital Ljubljana: Mijoč 12, Vogrič, Handanović 14, Čotar 5, Dolenc – libero, Zaplotnik 11, Pavič 3, Crnjac, Janežič – libero, Arnež 4, Flego 4.

Calcit Ljubljana: Grudina 11, Božič, Vrhovnik 14, Igličar, Forštnarič, Kučej 10, Kostić 17, Aragao 7, Hribar 4, Jerala – libero, Turk, Potokar 14.

Na prvem ljubljanskem derbiju po dolgih letih so pričakovano slavile aktualne državne prvakinje, ki so izgubile še svoj tretji niz v letošnji sezoni, navkljub porazu pa v domačem taboru niso bili nezadovoljni.

Calcitovke so tekmo začele s Cecilio Aragao, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Tino Grudino, Eleno Kučej, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo, ki so praktično igrale vso tekmo. Le v tretjem nizu so na igrišče stopile tudi Mojca Božič, Urška Igličar in Ana Katarina Hribar, ki je s svojimi servisi povzročala težave domači ekipi tudi v četrtem nizu.

Prvi niz je bil odločen že do drugega tehničnega odmora, ob katerem so gostje vodile z devetimi točkami razlike. S servisi so domači ekipi povzročale nemalo težav, bolj učinkovite so bile tudi v napadu in v bloku. V drugem nizu so domače odbojkarice korak s Calcitovkami držale do drugega tehničnega odmora, saj so zaostajale le za točko, toda v končnici je bila kakovost vendarle na strani varovank Gašperja Ribiča, ki jim v tretjem nizu ni prav veliko uspevalo. Spet so se pojavile težave z nekaterih njihovih prejšnjih tekem, popustile so na sprejemu, naredile nekaj nepotrebnih lastnih napak, kar so domače odbojkarice znale izkoristiti.

Po izgubljenem nizu so državne prvakinje svojo igro spet dvignile na višjo raven. Dosegle so nekaj zaporednih asov, prevladovale v bloku in po drugem tehničnem odmoru vitalovkam prepustile le še štiri točke. Calcitovke so v štirih nizih dosegle kar 19 asov, a so jih 14 dale tudi domače odbojkarice, ki so zaostajale tudi v bloku. V tem elementu igre sta se s po štirimi bloki izkazali Tina Grudina in Monika Potokar.

Izjavi po tekmi:

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Prvi niz smo odigrali na visoki ravni. Vitalovke smo uspeli oddaljiti od mreže, bili smo tudi učinkoviti v napadu. Nadaljevanje ni bilo več tako uspešno, saj smo dovolili, da se je domača ekipa razigrala in nam s servisi povzročila kar nekaj težav. V nekaterih trenutkih smo bili tudi premalo zbrani, kar je prineslo nemir v naši igri, toda v četrtem smo zadeve postavili na svoje mesto.«

Gregor Rozman, trener UOK Vitala Ljubljane: »Mislim, da smo odigrali korektno tekmo. Končni izid je realen pokazatelj moči na igrišču. Calcitovke so ves čas pritiskale s servisi, nas oddaljile od mreže, zato smo bili v napadu občasno v podrejenem položaju. Na trenutke nam je popustila tudi zbranost, toda dejstvo je, da je Calcit v tem trenutku pač močnejši od nas.«

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec