Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Oddih v koči na Veliki planini

Oddih v koči na Veliki planini

Del planine krasijo koče, ki so po svoji zunanjosti podobne pastirskim kočam, njihova notranjost pa je veliko bolj udobna. Koča Košutnik na Veliki planini se nahaja le nekaj minut od gostišča Zeleni rob, do kodar vas pripeljeta nihalka in nato tudi sedežnica.

Koča s tremi spalnicami, teraso, skupnim prostorom, kuhinjo in kopalnico je popolnoma opremljena. Zjutraj vas zbudi žvenket kravjih zvoncev, zvečer pa vas razvajajo sončnih zahodi.

Pastirsko naselje velja za enega redkih ohranjenih naselij te velikosti v Evropi ter privablja številne obiskovalce vse dni v letu. Prepoznavno je  po svoji tipični arhitekturi, ki predstavlja nekakšen simbol Velike planine. Strehe koč so krite s značilnimi smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. V kamniškem koncu pastirsko kočo poimenujejo pastirska bajta ali pastirski stan, smrekovi skodli pa po domače pravijo »šinkel«.

Vsekakor pa naselje posebej zaživi v mesecu juniju, ko koče zapolnijo pastirji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do meseca septembra. Z veseljem vas povabijo na pokušino domačih mlečnih dobrot ali na pravo pastirsko malico – kislo mleko in žgance.

Koča Košutnik na Veliki planini je odlična izhodiščna točka za sprehod po Veliki planini, obiščete pa lahko tudi Malo in Gojško planino. Ljubitelje pohodništva čakajo tudi zahtevnejše ture po Kamniško Savinjskih Alpah.

Doživite oddih malo drugače tam, kjer se čas ustvai – na 1666 metrih nad morjem, od kodar se razprostira prekrasen razgled nad Ljubljansko kotlino, razvajajte se s kulinaričnimi dobrotami Velike planina.

Vabljeni na Veliko planino!

Rezervirajte svoj termin!

Velika planina d.o.o.