Naslovnica / ŠPORT / Odbojkarji Calcita so osvojili tretje mesto srednjeevropske lige

Odbojkarji Calcita so osvojili tretje mesto srednjeevropske lige

Odbojkarji Calcit Volleyja so na zaključnem turnirju srednjeevropske lige v Pliberku v tekmi za tretje mesto premagali avstrijsko ekipo Union Raiffeisen Waldviertel s 3:1 (21, -23, 16, 23). V tekmi za prvo mesto se bosta pomerili lani najboljša ekipa srednjeevropske lige Posojilnica Aich/Dob in ACH Volley. Kamničani bodo prihodnjo soboto, 23. marca, v prvi tekmi četrtfinala končnice 1. DOL za moške gostovali v Kranju pri Hiši na kolesih. Tekma se bo začela ob 17.30.

Calcit Volley – Union Raiffeisen Waldviertel   3:1 (21, -23, 16, 23)

Pliberk – Športna dvorana Kamnik, gledalcev 100, sodnika: Rajković, Brlas (oba Hrvaška).

Calcit Volley: Hribar (L), Golob (L), Jereb, Ratek, Vidmar 12, Babkov 18, Štalekar 9, Kvas, Lakner 7, Kotnik, Štembergar Zupan 16, Ivković 4, Lazar. Trener: Aleš Hribar.

Union Raiffeisen Waldviertel: Binder, Plizga 11, Schober 4, Lars Bornemann 25, Bartoš 1, Tille (L), Fullerton, Boff 2, Hahn, Szarek 7, Clayton, Sivczyk 14. Trener: Zdenek Šmejkal.

V lanski sezoni so kamniški odbojkarji srednjeevropsko ligo končali s porazom v finalu proti ekipi Posojilnica Aich/Dob, ki je na včerajšnji drugi polfinalni tekmi v avstrijskem obračunu šele petem nizu strla odpor Waldviertla. Letos Kamničani Pliberk zapuščajo z zmago, vendar na tretjem mestu, do zmage pa so prišli zahvaljujoč boljšemu sprejemu in bolj učinkoviti igri v napadu, naredili pa so tudi bistveno manj napak kot njihovi nasprotniki.

V uvodnem nizu sta se ekipi do 19. točke menjavali v vodstvu, nobena od njiju pa ni vodila za več kot dve točki. Do odločilne prednosti pa so kamniški odbojkarji prišli zahvaljujoč servisom Jureta Laknerja, ki je dosegel tudi dva asa, po bloku Andreja Štembergar Zupana pa so Avstrijcem pobegnili za štiri točke (23:19). Za štiri zaključne žoge je poskrbel Sašo Štalekar, drugo je nato izkoristil Primož Vidmar.

Odlični Lars Bornemann je imel v drugem nizu največ zaslug, da je Waldviertel Kamničanom pobegnil za pet točk (14:9), vendar so se po polminutnem odmoru varovanci Aleša Hribarja vrnili v igro in s točko Dmitrija Babkova zaostajali le še za točko (13:14). V izenačenem nadaljevanju so bili v končnici vendarle bolj zbrani Avstrijci, ki so po zaslugi Bornemanna izenačili izid v nizih.

Izgubljeni niz je razjezil kamniške odbojkarje, ki so povedli s 5:1, odbojkarjem Waldviertel pa ni pomagal niti polminutni odmor, kajti po njem so jim slovenski podprvaki pobegnili za sedem točk (9:2). Sledila je manjša kriza v igri kamniške ekipe, kajti z blokom Ernesta Plizge so se jim nasprotniki približali na dve točki zaostanka (11:13), toda do preobrata ni prišlo. Razigral se je Dmitrij Babkov, ki je dosegel tudi zadnji dve točki za Calcit Volley.

Bolj izenačen je bil spet četrti niz, v katerem so bili večinoma v prednosti Kamničani, ki so po bloku Jureta Laknerja povedli s 13:9, po dveh lastnih napakah Avstrijcev pa že s 15:10. Pred vstopom v končnico je Andrej Štembergar Zupan poskrbel že za šest točk prednosti (19:13). Čeprav so imeli nato Kamničani kar pet zaključnih žog za končno zmago in tretje mesto, so se morali na koncu pošteno potruditi, da ni prišlo do preobrata. Šele peto zaključno žogo je zaključil Primož Vidmar.

Izjava po tekmi

Aleš Hribar, trener Calcit Volleyja: »Naša igra je bila na nekaj višji ravni kot včeraj proti ACH Volleyju, je pa res, da je bil tudi nasprotnik slabši in je spregledal nekatere naše napake, ki jih Ljubljančani niso. Še vedno smo naredili nekaj napak, ki jih ne bi smeli, vendar smo v ključnih trenutkih bili dovolj zbrani, da smo prišli do zmage. Po dveh zaporednih porazih, v rednem delu prvenstva z Mariborom in včeraj z ACH Volleyjem, je bila ta zmaga toliko bolj dobrodošla, saj nas prihodnjo soboto čaka prva četrtfinalna tekma s Kranjčani.«

Miha Štamcar
Foto: Klemen Brumec