Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarice Calcita se potegujejo za četrti naslov državnih prvakinj

Odbojkarice Calcita se potegujejo za četrti naslov državnih prvakinj

Po skoraj treh tednih premora zaradi nastopa slovenske mladinske izbrane vrste na evropskem prvenstvu se s petkovo prvo finalno tekmo končnice nadaljuje državno prvenstvo v prvi ženski odbojkarski ligi. Odbojkarice Calcit Volleyballa branijo dvakratni zaporedni naslov, vendar v letošnji sezoni še niso premagale Novo KBM Branik, ki bo tudi imela prednost domačega igrišča. Prva tekma bo na sporedu ob 18. uri v dvorani Lukna.

Aktualne državne prvakinje so pred polfinalnimi obračuni končnice državnega prvenstva ostale brez Olivere Kostić, ki je v pričakovanju naraščaja. Toda od takrat je minilo že več kot mesec dni in varovanke Nicole Negra so po zmagi nad VOLLEYBALLjubljano imele dovolj časa, da se v miru pripravijo na dvoboje z Novo KBM Branikom v velikem finalu.

»Na začetku tritedenskih priprav smo nekaj več časa namenili posameznim elementom v svoji igri, ki smo jih morali obnoviti. Mislim, da smo naredili dobro delo in da smo napredovale v igri, toda ali je res tako, bomo videli šele na tekmah. Seveda smo potrebovali nekaj časa, da smo se prilagodili na Urško Igličar na mestu korektorke, saj ima vsaka igralka svoje značilnosti. Na treningih delujemo dobro, naš cilj mora biti, da to raven igre prenesemo tudi v prakso,« pravi Ilka van de Vyver, kapetanka calcitovk, ki se ne želi obremenjevati z zgodovino letošnjih medsebojnih tekem.

»Kar je bilo, je bilo. Preprosto moramo pozabiti na vse dozdajšnje medsebojne poraze. Verjamem, da smo se iz njih česa naučile, predvsem se moramo osredotočiti na svojo igro, dvigniti njeno raven, ne pa se ukvarjati s tem, kaj je bilo. V finalu končnice ni več popravnega izpita, za nas je to zadnja priložnost v sezoni, da kaj osvojimo. Vsaka tekma bo zgodba zase, zavedamo se, da Mariborčanke med igro ne delajo veliko napak, zato bomo morali od prve točke naprej igrati zbrano in na visoki ravni,« pot do zmage vidi odlična belgijska organizatorka igre, ki ji odgovarja, da se v finalu končnice igra na tri zmage.

»Mislim, da je takšen sistem najbolj pravičen. Na ta način se vidi, katera ekipa je dejansko najboljša. Žal mi je, da ne bomo imele prednosti domačega igrišča, saj je v Tivoliju vedno lepo igrati zaradi naših navijačev. Ampak ne glede na to, kje bodo tekme, moramo narediti vse, da jih končamo z zmago,« je odločna Van de Vyverjeva.

Če je Ljubljančankam tritedenski odmor prišel kot naročen, to ne velja za Novo KBM Branik, ki je bila v zmagovitem ritmu.

»Iz enega norega ritma tekem, ko so si tekme sledile ena za drugo, smo prišli do tako dolgega premora. V tem trenutku je tudi težko reči, v kakšni pripravljenosti je naša ekipa, saj tistih pravih tekem, da bi lahko videli, v kakšni formi smo, nismo imeli. Ali smo v optimalni pripravljenosti, se bo videlo šele na tekmah,« je nekoliko v dvomih glede pripravljenosti svojih varovank Bruno Najdič, trener bankirk, ki so mu dobro znane težave Ljubljančank na mestu korektorke. Vendar meni, da to njegovi ekipi ne bo prav nič olajšalo dela.

»Zdaj bomo morali biti le še bolj pozorni, saj je to nova situacija in tudi v polfinalu končnice je Igličarjeva odigrala dve zelo dobri tekmi. S te strani za nas delo ne bo prav nič olajšano, pripraviti se bomo morali na Igličarjevo kot korektorka. Seveda, če v nasprotnem taboru ne pripravljajo česa novega,« je pred petkovo tekmo previden Najdič.

Odbojkarice Calcita Volleyballa so do zdaj naslov državnih prvakinj osvojile trikrat, deset naslovov več imajo v svojih vitrinah Mariborčanke.

V soboto bo v Novi Gorici na sporedu tudi prva tekma v boju za tretje mesto. Tudi v tem primeru gre za ponovitev lanske sezone, saj sta se prav tako za tretje mesto pomerili ekipi GEN-I Volleyja in Volleyball Ljubljane. Lani so z 2:1 v zmagah slavile ljubljanske odbojkarice.

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec

Spored finala končnice 1. DOL za ženske

Prva tekma, petek, 14. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (ŠD Lukna, 18:00).

Druga tekma, torek, 18. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (dvorana Tivoli, 18:00)

Tretja tekma, petek, 21. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (ŠD Lukna, 18:00).

Četrta tekma, 25. april: Calcit Volleyball – Nova KBM Branik (dvorana Tivoli, 18:00)

Morebitna peta tekma, 28. april: Nova KBM Branik – Calcit Volleyball (ŠD Lukna, 18:00).