Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarice Calcita v Zagrebu premagale Mladost

Odbojkarice Calcita v Zagrebu premagale Mladost

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v drugi polfinalni tekmi zaključnega turnirja srednjeevropske lige v Zagrebu premagale Mladost Proeneregy s 3:1 (-24, 11, 11, 19). V nedeljo se bodo Ljubljančanke, ki branijo lanskoletno lovoriko, v finalu ob 20. uri pomerili z madžarsko ekipo Linamar Bekescabai, ki je s 3:0 (15, 12, 17) premagala Novo KBM Branik.

Calcit Volleyball – Mladost Proenergy  3:1 (-24, 11, 11, 19)

Zagreb – Športna dvorana Bojana Stranića, gledalcev 400, sodnika: Isajlović (Avstrija), Tilmann (Madžarska).

Calcit Volleyball: Grudina 9, Božič, Mihevc 4, Blažič 11, Pahor, Igličar 4, Zaplotnik, Kostić 16, Jerala – libero, Turk, Koleva 23, Van de Vyver 5. Trener: Nicola Negro.

Mladost Proenergy: Matić – libero, Bečić 2, Butigan, Josipović 1, Štimać, Luketić 12, Gaši, Pažin, Kulić 15, Božić 6, Lada 4, Sarjanović, Strunjak 8, Vrbanc 4. Trener: Saša Ivanišević.

Odbojkarice Calcit Volleyballa, ki so lani v Mariboru drugič v svoji zgodovini osvojile prvo mesto v srednjeevropski ligi, so imele na letošnjem zaključnem turnirju v Zagrebu na papirju najlažje delo, saj so se pomerile z domačo ekipo, ki je v rednem delu tekmovanja premagala le Sokol Post NÖ. Toda po hladnem tušu v prvem nizu, ki so ga dobile domače odbojkarice, so Ljubljančanke v nadaljevanju le prikazale boljšo igro in se pričakovano uvrstile v finale. Tako kot lani bodo v njem igrale z Linamar Bekescsabaijem, ki je brez izgubljenega niza premagal Mariborčanke in preprečil slovenski obračun za prvo mesto.

Ob slabem sprejemu in neučinkoviti igri v napadu so Ljubljančanke v prvem nizu za domačinkami zaostajale že za osem točk (1:9), zagrebška korektorka Dinka Kulić pa je ob tej dosegla kar pet asov. Šele po dveh polminutnih odmorih in predvsem po drugem tehničnem odmoru pa so gostje le zaigrale bolje in na servis Ilke van de Vyver ter uspešnem napadu Oliver Kostić izid na 17. točki izenačile. Povedle so tudi z 19:17, vodile so tudi še z 22:20, toda v končnici niza so se v njihovi igri spet pojavile težave na sprejemu, kar so Zagrebčanke izkoristile in po napaki Slavine Koleve povedle z 1:0 v nizih.

Tudi drugi niz se za varovanke Nicole Negra ni začel najbolj obetavno, saj so domačinke, spet je bila na servisu Kulićeva, povedle s 3:1 in 4:2, toda po napaki Luane Božić, je Pia Blažič izvajala kar dvanajst zaporednih začetnih udarcev, ob tem pa dosegla tudi šest asov. Drugi niz, ki ga je zaključila Urška Igličar, je bil s tem seveda odločen. Podoben potek pa je imel tudi tretji niz. Tudi v njem sta bili ekipi na četrti točki še skupaj, spet pa je bila Blažičeva tista, ki je s svojimi servisi slovenskim državnim prvakinjam priborila prednost osmih točki (12:4). Do drugega tehničnega odmora so kalcitovke Zagrebčankam pobegnile na deset točk, vodstvo z 2:1 v nizih pa je potrdila Tina Grudina.

Četrti niz je bil spet bolj izenačen, Zagrebčanke so našle rešitev za ljubljanske začetne udarce, vendar le do drugega tehničnega odmora, ob katerem so po uspešnem napadu Kostićeve zaostajale za tri točke. Do odločilne prednosti so odbojkarice Calcit Volleyballa prišle z novo točko Koleve, ko je bilo na semaforju že 21:16. Z blokom je Ilka van de Vyver svoji ekipi priborila prvo zaključno žogo, drugo je Koleva, najbolj učinkovita igralka ljubljanske ekipe, ki je dosegla kar 13 asov, a jih je tudi deset prejela, izkoristila.

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec