Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarice Calcita z zanesljivo zmago v finale pokala

Odbojkarice Calcita z zanesljivo zmago v finale pokala

Odbojkarice Calcit Volleyballa so v prvi polfinalni tekmi zaključnega turnirja pokala Slovenije v Kranju brez izgubljenega niza premagale Formulo Formis.

V sobotnem finalnem obračunu, ob 20.30 uri, bodo igrale z zmagovalkami dvoboja med ekipama Nova KBM Branik in VOLLEYBALLjubljana, ki se bo začel nocoj začel ob 20.30.

Calcit Volleyball – Formula Formis 3:0 (22, 19, 19)

Kranj – Dvorana Planina, gledalcev 200, sodnika: Pevc (Škofja Loka), Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).
Calcit Volleyball: Grudina 9, Božič, Mihevc 4, Blažič 7, Pahor, Igličar 4, Zaplotnik, Kostić 12, Jerala – libero, Turk, Koleva 17, Van de Vyver 2. Trener: Nicola Negro.
Formula Formis: Pehnec 2, Desy Vahen 10, Sešel 10, A. Kerbler 3, Sužnik – libero, Pogorevc, Pajnik – libero, Vojinović 7, Borko 7, Polanec, K. Kerbler, Eržen 5, Štern. Trener: Sebastijan Zorenč.

Medtem ko so aktualne državne prvakinje v zadnjih osmih letih redne udeleženke zaključnega turnirja pokala Slovenije, so Rogožanke na njem igrale šele drugič. Prvič v sezoni 2013/14, ko so v Hočah v polfinalu igrale prav proti Ljubljančankam, ki so nato v finalu premagale še Novo KBM Branik. Tudi v Kranju so se zmage v polfinalu veselile aktualne državne prvakinje, ki so nekaj več težav imele le v prvem nizu, v drugem in tretjem pa so bile boljše v vseh elementih odbojkarske igre.

V prvem nizu sta bili ekipi do pete točke izenačeni, Maja Desy Vahen in Ivana Vojinović pa sta poskrbeli zato, da so odbojkarice Formule Formisa na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo treh točk. Rogožanke so vodile tudi še z 11:8, na servis Slavine Koleve je Olivera Kostić izid na 11. točki izenačila, Katja Mihevc pa je Ljubljančanke popeljala do vodstva z 12:11. Ob drugem tehničnem odmoru so varovanke Nicole Negra vodile z dvema točkama prednosti, po zviti akciji na mreži Ane Pehnec so s 17:16 vodile Rogožanke. V končnici niza so bile bolj zbrane aktualne državne prvakinje, ki so s točkami slavljenke Urške Igličar, ki danes praznuje 22. rojstni dan, in Tine Grudine, dosegle tri zaporedne točke.

Tudi v drugem nizu so Rogožanke “pritiskale” s servisi, z asom Ane Pehnec pa so prve prišle do treh točk prednosti (10:7). Toda po polminutnem odmoru Negra so kalcitovke ob boljši igri v bloku izid na 12. točki izenačile, po uspešnem napadu Kostićeve pa povedle z 12:11. Odlična Koleva je imela največ zaslug, da so Ljubljančanke na drugi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk. Ko je po slabem sprejemu Rogožank novo točko dosegla Kostićeva, so bile pri vodstvu 19:14 odbojkarice Calcit na pragu vodstva z 2:0 v nizih, ki ga je s svojo deseto točko v drugem nizu potrdila Koleva.

Izjavi po tekmi:

Pia Blažič, igralka Calcita Volleyballa: »Na začetku je bilo še prisotno malo nervoze ob prvi tekmi zaključnega turnirja. Vedele smo, da smo v vlogi favoritinj, kar smo tudi želele upravičiti, zato je bilo nekaj več napak. Ko smo se tega otresle, nam je igra stekla, kot smo si želele in zasluženo prišle do zmage. Ne vemo še, proti komu bomo igrale v finalu, ne glede na to, kdo bo, bomo naredile vse, da pridemo do pokalne lovorike. Če bo to nova KBM Branik, ki nas je letos že štirikrat premagala, nič zato, saj glavne tekme v letošnji sezoni šele prihajajo. Prva bo na sporedu že v sobotnem finalu.«

Maja Desy Vahen, kapetanka Formule Formisa: »Dejstvo je, da je na strani Calcita Volleyballa večja kakovost, vendar mislim, da bi danes lahko prišle vsaj do niza, če ne celo do česa več. V obrambi smo naredile preveč napak, kar so Ljubljančanke kaznovale, to pa je odločilo tekmo. Pozna se, da one trenirajo dvakrat dnevno, me le enkrat in tu je potem ta razlika.«

Napisal: Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec